Naozaj štýlový notebook s osobitým vkusom. Cenový tip s plastovým telom v štyroch špecifických variáciách.

VivoBook S15 je pekný notebook, ideálne na pracovný stôl, no môžete ho so sebou nosiť aj na cesty. Vďaka plastovému telu má hmotnosť 1,7 kg. Prekážalo nám len veľmi oneskorené zapnutie displeja.

Vyhotovenie a používanie

Po dizajnovej stránke si dal výrobca záležať. Farebné prechody a textúrovanie opierky vyzerá naozaj dobre. Špecialitou je zodvihnutie základne po otvorení veka. Je tu zdvih o 3,5° čím získate náklon klávesnice smerom k vám.

Klávesnica je mierne vnorená do základne. Avšak nie je tu klasické vsadenie, ale oblý prechod z opierky na dlane do časti klávesnice. Touchpad má vpravo hore čítačku odtlačkov. Funguje veľmi dobre a pri používaní touchpadu nijako nelimituje jeho funkčnosť. Samostatné tlačidlá myši chýbajú, čo je už pomerne častým javom. Touchpad je ale mechanický a tak sa dá naozaj zatlačiť. Škoda len úprav klávesnice. Numerický blok je stiesnený a klávesy sú zúžené. Našťastie, hlavná časť klávesnice je bez nejakých dizajnových výstrelkov a obmien.

Nechýba podsvietenie, čo je príjemným bonusom. Nebýva pravidlom ani v tejto cenovej triede notebookov a nás jeho prítomnosť potešila. Klávesy F a ich multimediálne funkcie sa dajú zameniť priamo špeciálnym klávesom. Ten prepína ich prioritu pri stlačení. Netreba nič hľadať v BIOS-e. Tlačidlo na vypnutie je vnorené do bloku klávesnice. Má však tvrdší prítlak a tak si ho nepomýlite s iným klávesom. Navyše tu je až v časti nad numerickým blokom.

Reproduktory SonicMaster sú umiestnené zo spodnej časti pod opierkou na dlane. Chýba im basový menič, ktorý výrobca integruje v niektorých iných modeloch. Sú vhodné na filmy, inak je ich zvuk naozaj plochý. Páčilo sa nám použitie takmer bezrámikového displeja.

Model notebooku/ParameterASUS VivoBook S15-S530UN
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSanDisk, 256 GB
Displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce MX150, 2 GB VRAM
Porty1 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, 1 × USB-C, HDMI, čítačka microSD,  kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]361 × 244 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]1,682
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)859

Výkon a hardvérová výbava

Procesor Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz je rovnaký ako pri modeli Acer Swift v našom teste. Celkový výkon zostavy a výrazne lepšie benchmarkové testy ťahá samostatná grafická karta. Výrobca použil model NVIDIA GeForce MX150. Je to karta, ktorá je s obmedzeniami vhodná na hry, skôr staršie. Predovšetkým ale pomôže pri využití v súvislosti s konverziou multimediálnych súborov.

Zostava, ktorá v sebe kombinuje citeľné zvýšenie výkonu, avšak bez kritického dopadu na výdrž batérie. Je to síce skôr stolový notebook, avšak výdrž vyše 6 hodín určite využijete. Notebook nabijete na 60 % pod jednu hodinu. To je dobrý čas, keď vyžadujete iné, ako kancelárske využitie.

Výbava obsahuje všetky klasické porty. Možno tu mohol byť aj ethernetový, oceňujeme však pridanie jedného portu USB-C.

Výrobca použil aj špeciálny systém chladenia. Je pravda, že sa notebook nijak výrazne nezahrieva, dokonca ani nie je hlučný. Až na displej, ktorému trvá dve-tri sekundy, kým sa rozsvieti, sme k používaniu nemali výhrady.

Model / TestyASUS VivoBook S15-S530UN
Kancelársky výkon – PCMark 103555
Essentials6474
Productivity5634
Digital Content Creation3344
Herný výkon – 3DMark 114815
Graphics score4678
Physics score6434
Combined score4161
VR Mark
Orange Room1610
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]347,3
Access time [ms]0,123
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]6:13
Teplota – kancelársky/výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]36,8 / 40,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]35,7 / 46,5
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,7
Odolnosť tela3/5
Dizajn5/5
Klávesnica3/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • nádherné farebné kombinácie
  • dlhá výdrž na batériu
  • grafika vhodná aj na staršie hry

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • plochý zvuk reproduktorov
  • pomalé zapnutie displeja z režimu spánku alebo vypnutého PC

Verdikt

ASUS VivoBook S15 je nádherný kúsok. Je vhodný skôr na doma, no batéria na cestách vydrží dlho. Pekný dizajn, niekoľko detailov spracovania a výkon aj na staršie hry. Je tu efektný bezrámčekový displej, minimálne zahrievanie a hlučnosť. Pekný notebook, ktorý určite odporúčame.

Cena: 859 EUR

Zapožičal: ASUS

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.