Toto je technologický reproduktor číslo jedna.

Creative sa rozhodol poňať prenosné reproduktory trochu inak, ako v prípade ostatných výrobcov. Ponúka neopozeranú funkcionalitu, ale najmä odlišný dizajn a celkové možnosti. Reproduktor je zložený z piatich meničov. Sú tu dva výškové s priemerom 2″ a jeden subwoofer s priemerom 2,75″. Výškové smerujú dopredu, basový nahor a dva pasívne meniče sú po bokoch.

Vskutku steroidová zostava, ktorá patrí do prémiového segmentu. Má samostatný zosilňovač pre stereo kanály výškových meničov a jeden samostatný pre basový menič. Zvuk sa šíri smerovo síce s väčším uhlom, no nie je všesmerový. Treba si ho správne natočiť k sebe. Tak ako všetky ostatné v teste.

Zaujímavosťou je dotykové ovládanie a zobrazenie podsvietených dotykových tlačidiel len vtedy, keď sú v danej chvíli potrebné a použiteľné. Samostatné ovládanie tu majú tlačidlá hlasitosti, na prechádzanie hudby a aktivovanie režimu Roar. Ten zosilní intenzitu zvukového zážitku a tento režim sme si obľúbili ako univerzálny.

Na zadnej strane má dokonca optický vstup, ďalej prepínač náhodného a opakovaného prehrávania skladieb z microSD karty do kapacity 32 GB a tiež konektory USB na nabíjanie zariadení a microUSB na prepojenie s počítačom. V prípade, že si kúpite tieto reproduktory dva, môžete ich prepojiť špeciálnym káblom od výrobcu medzi sebou a oddeliť tak kanály sterea na každý reproduktor. Pri prepojení s počítačom cez USB kábel môžete využiť aplikáciu BlasterX Acoustic Engine.

K reproduktoru si môžete pripojiť aj špeciálny mikrofón iRoar Mic alebo basový reproduktor iRoar Rock.

Dotykový panel reproduktora Creative iRoar

Zvuk

Po stránke zvuku je to absolútna špička vo svojej triede. Tento reproduktor produkuje zvuk, ktorý je dynamický a dobre prekreslený. Roar režim so zvýraznením basovej a výškovej zložky pridáva na intenzite a celkovej hutnosti zvuku. Nás potešilo, že je to zároveň ideálny režim na akékoľvek počúvanie. Využijete ho nielen pri hudbe, ale aj pri filmoch. Nehovoriac o tom, že cez PC alebo mobilnú aplikáciu od Creative si vytvoríte zvuk, aký potrebujete. Chválime najmä dynamiku basov a dokonalé podanie zvyšných častí frekvenčného pásma. Ozvučí naozaj veľkú obývačku alebo záhradnú párty.

 

TOP argument

  • Prvotriedne technológie

Hodnotenie

+ dizajnová lahôdka, unikátne funkcie, režim Roar, vynikajúci zvuk, možnosti prepojenia, výdrž na batériu, modularita
– nemá zvýšenú odolnosť voči vode alebo prachu

Certifikácia odolnosti – nemá

Zapožičal: Creative
Cena: 319 EUR

Verdikt

Creative iRoar je reproduktor, ktorý nemá obdobu. Dizajn a dotykové ovládanie je jedna vec, kvalita zvuku ďalšia. Obe spracované presne tak, ako si predstavujeme. Nadštandardné možnosti pripojenia, podpora špeciálnej aplikácie a samozrejme, kvalitný zvuk. Je to prvotriedny kúsok, stojí síce viac, no ozvučí veľkú miestnosť a zvukovo s ním budú spokojní aj nároční používatelia.

Parametre a hodnotenie:

Označenie reproduktora / Technické parametreCreative iRoar
Typ2.1
Frekvenčný rozsah [Hz]N/A
Výkon RMS [W]N/A
Aux ináno
Bluetooth3.0
Výstup na slúchadlánie
NFCáno
Ovládaniehlasitosť, hudba, hovory
Kapacita batérie [mAh]9000
Výdrž batérie [h]20
Vyhotovenieplast
Rozmery [mm]225 × 120 × 57
Skutočná hmotnosť [g]1,092
Hodnotenie
Kvalita zvuku5/5
Výbava5/5
Pomer cena / výkon4/5
Obchodné informácie
Cena [EUR s DPH]319

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017 ako súčasť testu prenosných reproduktorov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.