Drevené regálové reproduktory s dvojkanálovým zvukom. Je to nástupca modelu AQ M23 a na trhu je v niekoľkých variantoch. My sme testovali verziu s Bluetooth. Kto sa nechce spoliehať na D/A prevodník vo svojom notebooku, telefóne alebo inom výstupnom zvukovom zariadení, má možnosť kúpiť aj verziu AQ M24DAC.

Táto dvojica stereo reproduktorov od českého výrobcu je úplne iným zážitkom už po rozbalení. Otvorením škatule ucítite voňavý nádych dreva, trochu iný pocit ako rozbaľovať klasické „čínske“ reproduktory. Dostupné sú v dvoch farbách, čiernej a orechovej. Okrem pripojenia cez Bluetooth sa dajú pripojiť cez RCA káble prostredníctvom dvoch vstupov. Reproduktory sa dajú ovládať cez potenciometrický valec na prednej strane. Ním sa zároveň prepínate medzi vstupmi a ovládate hlasitosť. Na zjednodušenie ovládania sa dá reproduktor kúpiť aj s diaľkovým ovládačom. Podľa nás to ale nie je nevyhnutné a vystačili sme si s ovládaním priamo zo zariadenia, ktoré predstavovalo zdroj zvuku.

Bezdrôtové pripojenie umožňuje využívať dve pripojenia naraz. Následne sa dá medzi nimi prepínať. Vhodné ak ich používate na ozvučenie s notebookom a chcete mať prepojenie cez smartfón alebo tablet.

Zvukový prejav je postavený na stredobasovom meniči s priemerom 5 palcov a polypropylénovou membránou a výškovom meniči s priemerom 1 palec. Integrovaný zosilňovač má výkon 2 x 30 W. Ideálne pre bežných používateľov, ktorí chcú použiť hotové reproduktory bez potreby mať vlastný zosilňovač. Hmotnosť každého reproduktora je do 3,7 kg a rozmery 160 x 296 x 215 mm. Sú teda pomerne ľahké na umiestnenie do police. Je to ideálne umiestnenie, nakoľko odporúčame ich polohu čo najvyššie. Pri použití s TV hoci aj na úroveň výšky jej horného rámu. Zvuk sa šíri lepšie.

Z hľadiska zvuku ich hodnotíme ako vyvážené. Produkujú príjemný zvuk, nič prehnané v žiadnom spektre. Veľký dojem na nás urobili výšky a stredy. Basy sú totiž mierne tvrdšie, ich podanie by mohlo byť jemnejšie. Tým, že sú v ideálnej kombinácii k stredom a výškam, je tu možnosť prispôsobiť ich cez ekvalizér. Zvýšením intenzity nízkych tónov si zachovávajú svoju stabilitu. Aj pri vyšších hlasitostiach oceníte kvalitu pevnej konštrukcie a kvalitných meničov.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalita spracovania
  • Vyvážený prejav
  • Stabilita prejavu aj pri vyšších hlasitostiach

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Tvrdšie basy

Verdikt

AQ M 24BT sú reproduktory, ktoré sa dajú pripojiť aj bezdrôtovo. Majú vyvážený zvuk, ktorý je vhodný na rôzne hudobné žánre. Odporúčame ako hlavné ozvučenie, najmä s výhodou pohodlného prepínania medzi viacerými zariadeniami.

Zapožičal: Acoustique Quality

Cena: 299 € s diaľkovým ovládačom

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.