Smartfón, ktorý sa podobá na modely spred bezmála 10 rokov. Má to však svoje opodstatnenie. Je určený starším ľuďom a tomu odpovedá aj spracovanie.

Základom je, aby sa ľahko ovládal a vedeli ho používať. Priznávame, že aj nám sa ovládanie pozdávalo. Všetko podstatné bolo ľahko na dosah. Je ale pravda, že toto nie je model pre mladých. Tí zvládnu jemnú motoriku a ovládanie čoraz jemnejších a detailnejších prvkov a gest. Už samotné balenie je vynikajúce. Minimum smartfónov má také jednoduché rozbaľovanie a prístup, ako Doro 8040.

Zadná strana má efekt mierneho pogumovania. Dobre sa drží v ruke a nešmýka sa. To je prvý predpoklad, aby ho mohli používať aj vaši starí rodičia. Ovládacie tlačidlá pod displejom sú klasické, hardvérové. Treba ich naozaj stlačiť. No a nakoniec je tu tlačidlo asistencie pomoci na zadnej strane. Fotoaparát je len jeden a má rozlíšenie 8 Mpx. Selfie fotoaparát má rozlíšenie 2 Mpx. Nie je to fotomobil a je vhodný na základné zábery, ideálne vonkajšie. Akékoľvek umelé osvetlenie, o priamom šere nehovoriac, mu robí problémy. Fotky sú zašumené. Toľko k fotoaparátu.

Má ale hardvérové tlačidlo, a tak sa s ním dá fotiť aj týmto spôsobom. Netreba asi veľmi zdôrazňovať, že ide o jednopolohové tlačidlo na čo najjednoduchšie a najistejšie ovládanie. Nabíja sa cez microUSB konektor na pravej hrane. Tu je aj dokovací port. V balení je kolíska na nabíjanie. Po vložení telefónu sa prepne rozhranie na horizontálne zobrazenie. Obsah displeja si môžete zvoliť z množstva údajov. My sme si zvolili hodiny a počasie.

Model telefónuDoro 8040
Operačný systémAndroid 7.0, aktualizácie 1. 2. 2018
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]2/16
ProcesorMediaTek MT6738, 4-jadrový, max. 1,5 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]5/720 × 1080, 16 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSD do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFCáno, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát/video8 Mpx/Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát/video2 Mpx, VGA, 20 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2920 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]149 × 70 × 9/165
KonektormicroUSB
ZapožičalDoro
Cena [EUR s DPH]219
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score47266
PCMark for Android – Performance3624
3DMark Sling Shot Extreme – Total202
Graphic165
Physics902
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava1/5
Rýchlosť1/5
Výdrž3/5

Už po zapnutí si všimnete modifikované rozhranie. Nie je to len o tom vyrobiť smartfón s klasickými tlačidlami. Je to aj o nadstavbe. Tá je prepracovaná do detailu a len pri málo činnostiach sa dostanete do klasického Androidu. Dajú sa zapnúť aj nastavenia systému tak, ako vyzerajú na bežných smartfónoch. Menu aplikácií je vertikálne a rolujete ním položky zobrazené podľa abecedy. Všetko s dostatočne veľkými ikonami a ďalej od seba. Trafiť sa na ne bude opäť jednoduchšie. Veľké písmená nájdete v zozname kontaktov ako aj v aplikácii na SMS správy či napríklad na integrovanej klávesnici. Navyše je kontrastná, aby na ňu videli používatelia so zhoršeným zrakom.

Nestačí len vidieť, treba aj počuť. O to sa stará extra hlasitý reproduktor pri hlasitom telefonovaní. Špecialitou je kompatibilita s načúvacími zariadeniami. Už sa nebude prenášať frekvenčná väzba a rušenie načúvacieho prístroja a reproduktora.

Systém je dostatočne rýchly, hoci tabuľka benchmarkov v prospech tohto modelu príliš nehovorí. My ale rozhranie hodnotíme ako plynulé. 3D hry a náročnejšie aplikácie dajú telefónu zabrať. Už aj internetový prehliadač preveril jeho procesor. Avšak systém ako taký je svižný.

Výrobca počíta aj s tým, že tento smartfón si naši rodičia sami nekúpia. Kupujú im ho už deti. Rodičia si s ním len tak neporadia a nebudú možno vedieť, čo a ako nastaviť. Preto je priamo v menu možnosť ovládania na diaľku. Aktivuje sa podpora cez TeamViewer. Stačí si ho nainštalovať na počítač a zadať kód zobrazený na displeji telefónu. Následne sa naň pripojíte a budete ho môcť rodičom nastaviť tak, ako by ste ho mali v ruke.

thumbs-up-icon

Výhody

  • zmysluplný dizajn
  • dokovacia kolíska
  • praktická nadstavba
  • neruší načúvacie prístroje
  • ovládanie na diaľku

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • slabšie technické parametre
  • My Doro Manager nefungoval

Verdikt

Doro 8040 je telefón pre dôchodcov, starších ľudí alebo napríklad tých, čo majú problémy s motorikou. Nechce sa rovnať s inými smartfónmi v tejto cenovej kategórii. Je špeciálne vyrobený pre vybranú skupinu používateľov. Tým by mal priniesť vyššiu úžitkovú hodnotu. Je to prvý smartfón po veľmi dlhej dobe, ktorý by sme kúpili starým rodičom. Vďaka nemu nie sú odkázaní na obyčajné „hlúpe“ telefóny. Tie totiž podľa nás vôbec nie sú pre starších ľudí. Sú malé, no aspoň majú numerický blok z ozajstných tlačidiel.

Cena: 219 EUR

Zapožičal: Doro

Prečítajte si aj:

Doro 8035: Takto vyzerá smartfón pre seniorov. Ponúka niekoľko praktických funkcií

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.