ASUS ROG Zephyrus S GX701 je ďalšou generáciou ultratenkých herných notebookov. Tento dizajn sa postupne snažia aplikovať viacerí výrobcovia, ale to nič nemení na tom, že Zephyrus stále vytŕča z radu.

GX701 je vybavený 17,3-palcovým displejom s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov. Obrazovka ponúka 144 Hz obnovovaciu frekvenciu a 3 ms odozvu. Nechýba ani technológia G-SYNC a displej pokrýva 100 % farebného priestoru sRGB. Maximálny jas sme namerali na úrovni 303 cd/m2.

K obrazovke nemáme pripomienky, ponúka kvalitný základ na špičkové hranie a tiež aj prácu. V prípade hrania oceňujeme najmä vysokú obnovovaciu frekvenciu a podporu pre G-SYNC. Skvelý vizuálny zážitok dopĺňa aj kvalitná reprodukcia zvuku. Notebook je vybavený dvoma reproduktormi s inteligentným zosilňovačom. Maximálna hlasitosť je nadštandardná, notebook tiež potešil dobrou dynamikou zvuku a nechýbali ani basy. Na domácu diskotéku poslúži dobre a tiež si užijete sledovanie filmov a hranie hier. K dispozícii sú bohaté softvérové nastavenia na úpravu zvuku a tiež aj predpripravené režimy. Taktiež si môžete upraviť nastavenia displeja a vybrať si niektorý z predpripravených režimov. V tomto smere ASUS chválime, z hľadiska softvéru patrí medzi aktuálnu špičku.

Zephyrus S GX701 má rozmery 399 x 272 x 18,7 mm a hmotnosť 2,7 kg. Na pomery 17-palcových herných notebookov je to úctyhodný výsledok. Samozrejme, napájací adaptér zaberie ďalší priestor v batohu a je aj pomerne ťažký. V tejto súvislosti nás potešilo zistenie, že notebook môžete nabíjať aj pomocou USB-C portu. Vyskúšali sme to s redakčným 60 W adaptérom a fungovalo to. Je jasné, že nabíjanie pomocou USB-C portu nie je určené na hranie, avšak v rámci neherného používania sa dokáže notebook takýmto spôsobom nabiť v priebehu 2,5 až 3 hodín. Na hranie budete potrebovať dodávaný 230 W adaptér, avšak vieme si predstaviť situáciu, že adaptér na hry máte doma a v robote si notebook nabíjate pomocou USB-C adaptéra alebo priamo z monitora, pokiaľ umožňuje aspoň 60 W napájanie cez USB-C.

Notebook od ASUS-u vyzerá skvelo. Brúsený hliník na veku pôsobí elegantne, škoda len, že sa veľmi ľahko „upacká“ odtlačkami prstov. Konštrukcia je odolná, nič nevŕzga a Zephyrus S pôsobí už na prvý pohľad prémiovým dojmom. Okolo displeja sú tenké rámiky a ASUS sa rozhodol nezabudovať do nich malú webkameru, resp. ju neumiestnil ani do väčšieho rámika pod displejom. Webkamera je preto dodávaná ako samostatné príslušenstvo, ktoré k notebooku pripojíte micro USB portom. Umožňuje záznam vo Full HD pri 60 fps.

ASUS musel robiť kompromisy aj pri navrhovaní klávesnicovej časti. Klávesnica sa nachádza v spodnej časti, vedľa nej je touchpad. Nie je to úplne pohodlné riešenie, avšak bolo potrebné pre dosiahnutie efektívneho chladenia. Kvôli lepšiemu prieduchu vzduchu sa takisto notebook pootvorí, keď otvoríte jeho veko. Okolo klávesnice sa tiež nachádza dvojica reproduktorov.

Treba uznať, že chladiaci systém funguje na jednotku. V redakcii sme testovali niekoľko notebookov s grafickými kartami RTX a všetky dosahovali v záťaži teplotu 95 – 98 °C pre procesor. V prípade GX701 sme namerali maximálnu hodnotu na úrovni 90 °C, a to aj s aktivovaným režimom Turbo. Teplota grafickej karty dosahovala 78 °C, čo je štandardná hodnota aj v porovnaní s konkurenciou. Notebook sme testovali v konfigurácii s grafickou kartou RTX 2080 Max-Q.

Zephyrus S GX701 ponúka niekoľko režimov používania. Môžete si vybrať medzi tichým, štandardným a Turbo režimom. V prípade režimu Turbo sa notebook mierne pretaktuje a automaticky sa aktivuje maximálny výkon ventilátora, vďaka čomu sme získali v niektorých testoch až o 10 % vyššie skóre. Počas samotného hrania sme si však všimli, že niekedy bolo výhodnejšie hrať v štandardnom režime – dosiahli sme tak viac fps ako v režime Turbo. Môže to byť dané obmedzením výkonu po dosiahnutí určitej teploty. Oplatí sa teda s oboma režimami experimentovať a sami uvidíte, ktorý funguje lepšie pre konkrétne hry.

Čo sa samotného výkonu týka, Zephyrus S GX701 je vo verzii s grafickou kartou GeForce RTX 2080 Max-Q doteraz najvýkonnejší herný notebook, aký sme testovali. Je výkonnejší aj v priamom porovnaní s modelom Acer Predator Triton 500, ktorý má rovnaký grafický čip.

ModelASUS ROG Zephyrus S GX701
Displej17,3″, IPS-level, 1920 x 1080 px, 144 Hz, G-SYNC
CPU / GPUIntel Core i7-8750H / NVIDIA GeForce RTX 2080 8 GB Max-Q
Operačná pamäť / Úložisko24 GB DDR4 / 1 TB SSD
Konektivita3 × USB 3.1, 2 × USB-C, HDMI 2.0b, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť399 × 272 × 18,7 mm / 2,7 kg
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Rozšírený test6 754
3DMark – Port Royal / Stress Test4 755 / 99,1 %
3DMark – Time Spy8 217 / 3 759 (Extreme)
3DMark – Fire Strike18 159 / 5 317 (Ultra)
VRMark – Orange Room / Blue Room6 964 / 2 657
Test – Hry vo Full HD rozlíšení
Assassin’s Creed Odyssey71 fps (High) / 57 fps (Ultra High)
Far Cry New Dawn89 fps (High) / 80 fps (Ultra)
Metro Exodus72 fps (High) / 35 fps (Extreme)
Shadow of the Tomb Raider96 fps (High) / 88 fps (Highest)
Test – Výdrž batérie
PCMark 8 – výdrž / skóre1:25 / 2 825
Prehrávanie videa pri maximálnom jase3:36
Test – Displej
Maximálny jas303 lúmenov
Pokrytie farebných priestorov99,7 % sRGB, 67,1 % Adobe RGB, 69,6 % DCI P3
Test – Maximálne teploty v záťaži
CPU / GPU90 °C / 78 °C
thumbs-up-icon

Výhody

  • vysoký výkon
  • kvalita spracovania
  • špičkové chladenie
  • nabíjanie cez USB-C
  • audio

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • menej pohodlné umiestnenie klávesnice a touchpadu
  • slabšia výdrž batérie
  • webkamera je samostatné príslušenstvo

Verdikt

ASUS ROG Zephyrus S GX701 je jeden z technicky najvyspelejších notebookov, aké sme kedy testovali. Poteší dizajnom a hrúbkou. Z technologického hľadiska chválime teploty v záťaži, ktoré sú lepšie ako ponúka konkurencia – a to napriek kompaktnému šasi. Prevedenie klávesnicovej časti však nemusí každému vyhovovať.

Cena: 3499 €

Zapožičal: ASUS

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit