Alcatel 5 je najnovšia vlajková loď tohto výrobcu. Jeho cena sa pohybuje pod 200 eur, takže je zrejmé, že tento telefón nechce súperiť s tými najlepšími. Snaží sa však zaujať v segmente, v ktorom sa prelínajú cenovo dostupné zariadenia a stredná trieda.

V minulosti sme testovali viacero smartfónov značky Alcatel a zvyčajne nás dokázali niečím zaujať. Prevažne išlo o kombináciu atraktívnej ceny a veľkého displeja ako aj v prípade 6-palcového modelu Pop 4. Alcatel 5 je však telefón, ktorý zaujal v prvom rade dizajnom, v druhom rade nadštandardnou výbavou a v treťom rade cenou. A je to zariadenie, ktoré sme počas testovania radi používali, čo môžeme povedať iba o zlomku telefónov.

Alcatel 5 trochu klame telom. Má displej s minimalistickým rámikom pod displejom a pomerne výrazným čelom. V ňom sa ukrýva dvojica predných fotoaparátov a ďalšie potrebné komponenty. Toto asymetrické spracovanie displeja je však pekné a štýlové a rýchlo sme si ho obľúbili. Zadná strana pôsobí, že je kovová, v skutočnosti je však z plastu. Samotný telefón pôsobí tenkým dojmom aj napriek tomu, že má hrúbku 8,5 mm v najhrubšom bode. Chrbát je však zaoblený a samotný telefón je taký ľahký, že sme si mysleli, že výrobca doň nezabudoval batériu. Tá je neodnímateľná a má 3000 mAh kapacitu.

5,7-palcový IPS displej má rozlíšenie 720 × 1440 px. Nižšie rozlíšenie nám počas používania neprekážalo, kvalita obrazovky je nadštandardná. Nechýba nočný režim. Procesor MediaTek MT650 zabezpečuje v kombinácii s 3 GB RAM svižnú prevádzku, zahrali sme si aj najnovšiu strieľačku Shadowgun Legends. Síce nie v najvyššej kvalite, ale zážitok z hrania bol dobrý. Pripomienky nemáme ani k 32 GB úložisku.

Alcatel 5 dostal do výbavy aj USB-C konektor, hoci s prenosovými rýchlosťami na úrovni USB 2.0. Podporuje však rýchle nabíjanie, z 0 na 100% sa dostal za hodinu a 45 minút. Nechýba 3,5 mm jack, reproduktor je nevýrazný.

Zadný fotoaparát s rozlíšením 12 Mpx fotí veľmi slušne najmä v dobrých svetelných podmienkach. Vpredu nájdete dvojicu fotoaparátov s rozlíšením 13 a 5 Mpx. Druhý menovaný zhotovuje 120° selfie fotky, telefón dokáže automaticky rozoznať prítomnosť skupiny ľudí. Duálny predný fotoaparát tiež umožňuje odomykanie tvárou, ktoré funguje prekvapujúco dobre a používali sme ho častejšie ako odomykanie odtlačkom prsta pomocou snímača na chrbte.

K telefónu máme len dve pripomienky – chýba mu NFC čip a vo výbave má iba Android 7.0, pričom niektoré iné zariadenia od Alcatelu už ponúkajú aj Android Oreo.

Model telefónuAlcatel 5
Operačný systémAndroid 7.0, aktualizácie 5. 2. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorMediaTek MT650, 8-jadrový, max. 1,5 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 720 × 1440
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video13 + 5 Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]152 × 71 × 8,5 / 144
KonektorUSB-C
ZapožičalAlcatel
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score51425
PCMark for Android – Performance3075
3DMark Sling Shot Extreme – Total294
Graphic242
Physics1202
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • neopozeraný dizajn
  • dobrá hardvérová výbava
  • použiteľné odomykanie tvárou

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • chýba NFC čip
  • Android iba vo verzii 7.0

Verdikt

Alcatel 5 je telefón, ktorý nás na prvý pohľad zaujal neopozeraným dizajnom. Ten dopĺňa nadštandardná výbava s dobre použiteľným odomykaním tvárou. Cena 200 eur je viac ako férová, škoda len chýbajúceho NFC čipu a staršieho Androidu.

Cena: 199 EUR

Zapožičal: Alcatel

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 4/2018, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. Ak chcete ešte viac informácií o najnovších technológiách a čítať si porovnávacie testy a recenzie medzi prvými, predplaťte si časopis TOUCHIT len za 16,50 eur na celý rok.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit