Atramentová tlač v podaní Epsonu prekonáva bežne zaužívané mýty a fámy. Zabudnite na laserovú tlač.

Novinka v podobe multifunkčného zariadenia sa chce dostať do segmentu laserových tlačiarní a prekonať ich. V spotrebe elektrickej energie, nákladov na tlač a kompaktnosti ich definitívne predbehla. Epson L4150 je MFP určené na domáci aj pracovný stôl. Je určená na tlač dokumentov, no pokojne môžete vytlačiť aj fotografie. Vyskúšali sme tlačiť rôzne materiály s rôznou kvalitou.

Výbava a praktický pohľad

Model zo série EcoTank ITS je primárne určený na objemnú tlač dokumentov. V prípade, že budete tlačiť do 300 dokumentov mesačne, výrobca hovorí o výdrži troch rokov. Kúpite zariadenie a nestanete sa rukojemníkmi v podobe drahých náplní.

Navyše tu výrobca nerobí žiadne rozdiely v náplniach. Dáva skutočné náplne priamo do balenia. Žiadne zmenšené náplne alebo ako ich iní nazývajú „štartovacie“, ktoré vydržia podstatne menej vytlačených strán.

Tlačová hlava používa veľkosť kvapôčky s minimálnym objemom 3 pl. Je to ale premenlivá veľkosť, ktorú určuje pri tlači samotná tlačiareň. Pri maximálnej kvalite tlače a fotografickom papieri dosiahnete rozlíšenie 5760 × 1440 px. Tlačiť sa dá do formátu A4 a to aj v režime bez okrajov. Môžete ju použiť na tlač fotografií.

Nie je to fotografická tlačiareň. Robí ale pekné výstupy a keď nemáte po ruke tlačiareň vyslovene na fotografie, k výtlačkom nebudete mať výhrady. Farebné prechody zvláda horšie, typicky napríklad obloha nebude vykreslená úplne presne. Farby budú posunuté, hoci prechod bude jemný.

Epson L4150 si kupujete so štandardnou 3-ročnou zárukou.

Zariadenie má v sebe plochý skener. Takže môžete skenovať dokumenty. Avšak iba po jednom, podávač na hromadné skenovanie tu nie je. Tým, že má skener, je tu aj funkcia kopírky. Pripojenie je cez USB port alebo cez Wi-Fi. Dokonca sa k nej môžete pripojiť aj cez Wi-Fi Direct.

To výrazne zjednodušuje tlač používateľov, ktorí nemajú prístup do vašej Wi-Fi siete ale chceli by použiť multifunkciu. Cez Wi-Fi a mobilnú aplikáciu sa dá aj skenovať alebo kopírovať.

Využite exkluzívnu zľavu

Zľava v hodnote 20 € sa vzťahuje na nákup jedného kusu EcoTank tlačiarne značky EPSON a nie je možné ju zameniť za hotovosť. V e-shope www.datacomp.sk  v 3. kroku objednávania ako prihlásený používateľ uveďte zľavový kód: ecotank20. Zľavu je možné uplatniť aj vo všetkých kamenných predajniach Datacomp.  Platnosť zľavy ecotank20 je do 31.08.2018.

Atramenty

Nový systém zásobníkov a atramentov má upravený spôsob nalievania atramentu do nádrží na boku zariadenia. Netreba sa obávať, že by ste vyliali čo i len jednu kvapôčku. Systém funguje podobne ako na fľašiach pre športovcov, ktoré treba stlačiť, aby ste povolili membránu chrániacu kvapalinu proti vytečeniu.

Tu sa fľaštička zámerne nedá stlačiť a je pevná. Nasadením na otvor príslušnej nádrže sa otvorí membrána a atrament bude postupne vtekať dnu. Vynikajúci systém. Myslíme, že najlepší, aký sme videli.

Ceny atramentov:

  • Čierny – 14,04 EUR, výťažnosť 7500 strán
  • Farebné – 7,32 EUR za jeden, výťažnosť 6000 strán pri každej farbe

Orientačný prepočet ceny ČB tlače vychádza na 0,19 centov (čiže necelé dve desatiny centu). Farebná tlač stojí 0,37 centov (čiže necelé štyri desatiny centu). Výhodou tohto systému je, že môžete dopĺňať atrament podľa potreby. Ideálne až keď sa minie jedna celá farba.

Rýchlosť tlače

Tlač bežných dokumentov je zhruba na úrovni 10 str./min pri čiernobielej tlači. V závislosti na tom, aký režim použijete. Epson má režim draft / koncept, ktorý je spomedzi iných výrobcov najúspornejší. Hodí sa na tlač bežných čiernych textov.

Nehodí sa príliš na farebné texty alebo na sivé písmo. To je už tak vyblednuté, že ho nemusíte na papieri vedieť dobre prečítať. Je to pochopiteľné, keďže tento režim je najúspornejší a minie sa pri ňom zanedbateľné množstvo atramentu. V normálnom režime je kvalita výborná, nemusíte sa obávať žiadnych obmedzení.

Na vytlačenie jednej strany grafického PDF dokumentu v najlepšom režime potrebuje zariadenie zhruba 70 sekúnd. Bežný režim tlače je rýchlejší a jedna strana je vytlačená za 20 sekúnd.

Fotografia formátu A4 je vytlačená za 7,5 minúty v najlepšej kvalite. Fotka s rozmerom 10 × 15 cm je v najlepšej kvalite hotová za 2:40 min. Všetko sme tlačili na fotografický papier Epson Premium Glossy, čiže lesklý papier. Na tomto type fotografie vyniknú najlepšie.

Najlepšie funkcie modelu L4150:

  • Rýchlosť tlače
  • Úspora pri tlači bežných dokumentov
  • Spôsob napĺňania zásobníkov
  • Nadštandardná záruka v cene
  • „nekonečná výdrž atramentov“

Verdikt

Epson L4150 je multifunkcia, ktorá je určená na tlač dokumentov. Spokojní budete aj s fotografiami. Jej hlavnou výhodou je životnosť tlačovej hlavy až na 30 000 strán kým konkurenčné majú záruku podstatne nižšiu, obvykle okolo 5000 strán.

Používa pigmentovú technológiu tlače. Texty ani fotografie sa nebudú rozmazávať. Čerstvé výtlačky môžete hneď chytiť do ruky, nemusíte sa obávať znehodnotenia fotografií. Nie je to najlacnejší model, no prvotné náklady sa vám rýchlo vrátia vďaka vysokej výťažnosti atramentov a nízkej cene náhradných náplní.

Cena: 199 EUR, do 31. 8. 2018 môžete využiť exkluzívnu 20 eurovú zľavu na Datacomp.sk, po zadaní špeciálneho kódu, ktorý nájdete vyššie v článku.

Za zapožičanie produktov ďakujeme spoločnostiam:

Prečítajte si aj:

Epson chce vytlačiť laser z podniku a nahradiť ho atramentom

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.