Šlo len o siedmy let Falconu Heavy od debutu v roku 2018.

Spoločnosť SpaceX vyniesla na obežnú dráhu Zeme najťažší komunikačný satelit, aký bol doteraz vyrobený. Informuje o tom portál DigitalTrends.com.

Satelit nazvaný Jupiter 3 s hmotnosťou deväť ton do vesmíru dopravila nosná raketa Falcon Heavy s tromi stupňami. Ide o najvýkonnejšiu prevádzkovú raketu spoločnosti a od prvého letu v roku 2018 sa uskutočnilo celkovo iba sedem jej letov.

Spomínaná družica Jupiter 3 rozšíri dosah satelitnej internetovej služby HughesNet na takmer 80 percent amerického kontinentu a okrem iného zvýši rýchlosť širokopásmového pripojenia. Jej rozmery sú skutočne impozantné, po úplnom rozložení by mala mala mať veľkosť približujúcu sa rozpätiu krídel dopravného lietadla.

Let prebehol bez problémov a ako to u Falcon Heavy býva zvykom, dva pomocné raketové stupne sa vrátili na Zem, kde bezpečne pristáli. Ani tentoraz nechýbal priamy prenos zo štartu rakety a vypustenia družice.

Falcon Heavy má pri štarte ťah viac ako päť miliónov libier, čo je približne trikrát viac než raketa Falcon 9, ktorú spoločnosť SpaceX využíva najčastejšie. Hoci je Heavy pôsobivá, nevyrovná sa novej rakete NASA SLS, ktorá pri štarte vytvára ťah približne 8,8 milióna libier, ani vyvíjanej rakete Super Heavy od SpaceX, ktorá pri opustení štartovacej rampy vykazuje ťah až 17 miliónov libier.

Super Heavy však doteraz odštartovala len raz, v apríli 2023, ale táto testovacia misia sa skončila len čiastočným úspechom. Raketa sa síce odlepila od Zeme a podarilo sa jej vzniesť do vzduchu, ale viacero motorov sa nezapálilo, prípadne zlyhali počas letu.

Raketa napokon po niekoľkých minútach skončila svoj prvý let výbuchom. Šlo o nariadenú autodeštrukciu, ktorá však tiež nešla presne podľa plánu a Super Heavy vybuchla trochu neskôr než mala.

Zdroj: DigitalTrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.