Výbava, výkon, systém

Kriticky by sme mohli opäť podotknúť, že najnovší smartfón z dielne BlackBerry nepoužíva najlepší procesor na trhu, ani druhý najlepší. Podľa benchmarkov sú tu nejaké rezervy. Nežijeme ale podľa unifikovaných testov ale v realite. Pri bežnom používaní ako aj hraní hier sme nijako výrazne nepocítili, že tu nie je Snapdragon 845. Je tu Snapdragon 660 a to je procesor, ktorý je podľa nás tak akurát.

Na super náročné hry bude mať jeho grafika efekt dýchavičnosti, no toto nie je celkom telefón na hry. Výrobca tomu prispôsobil výbavu a aj preto je tu 6 GB RAM. To je výborný krok a ako sme sa už v minulosti mohli presvedčiť na BB KEYone Black Edition, je to dostatočná kompenzácia za silnejší procesor. Aj preto nám aplikácie išli hladko a keby sme nepoznali technické parametre, odhadli by sme vyšší procesor. Úložisko má kapacitu 64 GB. To je dosť a navyše tu môžete vložiť microSD kartu.

Reproduktor na spodnej hrane je na dnešné pomery celkom bežný. Nehrá vyslovene zle a dokonca reprodukuje basy. Stále je to ale reproduktor k pracovne orientovanému telefónu, nie Boombox v modeli LG G7 ThinQ.

Systém

Operačný systém je prakticky čistý Android. BB má nejaké mini úpravy v systéme s nenásilným launcherom. Vizuálne zásahy do systému sú minimálne. Viac na systémovej ako vizuálnej úrovni. Súčasťou systému sú potom doplnky na ochranu súkromia a celkovej bezpečnosti telefónu. Nástroje od BlackBerry považujeme za hodnotný doplnok. Nájdete tu aj takpovediac duplicity ako nástroj na poznámky, kalendár, kontakty atď.

Niektoré nástroje môžete si môžete nainštalovať aj vy do iného smartfónu. Aplikácia Hub funguje zadarmo len po obmedzený čas, inak je spoplatnená. Ide ale o jednu z najlepších aplikácií pre Android. Združuje účty veľkého množstva služieb a všetky chaty, emaily, SMS atď. vidíte v zozname ako keby ste pozerali emaily.

Farebné prúžky na boku každého riadku uľahčia rozpoznanie do akého konta prišiel email či správa. Všetko si nastavujete sami. Dobrá appka, vyskúšajte ju aj na svojom smartfóne. Stiahnete si ju priamo z Google Play.

Súčasťou hornej lišty je prístup do chránenej zóny Private Zone. Je to miesto, kam môžete ukladať súbory a budú chránené novým kódom alebo vašim odtlačkom. Nechýba nočný režim displeja alebo napríklad integrovanie utility Privacy Shade.

Stačí potiahnuť tromi prstami nadol a aktivuje sa kruh alebo úzky prúžok, ktorý obmedzí viditeľnosť na displeji. Len v kruhu alebo obdĺžniku cez displej bude vidno jeho obsah. Dá sa meniť veľkosť, posúvať ho po displeji alebo meniť intenzitu zatmavenia zvyšku obrazovky. Vhodné vtedy, keď chcete niekomu nechať odpísať napríklad tel. číslo ale nechcete, aby uvidel na displeji viac. Napríklad nejakú notifikáciu z Messengera na Facebooku.

Systém ako taký vychádza z čistého Androidu. Ponúka ale napríklad použitie widgetov odlišným spôsobom. Nepotrebujete si nimi plniť obrazovku. Každá ikona, po ktorou sú tri bodky, má widget. Stačí z ikony potiahnuť prst na hor a widget sa zobrazí v plávajúcom okne. Pri prvom použití si definujete, aký typ chcete pri potiahnutí nahor zobraziť. Zaujímavosťou je aj nástroj Redactor. Ide o začierňovací nástroj. Stačí ho zapnúť a hneď začierniť časti, ktoré nechcete mať viditeľné. Potom môžete obrázok zdieľať. Praktické.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a hardvér
  2. Výbava, výkon, systém
  3. Hardvérová klávesnica
  4. Fotografovanie a video
  5. Verdikt a technické parametre‎

1 2 3 4 5

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.