Dlhodobo sa špekuluje, akým smerom sa budú uberať videohry a či vymrú tituly, ktoré ponúkajú iba príbehovú kampaň pre jedného hráča.

Dôvod je ten, že tieto hry sú čoraz náročnejšie a drahšie na vývoj a finančne najúspešnejšie sú obvykle hry so zameraním na hru viacerých hráčov. Stačí sa pozrieť na milióny, ktoré zarába Fortnite.

Medzi hráčmi je však množstvo jedincov, ktorí preferujú zážitok z príbehovej hry a práve tento segment chce osloviť Sony. Jeho interné štúdiá vyvíjajú exkluzívne tituly pre PlayStation, výsledkom čoho boli špičkové série Uncharted či The Last of Us. Úplnou novinkou je hra Days Gone, ktorú vyvinulo štúdio SIE Bend Studio.

Days Gone pôsobí na prvý pohľad možno trochu nezaujímavo – ide o akčnú adventúru s dôrazom o prežitie v postapokalyptickom svete, v ktorom majú výraznú prevahu zombíci. Takýchto zápletiek sme už videli v hrách aj filmoch desiatky a svoj pohľad na zombie svet ponúkol spomenutý The Last of Us.

Pokiaľ sa však prenesiete cez zápletku a hre odpustíte aj menej zaujímavú príbehovú líniu, Days Gone má čo ponúknuť. Otvorený herný svet je totiž plný úloh a zabaví vás na niekoľko desiatok hodín. 30 hodín na dokončenie príbehu je minimum a ak budete plniť aj vedľajšie úlohy, herná doba sa môže zdvojnásobiť. Škoda len, že množstvo úloh pôsobí genericky a stereotypne.

V Days Gone sa budete po hernom svete pohybovať na motorke. Budete zbierať skúsenosti, využívať tichý prístup a zombíkov ničiť pomocou strelných zbraní a bojových zbraní na krátku vzdialenosť. Nechýba dynamické počasie a zmena dňa a noci. Jednoducho, skoro všetky tieto vlastnosti ste už videli v iných hrách, avšak aj napriek tomu je Days Gone zábavný titul.

Jednu vec však treba zdôrazniť. Hoci je na trhu veľa zombie hier, máloktorá z nich ponúka taký skvelý pocit pri boji so stovkami zombíkov. Days Gone vtedy pôsobí ako hollywoodsky akčný film a v strede celej akcie je váš hrdina. V tejto súvislosti treba zdôrazniť, že hoci vývojári označujú Days Gone ako hru s dôrazom o prežitie, počas hrania sme nemali problém s nedostatkom výbavy. V tomto smere je hra pomerne štedrá.

Days Gone odporúčame každému majiteľovi konzoly PlayStation 4, ktorý už dokončil Red Dead Redemption 2 a rád by si zahral podobnú hru. Hoci je zápletka oboch hier odlišná, obe ponúkajú otvorený svet s množstvom obsahu. Je škoda, že tvorcovia Days Gone neboli v prípade niektorých úloh kreatívnejší.

thumbs-up-icon

Výhody

  • veľký a otvorený svet
  • jazda na motorke
  • boje s desiatkami zombíkov

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • generické misie
  • drobné technické nedokonalosti

Zapožičal: Sony

Hodnotenie: 3,5/5, 70 %

Cena: 57,99 €

 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit