Epson patrí medzi obľúbených výrobcov projektorov, ktoré sú určené pre domáce účely a často nahrádzajú televízor. Novinka EH-TW5650 je určená ako riešenie pre domáce kino.

Projektor využíva 3LCD technológiu a dokáže vytvoriť obraz o veľkosti 30 až 300 palcov s rozlíšením 1920 × 1080 px. Obraz je ostrý a pekne zobrazuje farby – samozrejme musíte tomu prispôsobiť aj plochu, na ktorú budete premietať. Projektor má svietivosť 2500 lúmenov a dokáže vytvoriť jasný obraz aj v dobre osvetlenej miestnosti. K dispozícii sú rôzne režimy, medzi ktorými sa môžete podľa potreby prepínať. Najlepší zážitok ponúkne režim BrightCinema.

V jeho prípade však svieti žiarovka naplno a projektor je trochu hlučnejší. V ekologickom režime je svietivosť o niečo nižšia, avšak projektor je tichý. Ekologický režim je vhodný pri sledovaní v tmavých miestnostiach. Životnosť žiarovky v štandardnom režime je podľa výrobcu 4500 hodín, v ekologickom režime vydrží fungovať o 3000 hodín viac. Epson EH-TW5650 ponúka kontrast 60 000 : 1 a 10-bitové spracovanie obrazu, vďaka ktorému dokáže vykresliť až 1,07 miliardy farieb.

Na projektore oceňujeme príjemné rozmery 309 × 285 × 122 mm a hmotnosť 3,5 kg. Vďaka nej sa dá pomerne jednoducho položiť kamkoľvek a dá sa ľahko prenášať. Jednoduché je aj jeho nastavovanie. Priamo na hornej strane sú k dispozícii posuvníky pre nastavenie veľkosti obrazu, zaostrenie a tiež rýchlu lichobežníkovú korekciu. Detailnejšiu korekciu môžete spraviť cez nastavenia, my sme si počas testovania vystačili s posuvníkom, a to sme nekládli veľký dôraz, aby sme projektor umiestnili ideálne voči stene. Lichobežníková korekcia je možná o ± 30°, k dispozícii je taktiež 1,6-násobná korekcia. Tiež si môžete prispôsobiť výšku objektívu, a to pomocou nožičky a pomocného posuvníka.

Ovládacie prvky nájdete na hornej strane projektora. Súčasťou dodávky je diaľkový ovládač a projektor môžete ovládať aj pomocou aplikácie iProjection zo smartfónu

Epson EH-TW5650 podporuje aj zobrazenie 3D obsahu a obsahuje zabudovaný 10 W reproduktor. Maximálna hlasitosť je postačujúca na jasné ozvučenie miestnosti, zvuku však chýbajú basy a strácajú sa detaily. Pre pravidelné sledovanie filmov odporúčame pripojiť externé reproduktory. Projektor pre tento účel obsahuje 3,5 mm výstupný jack. Vo výbave portov nájdete dvojicu HDMI portov, jeden z nich s podporou technológie MHL. K dispozícii je tiež VGA port a USB port.

Projektor umožňuje aj bezdrôtové pripojenie, a to pomocou technológie Miracast, ktorá je zabudovaná takmer do každého moderného Android zariadenia a tiež pomocou aplikácie iProjection. Prepojenie cez Miracast nám fungovalo bez problémov a rovnako aj aplikácia iProjection. Pred jej použitím treba projektor pripojiť do lokálnej Wi-Fi siete a následne sa pripojiť z mobilného zariadenia naskenovaním QR kódu alebo manuálnym zadaním IP adresy. iProjection umožňuje diaľkovo ovládať projektor zo zariadenia a tiež obsahuje zabudované prehliadače fotiek a webových stránok.

Epson EH-TW5650 ponúka kvalitný obraz, v nastaveniach si ho však môžete upraviť alebo vylepšiť. Samozrejmosťou je úprava nastavenia jasu, kontrastu, sýtosti farieb, odtieňov a ostrosti. Prispôsobíte si aj teplotu farieb. V rámci funkcií na vylepšenie obrazu je k dispozícii interpolácia, potlačenie šumu, zvýraznenie detailov atď.

Zadná strana obsahuje porty a 10 W reproduktor

Verdikt

Epson EH-TW5650 pokračuje v zaužívanom trende projektorov od Epsonu. Novinka ponúka dobré riešenie do domácnosti a za necelých 1000 eur dostanete kvalitný projektor, ktorý dokáže vytvoriť pekný a jasný obraz. Na vhodnom pozadí pekne vyniknú detaily aj farby obrazu. Projektor ponúka veľmi dobrú svietivosť a vďaka viacerým režimom si sledovanie užijete aj počas slnečného dňa. Epson EH-TW5650 môžeme odporučiť na sledovanie filmov aj hranie hier. Bezdrôtová konektivita je príjemným bonusom a uľahčuje prepojenie s mobilnými zariadeniami.

Cena: 955,90 EUR

Zapožičal: Epson

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit