Spoločnosť DJI predstavila úplne nové zariadenie zo segmentu stabilizovaných kamier. Doposiaľ sme boli zvyknutí, že tieto zariadenia sú síce výborné, ale relatívne veľké a neskladné. To sa práve zmenilo.

Je tu Osmo Pocket, kamera, ktorá je extrémne skladná, v ruke ju takmer nevidieť. Výsledné videá a fotografie sú v perfektnej kvalite. To platí aj o mechanickej stabilizácii, v ktorej je DJI lídrom.

Technická špecifikácia, režimy a poznatky z praxe

Osmo Pocket je špičkovo spracované zariadenie z kvalitných materiálov. Aj keď je skutočne miniatúrne, tak sa dobre drží v ruke (rozmery: 121,9 x 36,9 x 28,6 mm/116 gramov). Základňa obsahuje USB-C konektor, slot pre microSD kartu (max. 256 GB), 2 ovládacie tlačidlá, držiak s pinmi na pripojenie príslušenstva a malý dotykový LCD displej, ktorý slúži ako hľadáčik, prehrávač a tiež na nastavenie či zmenu režimov. Nechýbajú ani 2 citlivé mikrofóny. Vrchná časť obsahuje 3-osový mechanický stabilizátor a 12 Mpx snímač (1/2,3“ CMOS, f/2.0, FOV: 80°, max. Bitrate: 100 Mbps). Stabilizátor ponúka v kombinácii so softvérom viacero režimov – pomalý/rýchly pohyb, nasledovanie pohybu a automatické sledovanie označeného objektu. Spomenúť treba aj LiPo batériu, ktorá má kapacitu 875 mAh, nabíja sa v priemere 2 hodiny a pri nahrávaní 4K/30 fps videa vydrží približne 60 až 70 minút. Závisí to od rôznych faktorov. Pri 1080p videu to môže byť až dvojnásobok.

Teraz sa pozrieme na to, aké režimy Pocket ponúka a čo je ich výsledkom. Základom je video, ktoré je možné nahrávať vo Full HD alebo 4K rozlíšení (24, 25, 30, 48, 50 a 60 fps). Iné možnosti nie sú. V zásade to však nevadí, ide o najpoužívanejšie rozlíšenia, vrátane snímkovej frekvencie. Výsledné videá sú na vysokej úrovni, snímač pekne pracuje so svetlom, farby sú blízko reality a zaostrovanie funguje výborne. Taktiež si dokáže slušne poradiť so slabým svetlom. Mechanická stabilizácia je bez pochýb výborná. Zaznamenaný zvuk je použiteľný, pričom nechýba potláčanie ruchov, ale na profi účely to nebude. Škoda, že sa nedá k Pocketu pripojiť externý mikrofón, to by výrazne pomohlo pri realizácii videoblogov. K tejto sekcii patrí aj spomalené video s jedným režimom – 4x spomalené Full HD. Dostupné je aj časozberné video s pokročilým nastavením a 4 prechodnými bodmi. Nevýhodou je, že minimálny interval sú až 3 sekundy.

Priestorová panoráma za slnečného dňa

Okrem kamery je Pocket aj slušný kompakt, ktorý vytvára 12 Mpx fotografie (JPEG/RAW) a nechýbajú ani dva režimy panorámy: 180°+ priestorová z 9 fotografií. Výsledky týchto režimov sú výborné, fotografie sú pekne prekreslené a ostré. Prekvapila nás panoráma, ktorú dokáže Pocket krásne spojiť, bez viditeľného „šitia“. Všetky režimy, vrátene videa, majú k dispozícii automatický alebo manuálny režim so základnými nastaveniami – ISO, uzávierka a expozičná hodnota.

V detailných nastaveniach nájdete iba nutný základ. V prvom rade je to zmena formátu videa (MOV/MP4) a fotografií (JPEG/RAW), nastavenie mriežky, eliminácia preexponovania, vyváženie bielej, histogram, nastavenie zaostrovania (AFS/AFS) a nastavenie zvuku. Sú to iba základné možnosti, ale vôbec to nevadí, nakoľko je všetko prehľadné a ani menej skúsený používateľ nebude mať s týmto zariadením, resp. s jeho nastavením problémy. Bežné nastavenia režimov vykonáte priamo na zariadení. Vyššie uvedené sú dostupné v novej aplikácii DJI MIMO pre iOS/Android, ktorá je jednoduchá a prehľadná. V spojení s Pocketom ide o zohranú dvojicu, pričom získate veľký hľadáčik a podstatne zjednodušené ovládanie stabilizátora. Aplikácia ponúka aj správcu súborov, ktoré si môžete prezerať alebo stiahnuť do internej pamäte smartfónu.

Expansion Kit

Rozširujúca zostava zariadení pre Osmo Pocket má svoje opodstatnenie a my vám ju odporúčame. Obsahuje doplnky, s ktorými dáva toto zariadenie väčší zmysel. Začneme držiakom, vďaka ktorému upevníte Pocket na statív alebo iné príslušenstvo. Druhým zariadením je Wi-Fi/Bluetooth USB-C modul, ktorý má zároveň funkciu jednoduchého stojanu. Vpredu má informačnú LED diódu a vzadu USB-C port na pripojenie nabíjačky. Bez tohto modulu Pocket s aplikáciou v smartfóne bezdrôtovo neprepojíte. Tretím prvkom je modul ovládania, s ktorým sa ovládanie pohyblivých častí stabilizátora podstatne zjednoduší a získate 4 ovládacie prvky navyše. Je to ideálne vtedy, ak nechcete mať Pocket spojený s telefónom a používate ho samostatne. Poslednou súčasťou je 32 GB microSD pamäťová karta, ktorá sa bude určite hodiť.

Zapožičal: DJI ARS Slovensko

Cena: DJI Osmo Pocket – 359 EUR/DJI Expansion Kit – 109 EUR

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE