Konkurenčný boj sa zostruje a v strednej triede je poriadne divoko.

Realme 7 Pro je jasný favorit pokoriť ostatné smartfóny s cenovkou 300 eur. Nedá sa tvrdiť, že pokorí aj lacnejšie telefóny. Na to je tu ale model Realme 7 s trochu inou výbavou a cenou 199 eur.

Najsilnejšími konkurentmi bude motorola prípadne Xiaomi. Telefón ako taký je rozhodne nabitý technologickou výbavou presahujúcu jeho cenovú hladinu. Najzaujímavejšími vlastnosťami je Super AMOLED displej a super rýchle 65 W nabíjanie.

Toto nemáte ani v mnohých vlajkových lodiach za 1000 eur. Na prístupe Realme oceníte najmä to, že sa nesnaží vybalansovať parametre strednej triedy a aby sa nepovedalo prihodí väčšiu batériu. Nemá síce 90 Hz displej, ako Realme 7 za 199 eur, no je tu extra rýchle nabíjanie veľká batéria a 64 Mpx fotoaparát.

43 % za 10 minút

Práve toto sú jeho silné parametre. Telefón nabijete na 100 % za 34 minút. Kedykoľvek budete potrebovať, stačí ho pripojiť k dodávanej nabíjačke čo i len na desať minút a máte energiu na zvyšok dňa. S takýmto telefónom sa žije úplne inak. Naozaj sa prestanete strachovať, či budete mať dosť energie, kedy ho nabiť atď. Toto je cesta ako priniesť hodnotu používania.

Rýchly tak akurát

Je tu navyše procesor Snapdragon 720G, čo je jeden z rýchlejších CPU na trhu. Dobre, nebudem tvrdiť, že to je extra rýchly procesor. Keď porovnáte Samsung Galaxy S20 a Realme 7 Pro, je prirodzené, že nižší výkon na Realme 7 Pro sa dá očakávať. V ruke je ale vynikajúci. Aplikácie sú svižné, tiež aj používanie fotoaparátu a náročnejších aplikácií. Skrátka, tento CPU je úplne v poriadku na používanie a nie je reálne limitujúcim faktorom.

V praxi sa môžeme baviť o tom, že toto nie je 5G telefón. 5G u nás naozaj nepotrebujete. Tiež nebude tak super výkonný v benchmarkoch a pri náročných hrách to môžete spoznať. Inak sa treba sústrediť na to, že to nie je procesor z najrýchlejších telefónov. Toľko k praktickej stránky pre lepšiu predstavu, ako sa telefón používa.

Vo výbave je 8 GB RAM a 128 GB úložisko. Dá sa rozšíriť o microSDXC kartu a dobrá správa je, že je tu na ňu samostatný slot. Nemusíte sa rozhodovať či Dual SIM alebo viac úložného priestoru.

Všetko podstatné

Na 3,5 mm konektore už akosi ani ja nebazírujem, no je tu a poteší to mnohých, čo chcú použiť káblové slúchadlá. V rámci zvuku treba ešte spomenúť stereo reproduktory s podporou Dolby Atmos. Ich kvalita je štandardná. Nie je to nič extra. Popravde, to že sú tu dva reproduktory som sa dočítal z technickej špecifikácie.

Možno by sa hodilo vyladiť hlasitosť horného, inak budete všetko počuť zo spodného reproduktora a horný nevnímať. To v režime na výšku aj na šírku pri pozeraní filmov. Toto bola asi jediná výhrada, ktorú by som k tomuto telefónu mal.

Pozor na vodu

Nemá odolnosť voči vode a prachu. Nič sa mu nestane, keď vám naň naprší, no skrátka treba počítať, že nie je odolný tak ako iné telefóny. Dobre a do výbavy sa nezmestilo bezdrôtové nabíjanie. To je ale niečo, čo nikomu v takomto cenovom segmente chýbať nebude.

Ako sa používa

Telefón má svoje upravené rozhranie. Nie je prebujnené a je to jedna z jemnejších nadstavieb na základom Androide. Je rýchla a korešponduje s celkovými výkonom telefónu. Mne postačovala, nepotreboval som ju meniť za inú.

V tomto smere mi prekážal vysoký jas Always-on displeja. Toto sa dá vypnúť úplne alebo ponechať načasovanie na vyhradený čas. Po tme bol jas písmen tak vysoký, až to pripomínalo štandardné zapnutie displeja sa zníženým jasom. Dá sa na to zvyknúť, alebo nechať Always-on displej vypínať skôr.

Fotoaparát

Nočné fotky sú veľmi dobré. Týmto treba začať. Keď je dostatok svetla, vie fotiť aj mobil za 100 eur. Je tu aj natívne 64 Mpx fotografovanie, no treba sa do tohto režimu prepnúť. V ostatných prípadoch využívate technológiu spriemerovávania pixelov do jedného pixelu a kompletovanie fotografie.

Teda nerobíte natívne 64 Mpx fotky ale 16 Mpx obrázky. Rozhranie fotoaparátu vás parametrami príliš nezaťažuje a vyberáte si medzi režimami 4:3, 16:9, plno-displejovým a 1:1. Pri videu sa dá použiť digitálna stabilizácia obrazu, rozdiel je okamžite viditeľný. Bez nej video ani nerobte. Jedinou vážnejšou nevýhodou je pomalšie zaostrovanie pri použití makro objektívu.

Zloženie fotoaparátov:

  • 64 Mpx f/1.8, hlavný fotoaparát
  • 8 Mpx f/2.3, ultraširoký 119°
  • Makro Mpx f/2.4, , 4 cm
  • Čiernobiely snímač

Testovacie fotografie

Makro

thumbs-up-icon

Výhody

  • Ľahký a menšie telo
  • 65 W nabíjanie je najlepšia vlastnosť
  • Použitie Super AMOLED displeja
  • Kvalita nočných fotiek
  • Celková rýchlosť smartfónu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nie je vodoodolný
  • Štandardné reproduktory aj keď sú stereo

Verdikt

Realme 7 Pro je telefón, ktorý prinesie silnú výhodu a to práve v 65 W nabíjaní. Kompletne sa nabije za niečo vyše pol hodiny. To je naozaj niečo, čomu nebudete chcieť zo začiatku ani uveriť.

Výborný displej a celkovo svižný telefón. Nič zásadné mu nechýba. Ak by som mal vyzdvihnúť dva hlavné argumenty, prečo si telefón kúpiť, tak sú to nabíjanie a kvalita nočných fotiek v cene do 300 eur.

Cena: 299 eur za 8 / 128 GB verziu

Zapožičal: Realme

Produktové fotografie: Samuel Hindy

Technické parametre

Model telefónuRealme 7 Pro
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 5. 10. 2020
Podpora 5Gnie
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 720G 8-jadrový, 2,3 GHz
Displej, počet farieb, HDRSuper AMOLED, 16 miliónov, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,4 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet64 Mpx, f/1.8, 4×
Predný fotoaparát, max. Mpx32 Mpx f/2.5
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]161 × 74 × 9 / 182
Vodeodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 65 W

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score284916
PCMark for Android – Performance10200
3DMark Wild Life777

Porovnajte si cenu v e-shopoch:

Prečítajte si aj:

Ako fotí iPhone SE, Huawei P30, motorola edge, POCO F2 Pro a Xiaomi Mi Note 10?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.