Správne navrhnutý notebook, ktorý využíva technológiu Intel Optane. Výkonovo to nie je SSD disk, no ani slimák s klasickým pevným diskom. Dobrý 14″ notebook, ktorý zaujme hlavne cenou a tým, ako výrobca využil možnosť intelovských technológií. Nakoniec ani výdrž 7,5 hodiny nie je na zahodenie.

Vyhotovenie a používanie

Je to klasický notebook bez dotykového displeja. Také máme subjektívne najradšej. Ľahko sa čistí displej a pri práci máte väčšinou v ruke aj tak myš. Veko sa však dá sklopiť až na úroveň 180°. Využitie nájdete vtedy, keď potrebujete vidieť na displej postojačky. Telo je kombinované z dvoch materiálov. Spodok je z plastu, opierka na dlane a vonkajšia strana veka je z hliníka s brúseným vzorom. Obrovský touchpad je neprehliadnuteľný.

Notebook sa s ním ovláda lepšie ako so „širokouhlejšími“ touchpadmi. Tlačidlá sú vnorené, a tak si treba na ich stláčanie zvyknúť. Tak, ako pri všetkých touchpadoch, horná časť je najtuhšia, spodná je lepšia. Klávesnici nechýba podsvietenie. Má jeden stupeň bieleho LED svetla. To bude drvivej väčšine z nás stačiť. Podstatné je, že tu vôbec nejaké podsvietenie nájdete. Škoda, že výrobca umiestnil ovládanie hlasitosti na klávesy F a nie na šípky, ako pri väčšine svojich modelov.

Chápeme, že je to viac otázka zvyku. Klávesnica je inak veľmi pohodlná, je tu dokonca aj mierne pruženie základne. Tlačidlo na vypnutie je súčasťou bloku celej klávesnice. Má ale oneskorenú reakciu, ak ho omylom stlačíte a pustíte, nič sa nestane. Na vypnutie alebo inú pridelenú funkciu ho treba držať dlhšie. Čítačka odtlačkov funguje dobre a výrobca ju umiestnil na pravú časť opierky pod šípky.

Dobre vyzerajú aj minimálne rámiky okolo displeja. Webová kamera nemá vstavaný kryt. Uvidíme, kedy sa po vzore nových notebookov Lenovo začne objavovať tento prvok aj inde.

Reproduktory sú umiestnené zospodu na zošikmenej hrane. Sú to bežné reproduktory, ktoré najlepšie hrajú, keď je notebook na pevnej podložke. Využije sa totiž jej rezonancia. Na hudbu je lepšie si pripojiť externý reproduktor.

Model notebooku / ParameterAcer Swift 3 (SF314-54)
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR4
Pevný disk1 TB, 5400 ot. / min. + Intel Optane Memory
Displej14″, IPS, max. rozlíšenie    1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C,  HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]338 × 234 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]1,8
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)689

Výkon a hardvérová výbava

Najväčšou zaujímavosťou je práve procesor Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz v spojení s technológiou Intel Optane ako náhrada či vylepšenie operačnej pamäte. Je to vlastne nevyhnutná časť tohto notebooku. My sme ho testovali aj s vypnutým SSD vo forme pamäťového modulu. Štart systému z vypnutia, pokým sme s ním mohli naozaj pracovať a začal reagovať na kliknutie myšou, bol takmer 5 minút. To je dnes naozaj neprijateľné. Vtedy sme vlastne z notebooku spravili počítač so 4 GB RAM a pomalým pevným diskom. Ten má kapacitu 1 TB a je to veľmi dobrá hodnota pre tých, čo chcú mať veľa priestoru na dáta. V tomto stave ale naozaj nepoužiteľné.

Potom sme znova zapli Intel Optane (16 GB SSD) a rýchlosť systému bola takmer akoby sme mali v počítači nejaký štandardný SSD disk. Zrýchlenie bolo približne 5-násobné. Je to definitívne zaujímavá technológia. Získate veľa priestoru na dáta a zároveň aj rýchly počítač. Možno by ste namietli, že stačí dať do notebooku 1 TB SSD. Stačí, no vaša peňaženka to poriadne pocíti a Swift 3 už nebude za takúto dobrú cenu.

Je tu dobré chladenie a najmä väčšie telo. To umožňuje lepšie vetranie a minimálne zahrievanie. Pokiaľ ide o hlučnosť, bol to najtichší počítač v teste. Prekonal ho už iba Swift 1, ktorý mal podstatne slabšiu konfiguráciu a bol vo verzii bez aktívneho chladenia.

Model / TestyAcer Swift 3 (SF314-54)
Kancelársky výkon – PCMark 103350
Essentials7261
Productivity5249
Digital Content Creation2678
Herný výkon – 3DMark 111584
Graphics score1496
Physics score4995
Combined score1001
VR Mark
Orange Room418
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]91,2
Access time [ms]18,3
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]7:30
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]29,8 / 33,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]32,1 / 36,9
Celkové hodnotenie
Faktor mobility4,17
Odolnosť tela3/5
Dizajn4/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • reálny prínos Intel Optane
  • minimálne zahrievanie a hlučnosť
  • veľký pevný disk

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • L-konektor nabíjacieho adaptéra

Verdikt

Acer Swift 3 je dobrý notebook. Nemali sme mu vlastne ani čo vytknúť. Má obrovský pevný disk. Je síce otáčkový, ale s Intel Optane Memory sa správa tak, akoby mal v základe SSD disk. Je tichý a dobre sa na ňom pracuje. Výborná cena len navyšuje celkovú hodnotu, ktorú s novým Swiftom dostanete.

Cena: 689 EUR

Zapožičal: Acer

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.