Veľké množstvo používateľov sa na fungovaní siete prejavuje.

Spoločnosť SpaceX oznámila, že jej poskytovateľ satelitného internetového pripojenia Starlink má už viac ako milión aktívnych predplatiteľov. Uviedla to v statuse na sociálnej sieti Twitter, ktorá patrí šéfovi SpaceX Elonovi Muskovi.

To, čo je významný míľnik pre SpaceX a Starlink, nemusí byť dobrou správou pre používateľov ich internetového pripojenia. Podľa správy spoločnosti Ookla, ktorá prevádzkuje službu na meranie rýchlosti internetového pripojenia, sa totiž rýchlosť sťahovania dát v sledovanom období od II. kvartálu 2021 znížila v každej krajine, ktorú Ookla vyhodnocuje.

Konkrétne šlo o pokles od deväť až do 54 percent a podľa Ookla to môže byť spôsobené práve vysokým nárastom používateľov, ktorý infraštruktúra Starlinku zatiaľ kapacitne celkom nezvláda. Ešte v máji mal Starlink len 400 000 aktívnych používateľov.

Ďalší zákazníci môžu pribudnúť v rámci spolupráce so spoločnosťou T-Mobile, vďaka ktorej by bolo možné pripojiť mobilné telefóny jej používateľov priamo k satelitom Starlink. Beta testovanie tejto služby sa má začať koncom roka 2023.

Zdroj: Twitter.com, Mashable.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.