Lacné tablety ešte stále existujú, avšak zatiaľ neponúkajú optimálny používateľský zážitok.

Takto možno definovať aj novinku Energy Tablet 8” Max 3 od firmy Energy Sistem. Pri testovaní zariadenia Energy Tablet 8” Max 3 sme mali spočiatku pocit, že cestujeme v čase. Dizajn pôsobí zastarane, na úrovni 5 rokov starých cenovo dostupných tabletov. Aj tie mali mierne vypučenú časť na hornej, resp. spodnej hrane, kde je umiestnený slot pre microSD kartu a micro USB port na nabíjanie. Chrbát je pogumovaný, takže sa tablet nešmýka, ale na druhej strane sa pomerne ľahko “ucapká“.

Hardvérová výbava

Energy Tablet 8” Max 3 má slušný 8-palcový IPS displej s rozlíšením 1280 × 800. Ten patrí k tomu lepšiemu vo výbave, nakoľko ponúka dobré zobrazenie farieb a vysoký jas. Dostatočné je aj 16 GB úložisko, avšak procesor MediaTek MT8163V a 1 GB RAM jednoducho nestačia na plynulý chod systému Android 7.0. Je škoda, že výrobca neskúsil použiť odľahčenú verziu systému. Android Oreo Go by bol pre tento hardvér vhodnejší a celkový používateľský zážitok by bol pravdepodobne lepší.

Pri používaní tabletu Energy Tablet 8” Max 3 boli reakcie často spomalené, a to najmä pri prvom spustení aplikácie. V prípade prehliadača Chrome sme pri prvom spustení čakali aj 10 sekúnd, kým sme mohli zadať adresu webovej stránky a potom ďalšie sekundy, kým sa web načítal. Samozrejme, opätovné otvorenie spustenej aplikácie už bolo rýchlejšie a aj jej reakcie – pokiaľ sme nezahltili operačnú pamäť inou aplikáciou.

Je zrejmé, že tento tablet nie je určený na náročnejšie používanie, ale aj v rámci úplného základu sa vyžaduje trpezlivosť. A keď sa začali aktualizovať aplikácie, tablet bol taký spomalený, že nemalo zmysel s ním čokoľvek robiť.

Výrobca našťastie vydal niekoľko softvérových aktualizácií, ktoré viditeľne zlepšili optimalizáciu zariadenia, takže reakcie tabletu sú svižnejšie. Stále sú niekedy spomalené, ale to je spôsobené hardvérom a nie zlou optimalizáciou. Škoda len, že po stiahnutí aktualizácie nám zariadenie vypisovalo chybu a museli sme ho obnoviť do továrenských nastavení, aby sa nám ju podarilo nainštalovať. Od výdrže tabletu by sme tiež čakali viac a zariadenie nás často otravovalo pri ťuknutí na nejakú ikonu alebo tlačidlo puknutím z reproduktora. Výrobca medzičasom opravil aj túto chybu, bola však potrebná inštalácia aktualizácie a opätovné vykonanie resetu do továrenských nastavení.

Zážitok z používania tabletu Energy Tablet 8” Max 3 sa počas nášho testovania menil k lepšiemu. Aj napriek tomu stále neponúka optimálny používateľský zážitok, čo je dané najmä obmedzeniami hardvéru. Na druhej strane, v tejto cenovej hladine je problém nájsť zariadenie, ktoré by bolo rozumne vybavené a ponúkalo viac ako 1 GB RAM.

Ak si priplatíte pár eur, od 140 eur sa už dajú nájsť tablety s 2 GB RAM a o trošku lepším procesorom – napr. Huawei MediaPad T3 8.0. A pokiaľ hľadáte najlacnejší tablet, ktorý má rozumnú výbavu aj z hľadiska blízkej budúcnosti, pripravte si 190 eur za Lenovo TAB 3 8 Plus.

Model (Android)Energy Tablet 8” Max 3
Veľkosť, typ displeja a rozlíšenie8″, IPS, 1280 × 800
Operačný systémAndroid 7.0, bezpečnosť 5. 6. 2017
ProcesorMediaTek MT8163V, štvorjadro, až 1,3 GHz
RAM a interná pamäť1 GB RAM / 16 GB
Portymicro USB, microSD, 3,5 mm jack
Digitálna kameraZadná, 2 Mpx, predná, 0,3 Mpx
Rozmery a hmotnosť211 × 124 × 9,5 mm / 273 g
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total scoreTest neprebehol
PCMark for Android – Work 2.03133
Battery life4:18
3DMark Sling Shot – Total scoreTest neprebehol
GraphicTest neprebehol
PhysicsTest neprebehol
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia2/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž2/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • slušný displej
  • odstránenie hlavných nedostatkov softvérovými aktualizáciami

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • pomalšie reakcie
  • zastaraný dizajn
  • slabšia výdrž

Verdik

Energy Tablet 8” Max 3 je lacný tablet, pri ktorého testovaní sme sa prvotne cítili, ako keby sme sa vrátili v čase. Výrobca však príjemne prekvapil tým, že hlavné nedostatky odstránil vo forme softvérových aktualizácií. Celkový zážitok však stále obmedzuje pomalší hardvér.

Cena: 120 EUR

Zapožičal: Energy Sistem

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit