Značka Archos sa pripomína svojimi smartfónmi. Na náš trh uviedla, resp. uvedie nové modely a tie vás pravdepodobne prekvapia tým, ako nápadne sa podobajú na smartfóny Nubia. Nie je to náhoda – Archos naozaj s Nubiou úzko spolupracuje a jej výrobky predáva na našom trhu pod vlastnou značkou. Vo výsledku tak vzniká situácia, keď sú niekedy prakticky tie isté telefóny dostupné pod dvoma rôznymi značkami.

Archos Diamond Gamma je telefón strednej triedy. S cenou na úrovni 199 eur sa snaží presadiť v silnej konkurencii, kde majú výborné postavenie najmä značky Motorola, Huawei a Honor. V porovnaní s nimi neprináša Diamond Gamma žiadnu vlastnosť alebo funkciu, ktorá by strhla našu pozornosť na telefón od Archosu.

Diamond Gamma ponúka 5,5-palcový IPS displej s rozlíšením 1280 × 720 px. Jeho kvalita je vzhľadom k cene dobrá, nevybočuje však z priemeru. Zodpovedajúci je aj výkon. Smartfón poháňa procesor Snapdragon 435 a má 32 GB úložisko a 3 GB RAM. Reakcie systému sú pomerne svižné, v tomto smere nemáme pripomienky.

Model telefónuArchos Diamond Gamma
Operačný systémAndroid 7.1.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 435, 8-jadrový, max. frekvencia 1,4 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 720 × 1280
Slot na pamäťovú kartumicroSD do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, bgn, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx, f/2.2, Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx, f/2,4, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]155 × 77 × 7,9 / 161
Konektormicro USB
ZapožičalArchos
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score42619
PCMark for Android – Performance3770
3DMark Sling Shot Extreme – Total314
Graphic260
Physics1148
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Pod displejom nájdete umiestnenú čítačku odtlačkov prstov, ktorá funguje aj ako tlačidlo Domov. Reakcie čítačky sú obvykle rýchle, avšak zobudenie telefónu s vypnutým displejom trvá sekundu či dve. Čítačka nás obvykle rozoznala spoľahlivo na prvý pokus. Zriedkavo mala problémy, keď bol telefón položený na stole. Z praktickejšieho hľadiska nám však vadilo to, že v niektorých aplikáciách vôbec nefungovala autentifikácia pomocou odtlačkov prstov – s niečím takýmto sme sa ešte nestretli.

Po bokoch domovského tlačidla sa nachádzajú kapacitné tlačidlá, ktoré fungujú ako tlačidlo Späť alebo aktivujú kontextovú ponuku. Na takéto rozloženie funkcií sme si museli chvíľu zvykať a nepríde nám praktické. Na prístup k posledným používaným aplikáciám je potrebné podržať tlačidlo Späť a v nastaveniach si iba môžete upraviť, či má byť tlačidlo Späť/posledné aplikácie naľavo alebo napravo od domovského tlačidla. Škoda, radšej by sme oželeli aktivovanie kontextovej ponuky.

Diamond Gamma obsahuje hybridný slot pre dve Nano SIM karty, microUSB konektor a 3,5 mm jack. Má kovový chrbát a dizajn, ktorý neurazí. Predný fotoaparát má 5 Mpx, zadný má rozlíšenie 13 Mpx. Kvalitatívne ide o priemer, prekvapením je, že aj predný fotoaparát dokáže zaznamenávať Full HD video.

Batéria má kapacitu 3000 mAh, telefón nám bez problémov vydržal na jedno nabitie 24 hodín. Operačný systém Android 7.1.1 obsahuje nadstavbu nubia UI 5.0 a zabezpečenie k 1. aprílu 2017. Aktualizácia nebola počas testovania k dispozícii. V tejto súvislosti ešte spomeňme upravené používateľské rozhranie. Horná lišta obsahuje iba notifikácie, rýchle nastavenia sú k dispozícii v spodnej lište, ktorú aktivujete pohybovým gestom smerom hore v oblasti bočných kapacitných tlačidiel. Aj na toto si budete musieť chvíľu zvykať.

 

Cena: 199 EUR
Zapožičal: Archos

Hodnotenie
+ dobrá výbava/cena
– snímač odtlačkov prstov nefunguje v aplikáciách,
– nepraktické rozloženie funkcií pre kapacitné tlačidlá

Verdikt

Archos Diamond Gamma sa snaží uspieť v silnej konkurencii 200-eurových telefónov. Smartfón bohužiaľ neprináša nič, čím by vyčnieval z radu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit