KEY2 je pokračovateľom smartfónov s mechanickou klávesnicou. Situácia je taká, že každého zaujme najmä klávesnica. Je to netradičný prvok, no mnohí si na takýto smartfón netrúfajú.

Zdá sa im, že je to na úkor displeja. To je pravda, no stále máte k dispozícii hardvérovú klávesnicu a tá vám z obrazovky nebude ukrajovať. Podľa nás to je telefón s poriadnou pridanou hodnotu. Potrebujete ale vedieť, na čo ho chcete. Taký je KEY2.

Spracovanie je trochu iné. Žiadne lesklé prvky, ale praktický pogumovaný zadný kryt. Telefón sa nešmýka a ani raz nám nedopatrením nespadol na zem. Toto je zároveň prvý model tejto značky s dvomi fotoaparátmi.

Klávesnica je mierne inovovaná, no stále si ponecháva vlastnosti z minulých generácií. Teda je tu dotyková plocha, podsvietenie a definovanie klávesov podľa vašich predstáv. Jeden riadok vám na displeji predsa len klávesnica rezervuje. Ten bude zobrazovať návrhy podľa toho, ako budete stláčať jednotlivé klávesy. Sú extra presné vrátane skloňovania. Návrhy sú tri, stačí potom len posunúť prstom v jednej z troch zón klávesnice a doplní sa navrhnuté slovo. Dá sa tu nastaviť používanie klávesových skratiek ako Ctrl + A atď. Klávesom Backspace v aplikácii BlackBerry Hub vymazávate emaily a podobne. Klávesnica má využitie takmer ako na klasickom počítači. A keď potrebujete, stále je tu virtuálna. Hoci všetky najpoužívanejšie znaky máte na QWERTY klávesnici dostupné cez kláves Alt.

Displej je 4,5-palcový a na aplikácie je dostatočne veľký. Na filmy je menší, je to vidieť, to sa nedá nijako zaobaliť. Výrobca podstatne viac rozšíril podporu klávesnice v rôznych aplikáciách. Môžete teda takmer vo všetkých rolovať obsah. Napríklad prehliadať Facebook alebo web tak, že budete posúvať prstom vertikálne po klávesnici. Je to príjemné a nemusíte tak vôbec dočahovať na displej. Každý kláves môže byť zároveň klávesová skratka a takisto na dlhé a krátke stlačenie.

Po bokoch je okrem tlačidiel na hlasitosť a vypnutie displeja nové tlačidlo na definovanie vlastnej skratky. Reaguje na dlhé a krátke stlačenie a vy určíte, čo sa má spraviť, či napísať email, SMS, alebo len spustiť nejaká aplikácia.

Ani tentoraz ale výrobca neprichádza s procesorom, ktorý by patril medzi najlepšie. Hoci KEY2 je to najlepšie, čo momentálne má. Procesor Snapdragon 660, 8-jadrový, max. 2,2 GHz je dostatočne rýchly. To sme si potvrdili a navyše je tu štedrých 6 GB RAM. Tento telefón vydrží dlho plniť svoju úlohu a bude to svižný spoločník na prácu. Základom je takmer čistý Android s doplnkami od BlackBerry. Sú tu systémové úpravy na vyššie zabezpečenie ako aj ukazovateľ nabíjania na zamknutej obrazovke, špeciálne aplikácie na stmavenie niektorých častí displeja atď. Veľa nástrojov, ktoré sú praktické, no nemusíte ich používať. Nezavadzajú a nevtierajú sa do vašej pozornosti.

Konečne BlackBerry, s ktorým môžete aj dobre fotografovať. Získate veľmi dobré fotky, najmä kvôli dvom 12 Mpx fotoaparátom. Je to veľmi dobré na efekt rozostrenia. Hoci režim portrét, ktorý je na to určený, sa nám až tak nepozdával. Preto sme radšej fotili v bežnom režime a nechali finálne rozostrenie na softvérovom výpočte.

Rozhranie BlackBerry KEY2 a výber klávesovej skratky pre hardvérový kláves

Model telefónuBlackBerry KEY2
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 1. 7. 2018
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 64
ProcesorSnapdragon 660, 8-jadrový, max. 2,2 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,5 / 1080 × 1620, 3:2
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 + 12 Mpx / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3500 mAh, Quick Charge 3.0
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]151 × 72 × 9 / 168
KonektorUSB-C
ZapožičalBlackBerry
Cena [EUR s DPH]649
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score128164
PCMark for Android – Performance6291
3DMark Sling Shot Extreme – Total1177
Graphic1012
Physics2745
VRMark Amber Room – Total940
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • hardvérová klávesnica
  • svižnosť systému
  • pogumovaný zadný kryt
  • aplikácia Hub

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • nočné fotografie
  • občas nefunguje automatický jas displeja

Verdikt

BlackBerry KEY2 je na dnešnú dobu netradičný telefón. Má naozaj vynikajúcu klávesnicu a veľmi dobre sa používa. S týmto kusom budete mať v rukách zariadenie s vysokou pridanou hodnotou. Práve hodnota, ktorú vám každý deň tento smartfón prinesie, je niečo, čím prekonáva všetky ostatné smartfóny na trhu. Takmer – skutočné vlajkové lode zamerané na výkon a multimédiá zatiaľ vedú, aj keď len málo z nich je viac ako klasický smartfón s vysokým výkonom.

Cena: 649 €

Zapožičal: BlackBerry

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.