Herná myš spoločnosti Corsair púta pozornosť svetelnými efektami. Ponúka však toho viac.

Corsair je ďalší z výrobcov, ktorý zo segmentu herných komponentov expandoval aj na trh s herným príslušenstvom. Vo svojom portfóliu má herné klávesnice, myši aj slúchadlá. My sme testovali myš Glaive RGB, ktorá už svojim názvom napovedá, že bude chcieť zaujať svetelnými efektami. Svetielka sú dnes v hernom segmente značne rozšírené, až máme niekedy pocit, že vypustiť na trh zariadenie bez nich by znamenalo komerčnú samovraždu.

Je však fajn, že Corsair Glaive RGB nechce stavať svoj úspech iba na svetelných efektoch. Myš ponúka toho oveľa viac, vrátane veľmi solídneho základu. Glaive RGB má príjemnú ergonómiu, ktorá umožňuje pohodlné držanie. Faktom je, že myš nás svojou konštrukciou a spracovaním príjemne prekvapila – pri pohľade na ňu sme nečakali až tak dobré a pohodlné spracovanie. Myška nám však padla ideálne do ruky hneď pri prvom dotyku, čo nie je samozrejmosťou. Na niektoré myšky si zvykáme hodiny a na niektoré si ani nezvykneme.

Myš má výbornú ergonómiu a 3 svetelné plochy, ktoré hrajú všetkými farbami

Výborný hardvér dopĺňa výborný softvér

Corsair Glaive RGB má štandardnú výbavu. Dvojicu hlavných tlačidiel dopĺňajú dve bočné tlačidlá na ľavom boku. Tie sú pomerne výrazné, takže ich ľahko nahmatáte, keď budete potrebovať. Zároveň však neprekážajú, nebude sa vám teda stávať, že by ste ich omylom stláčali. Myš je asymetrická, je určená pravákom. Výrobca udáva životnosť hlavných tlačidiel na úrovni 50 miliónov kliknutí.

Stláčať môžete aj scrollovacie koliesko, ktoré má vzorovaný povrch, takže sa nešmýka. Do bokov s ním však nepohnete. Pod kolieskom sa nachádza tlačidlo na prepínanie citlivosti myši, k dispozícii je 5 rôznych nastavení. Oceňujeme, že Corsair Glaive RGB má dobre viditeľný indikátor aktuálneho nastavenia, takže hneď vidíte, ktorý z 5 stupňov máte práve aktivovaný. Okrem zmeny farby podsvietenia vám pomôže najmä 5 LED diód, ktoré sa postupne rozsvecujú na chrbte myši. Je to praktické a efektné riešenie.

Corsair Glaive RGB má celkovo 3 svetelné plochy, ktoré sú na sebe nezávislé. Svetelné efekty pre ne si môžete prispôsobiť pomocou utility Corsair Utility Engine. Tiež si môžete zapnúť alebo vypnúť jednotlivé plochy a softvér takisto umožňuje prispôsobenie ďalších nastavení, ako sú makrá, DPI či kalibrácia povrchu. Funkcionalita softvéru je v porovnaní s priamou konkurenciou štandardne bohatá, nechýba možnosť vytvoriť si viacero profilov a prepojiť ich s konkrétnymi programami.

Všetky nastavenia myšky je možné prispôsobiť pomocou oficiálneho softvéru. Ten ponúka bohatú funkcionalitu

Ľavý bok na 3 spôsoby

Myš od Corsair ponúka aj základnú modularitu. Ľavý bok myšky je možné odobrať a vymeniť ho za povrch, ktorý je vzorovaný, aby sa vám nešmýkal palec. V základnom balení je tiež bok s „operadlom“ pre váš palec. K dispozícii teda máte 3 možnosti. Corsair Glaive RGB sa k počítaču pripája pomocou 1,8 m pleteného kábla. Jej hmotnosť je 122 gramov, hmotnosť nie je možné meniť pomocou závažia, ako to umožňujú niektoré konkurenčné myšky.

Na Corsair Glaive RGB sme si počas používania obľúbili pohodlnú ergonómiu a kvalitný optický senzor. Myš využíva senzor PMW3367, jeho predchodca bol základom prémiových myšiek od Logitechu a patril k tomu najlepšiemu na trhu. Odozva a správanie sa myši sú vďaka novému senzoru naozaj špičkové. Pre úplnosť dodajme maximálnu citlivosť 16000 DPI a frekvenciu od 125 do 1000 Hz. Všetko si môžete nastaviť pomocou oficiálneho softvéru.

Ľavý bok myši ponúka základnú modularitu. Súčasťou balenia sú 3 rôzne boky

Verdikt

Corsair Glaive RGB je kvalitne spracovaná myš, ktorá nás potešila ergonómiou a výborným optickým snímačom. Modularita poteší, rovnako aj svetelné efekty. Cena je trochu vyššia, avšak za 70 eur dostanete výborne vybavenú hernú myš, ktorá si svoju cenovku obháji. Prípadné nedostatky sú skôr subjektívne, ako je napr. chýbajúca možnosť mierne upravovať hmotnosť myši.

Cena: 70 eur

Zapožičal: Corsair

Prečítajte si aj:

Recenzia MSI Optix MPG27CQ: Herný monitor s osvetlením, ktoré nie je iba na efekt

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit