ASUS ROG Phone je prvý skutočný herný smartfón, ktorý sme v TOUCHIT testovali. Týmto prívlastkom sa chválilo už niekoľko zariadení, napr. Honor Play, avšak tie doteraz nepriniesli reálnu pridanú hodnotu a často sa výraznejšie neodlišovali od bežných telefónov.

ASUS na to ide inak. ROG Phone pôsobí unikátne už na prvý pohľad. Zadná strana je zo skla, má extravagantný vzor a snímač odtlačkov prstov s čudným tvarom. Budete si naň a na jeho umiestnenie chvíľu zvykať. Na zadnej strane je tiež logo Republic of Gamers, ktoré môže svietiť všemožnými farbami.

P0zrite si ASUS ROG Phone aj v našej videorecenzii

Bočná hrana obsahuje atypický dvojitý USB-C port, do ktorého môžete pripojiť externý ventilátor. Ten síce nebude chladiť vnútornosti smartfónu, ale vonkajšia plocha nebude teplá, takže zážitok z hrania bude lepší. Ventilátor takisto obsahuje 3,5 mm jack a USB-C port na nabíjanie, aby ste mohli telefón pohodlne držať na šírku v oboch rukách a zároveň mať pripojené potrebné káble.

Predná strana telefónu sa nesnaží ohúriť bezrámikovým dizajnom. Čelo a brada sú pomerne veľké, obsahujú však dvojicu reproduktorov, ktoré na vás smerujú. Na kvalite reprodukcie zvuku je to poznať a chválime aj vysokú hlasitosť. Obrazovka má 6 palcov, vyžíva AMOLED panel a ponúka 90 Hz obnovovaciu frekvenciu a 1 ms odozvu. Týmito parametrami sa odlišuje od bežných telefónov, pri hraní niektorých hier je to poznať. Displej tiež podporuje HDR, a to napríklad v aplikácii YouTube. V prípade Netflixu podpora pre HDR chýba, čo je škoda.

ROG Phone poháňa procesor Snapdragon 845, ktorý je pretaktovaný na frekvenciu až 2,96 GHz. Štandardne tento procesor ponúka frekvenciu 2,8 GHz. Telefón tiež obsahuje 8 GB RAM, testovali sme verziu so 128 GB úložiskom. Kapacita batérie je 4000 mAh, k dispozícii je rýchle nabíjanie s výkonom až 30 W. Telefón sa zo 16 % na 97 % nabil v priebehu hodiny aj 20 minút. Prvých 50 % z nuly získal za polhodinu. Poteší tiež opletený kábel.

Ďalším rozdielom ROG Phonu sú funkcie Centrum hier a Herný džin. Centrum hier obsahuje informácie o stave telefónu, ako aj možnosť prispôsobiť si herné profily pre jednotlivé hry. Pre každú hru si môžete nastaviť maximálnu frekvenciu procesora, obnovovaciu frekvenciu displeja a režim anti-aliasing pre hladší obraz. Je to praktické, ocenili sme to.

Priamo počas hrania si tiež môžete zobraziť informácie o využití procesora, grafického čipu a teplotách. Aktivovať môžete funkciu Air Triggers, sú to dotykové bočné tlačidlá. Ovládanie hry môže byť vďaka tomu pohodlnejšie a výborné je, že Air Triggers si nastavíte pre ľubovoľnú hru. Nie je potrebná žiadna implementácia zo strany vývojára.

ASUS ROG Phone

Počas testovania sme si všimli zopár nedostatkov. Tým prvým je fakt, že niektoré hry sa tvária, že nie sú s týmto telefónom kompatibilné. Z Obchodu Play si ich preto priamo nenainštalujete a pritom fungujú bez problémov – je však potrebné získať inštalačný súbor z iného zdroja.

Pre niekoho môže byť nedostatkom tiež fakt, že operačný systém Android je vo verzii 8.1 a nie 9.0, čo je najnovšia verzia. Aktualizácia zabezpečenia je k 1. novembru 2018.

ROG Phone stojí 920 eur, čo je cena, za ktorú si kúpite prakticky hocakú vlajkovú loď so systémom Android. Telefón má aj kvalitný duálny fotoaparát s ultraširokouhlým senzorom, avšak v tomto smere zaostáva za najlepšími telefónmi na trhu.

Herné funkcie v ponuke ASUS ROG Phone

Model telefónuASUS ROG Phone
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 1. 11. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8/128
ProcesorSnapdragon 845, 8-jadrový, až 2,96 GHz
Displej, počet fariebAMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6/1080 × 2160, 90 Hz, 18:9
Slot na pamäťovú kartunie
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0 ABGNacad, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 + 8 Mpx, 4K, 60 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx, f/2.0, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]159 × 76 × 8,3 / 200
KonektorUSB-C, 30 W
ZapožičalASUS
Cena [EUR s DPH]919
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score298269
PCMark for Android – Performance9600
3DMark Sling Shot Extreme – Total4622
Graphic5159
Physics3388
VRMark Amber Room – Total4940
A1 SD Bench – RAM [MB/s]9880
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]686/217
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • praktické herné vylepšenia
  • snaha výrobcu odlíšiť sa
  • zážitok z hrania
  • kvalitný displej
  • výborná reprodukcia zvuku

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • vyššia cena
  • niektoré hry sú podľa Obchodu Play nekompatibilné, aj keď fungujú
  • slabšia softvérová podpora

Verdikt

ASUS ROG Phone je unikátny a prvý skutočne herný smartfón, ktorý si zaslúži tento prívlastok. Telefón ocení skupina náročnejších hráčov, ktorá reálne využije herné funkcie naplno. Avšak bežný používateľ si pravdepodobne zvolí „obyčajný“ konkurenčný smartfón s kvalitnejším fotoaparátom.

Cena: 919 €

Zapožičal: ASUS

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit