Konvertibilný notebook na biznis. Dobre sa na ňom píše, je tichý, no procesor dokáže ventilátor potrápiť. Užitočný počítač, ktorý ma vychytané detaily. Typický dellovský pocit na dotyk je samozrejmosťou. Tento model sme si obľúbili. Škoda, že s výdržou to nie je také slávne.

Vyhotovenie a používanie

Super pevné telo, kde výrobca nenechal nič na náhodu. Pevné šasi je kompletne potiahnuté akýmsi pogumovaným efektom. Kto už používal niekedy notebooky tejto značky, bude v tom vidieť podobnosť. Vďaka tomu sa notebook dobre prenáša a v rukách je stabilný. Takisto aj v režime tabletu. My sme zároveň ocenili aj to, že tlačidlá touchpadu sú z rovnakého materiálu. Je to príjemné na dotyk a navyše je to v súlade s celkovým spracovaním. Oceňovali sme aj spoľahlivý touchpad.

Klávesnica má dva stupne intenzity podsvietenia. Je tichá a dobre sa na nej píše. Nemá totiž žiadne neštandardné prvky. Na opierke na dlani je zároveň NFC čítačka a vpravo čítačka odtlačkov. Je viac zapustená v tele základne, čo je možno príčina, prečo nefungovala správne. Škoda takejto chyby. Dell si nechá za Latitude 7390 dobre zaplatiť.

Špecialitou je kĺb dotykového displeja. Jeho výklopný systém je zaujímavo riešený a jeho zmena polohy nastáva až za 180° vyklopenia displeja a prevrátenia do režimu stanu či tabletu. V každom prípade je to jeden z najstabilnejších kĺbov, aké sme kedy videli.

Za pozornosť stojí aj ochrana samotného displeja. Tým, že sa tento Latitude dá použiť ako tablet, je chránený sklom Gorilla Glass 4. Okrem toho má antireflexnú povrchovú úpravu a špeciálnu úpravu proti šmuhám. Vlastnosť, ktorú sme si počas testovania všimli a na displeji je naozaj menej šmúh a škvŕn. K notebooku je možné použiť aj dotykové pero Dell Active Pen, je ale súčasťou voliteľného príslušenstva. Reproduktory v spodnej časti sú vhodné na základné používanie.

Model notebooku / ParameterDell Latitude 7390 2-in-1
ProcesorIntel Core i7-8650U 1,9 ÷ 4,2 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR3
Pevný diskSK hybix, 256 GB
Displej13,3″, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.1, 2 × USB-C, HDMI, čítačka microSD, Micro SIM, NFC, SmartCard, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]305 × 208 × 16
Skutočná hmotnosť [kg]1,425
ZapožičalDell
Cena (EUR s DPH)1899

Výkon a hardvérová výbava

Po všetkých stránkach je to rýchly stroj. Je to prítomnosťou procesora Intel Core i7-8650U 1,9 ÷ 4,2 GHz. Intel s ôsmou generáciou spravil poriadny kus roboty. Navyše, toto je jeden z najvyšších procesorov Core i7 vPro. Ideálny na virtualizáciu a beh virtuálneho OS s Windows 7 je tu o poznanie rýchlejší, ako na porovnateľnom procesore minulej generácie. Rovnako tak všetky kancelárske a multimediálne úkony. Má to však aj svoj vplyv na spotrebu a nám v praxi notebook vydržal menej ako druhý Dell v teste.

V prípade vyššieho zaťaženia, napríklad pri hromadnej konverzii obrázkov alebo práci s videom je hlučnejší. Môže za to systém nasávania a celkový spôsob chladenia. Dobrá správa je, že po skončení náročnejších operácií sa po niekoľkých desiatkach sekúnd alebo minút notebook stíši. Zažili sme prípady, keď bolo potrebné systém reštartovať, aby sme dosiahli režim „kancelárskeho“ chladenia.

Výhodou je, že pri tomto modeli je 4G LTE modul, slot na pravej hrane a podporuje veľkosť Micro SIM. To je tá prostredná veľkosť. Nad týmto slotom je slot na microSD karty. Na rozdiel od nekonvertibilnej verzie tu nie je LAN port. Tlačidlá na ovládanie hlasitosti a vypnutie notebooku sú na kraji pravej hrany. Ak budete notebook posúvať po stole, treba si dať pozor, aby ste si ho nevypli. Výrobca použil toto umiestnenie práve kvôli tomu, že ide o konvertibilný model. Týmito tlačidlami sa veľmi dobre ovláda hlasitosť. Stačí podržať a zvýšenie/zníženie hlasitosti je nelineárne – zrýchľuje sa. Toto je dobre vyriešené.

Model / TestyDell Latitude 7390 2-in-1
Kancelársky výkon – PCMark 103526
Essentials7152
Productivity6171
Digital Content Creation2698
Herný výkon – 3DMark 111866
Graphics score1672
Physics score6158
Combined score1595
VR Mark
Orange Room729
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]252,8
Access time [ms]0,175
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:38
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34,5 / 42,7
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]38,4 / 47,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,95
Odolnosť tela4/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • špičkový displej
  • kvalitné spracovanie
  • dôraz na bezpečnostné štandardy
  • vysoký výkon

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • nespoľahlivá čítačka odtlačkov

Verdikt

Dell Latitude 7390 2-in-1 je konvertibilný model. Vizuálne je krajší, pretože má tenšie rámiky okolo displeja. V našich testoch ale vydržal menej pri práci na batériu. Po každej stránke to bol vynikajúci počítač a takých je skutočne málo. Škoda nefunkčnej čítačky odtlačkov. Toto by sa stávať nemalo.

Cena: 1899 EUR

Zapožičal: Dell

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.