AOC G2868PQU je cenovo dostupný 4K monitor pre hráčov. Táto obrazovka ponúka modernú výbavu a priaznivú cenu.

Otázkou však ostáva, či potrebujete 4K rozlíšenie pri uhlopriečke 28 palcov a či budete pri kúpe takéhoto monitora šetriť. Predpokladom na hranie v 4K je totiž skutočne výkonný hardvér, ktorý pozostáva z najvýkonnejších komponentov na trhu.

Pokiaľ kúpu 4K monitora zvažujete, AOC G2868PQU má čo ponúknuť. Jeho dizajn neohúri, v porovnaní s ostatnými monitormi má hrubé rámiky a pôsobí staromódne. TN panel má obnovovaciu frekvenciu 60 Hz a odozvu 1 ms. Jas sme namerali v rozmedzí od 36 do 316 cd/m2. Pokrytie farebného priestoru sRGB dosahovalo 93%.

Obrazovka má slabšie pozorovacie uhly, je to dané použitým TN panelom. Skreslenie si všimnete najmä pri pozeraní obrazovky zdola a zhora, čiastočné skreslenie je aj pri pohľade zboku. Predpokladáme však, že sa na monitor budete pozerať priamo a vtedy dostanete naozaj pekný obraz so živými farbami. Nevýhodou však ostáva nerovnomerné zobrazenie, ktoré si v niektorých momentoch všimnete, najmä pri bielom pozadí.

AOC vybavilo monitor aj technológiou HDR Ready, avšak nešpecifikuje, čo to presne znamená a počas testovania sme na to ani neprišli. Faktom je, že monitor nemá žiadnu HDR certifikáciu.

Vo výbave však nechýbajú herné funkcie, ako je AMD FreeSync, ktorá dokáže synchronizovať grafickú kartu s monitorom na úrovni 40 až 60 snímok za sekundu, resp. Hz. Poteší tiež nastavenie výšky a USB hub, ktorý obsahuje štvoricu USB 3.0 portov. K dispozícii sú tiež HDMI 2.0 a 1.4 porty, DisplayPort 1.2 a VGA port.

V ponuke herných funkcií je indikátor aktuálnej frekvencie, pomocný kríž a tiež vopred nastavené režimy na jednotlivé herné žánre. Nechýbajú ani ďalšie tradičné funkcie, ako je nastavenie čiernej na lepší prehľad nepriateľov v tieňoch či zrýchlenie pre minimalizovanie efektu ducha.

ModelAOC G2868PQU
Veľkosť a typ panelu28″, TN, 3840 × 2160 px, 60 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva36,28 až 316,26 cd/m2, 1 ms
Pokrytie farebného priestoru93,0 % sRGB, 68,0 % Adobe RGB, 71,4 % DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, FreeSync, herné funkcie
KonektivitaHDMI 2.0, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, VGA, 4× USB 3.0, 3,5 mm jack
thumbs-up-icon

Výhody

  • pomer cena/výbava
  • bohatá portová výbava

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • slabšie pozorovacie uhly
  • nerovnomerné podsvietenie

Verdikt

AOC G2868PQU zaujme cenou a rozumnou výbavou. Tento model patrí medzi cenovo najdostupnejšie herné monitory so 4K rozlíšením. Treba však počítať s nerovnomerným zobrazením bielej farby a slabšími pozorovacími uhlami.

Cena: 303 €

Zapožičal: AOC

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit