Notebook, ktorý sa nápadne podobá na druhý testovaný z tejto série Latitude. Je rovnako dobrý, má ešte staršie procesory, ale na batériu nám vydržal podstatne dlhšie. Ak zvažujete práve túto sériu biznis notebooku, priamo sa ponúka. Nemyslíme si, že je potrebné hnať sa za najnovším modelom.

Vyhotovenie a používanie

Telo notebooku je odolné a vydrží menej šetrné zaobchádzanie. Je typicky dellovské a má matný povrch rovnako tak aj opierku na dlane a celé šasi. Vďaka tomu sa dobre drží v ruke, nešmýka sa ani zo stola alebo pri používaní na kolenách. Nakoniec, aj keby spadol, má zosilnené telo.

Klávesnica je tichá a má dva stupne bieleho podsvietenia. Dobre sa s ňou pracuje a Dell aj pri tomto modeli vychádza z ISO štandardu rozloženia klávesov. Všetky klávesy majú jemné prelínanie. Je nebadateľné, na celkovom komforte to ale je poznať. Touchpad je spoľahlivý, má vlastné nastavenia a nám sa páčilo, že nastavenie rýchlosti touchpadu neovplyvňuje nastavenie klasickej myši. Čo nebýva samozrejmosťou a tento oddelený postup je vidno málokde. Platí to aj pre model Latitude 7390. V našej konfigurácii nemal čítačku odtlačkov. Tým, že ide o danú modelovú sériu 2-in-1 aj tu výrobca umiestnil tlačidlá na ovládanie hlasitosti na bočnú hranu.

Tento model má 12,5″ displej a má hrubšie rámiky. To je hlavná vizuálna odlišnosť oproti druhému testovanému kusu. Kĺb displeja je pevný a uchytí ho v akejkoľvek polohe. Hrubšie rámiky okolo displeja nám až tak nevadili. Iste pri priamom porovnaní oboch modelov od Dellu v teste, rozdiely doslova bijú do očí. Nepredstavujú ale žiadnu prekážku pri práci.

Model notebooku / ParameterDell Latitude 5289 2-in-1
ProcesorIntel Core i5-7300U 2,6 ÷ 3,5 GHz, 3 MB cache (max. 25 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný diskSanDisk X400, 256 GB
Displej12,5″, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB 3.1, 2 × USB-C, HDMI, čítačka microSD, Micro SIM, SmartCard, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]304 × 210 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,409
ZapožičalDell
Cena (EUR s DPH)1609

Výkon a hardvérová výbava

Je to kancelársky stroj a procesor Intel Core i5-7300U 2,6 ÷ 3,5 GHz mu bohato postačuje. V našej tabuľke benchmarkových testov má horšie výsledky, ako vybavenejší Latitude. Avšak okrem toho, že je to siedma generácia, je tu použitý model radu Core i5. Pri práci sme v mnohých prípadoch takmer nepoznali rozdiel. Už pri náročnejšom kancelárskom využití pri priamom porovnaní ťahá za kratší koniec. Stále je tu 8 GB RAM, čo v kombinácii s SSD diskom vytvára z notebooku pocit tabletu. V ruke je to poriadny kus a bude vám jasné, že toto tablet nie je. Rýchlosťou sa mu ale vyrovná. Takisto aj tu je procesor radu vPro, takže je vhodný do firemného prostredia na vzdialenú správu a virtualizáciu. Skrátka a dobre, tento model je rýchly a svižný na všetky bežné aj náročnejšie úlohy. Zvládne beh virtuálneho stroja.

Konštrukcia takisto spôsobuje mierne zahrievanie, no vzhľadom na iný procesor nie také dramatické, ako v prípade výkonnejšieho modelu. Silnejšie vyťaženie poriadne roztočí ventilátor a budete pociťovať výrazné šumenie. Je tu plná výbava portov vrátane čítačky SmartCard. To, že tu nie je LAN konektor, nevnímame ako nevýhodu. Je to dané typom tela.

Model / TestyDell Latitude 5289 2-in1
Kancelársky výkon – PCMark 103107
Essentials7043
Productivity5453
Digital Content Creation2121
Herný výkon – 3DMark 111564
Graphics score1458
Physics score3524
Combined score1216
VR Mark
Orange Room575
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]91,9
Access time [ms]0,266
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]8:18
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34 / 38
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]33,5 / 45,6
Celkové hodnotenie
Faktor mobility5,89
Odolnosť tela4/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalitné spracovanie
  • klávesnica
  • dôraz na bezpečnostné štandardy
  • výdrž na batériu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Verdikt

Dell Latitude 5289 2-in-1 je kompaktný a konvertibilný stroj, ktorý je určený predovšetkým profesionálom a najmä tým, ktorí majú s Dellom skúsenosti. Má staršiu výbavu, ale zároveň dobrú cenu a vlastne všetko, čo potrebujete. Kvalitné spracovanie s jemným akoby pogumovaným povrchom sa nám páčilo a radi sme na tomto notebooku pracovali. Chválime aj výdrž batérie.

Cena: 1609 EUR

Zapožičal: Dell

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.