Na túto návštevu sme sa tešili. Vydali sme sa rýchlikom do Banskej Bystrice a firmu Enigma High Fidelity Audio sme našli v strede mesta. Ešte pár krokov hore schodmi a sme v utešenom kráľovstve kvalitnej hudby. K tomu pohodlné kreslá, vynikajúca káva, príjemní ľudia – radosť započúvať sa do dobrej hudby. Ani neviete, ako plynie čas.

Testovacia zostava

V tomto prípade sme testovali smotánku, to najlepšie z najlepšieho. Toto nie je zostava, kde chcete kompromisy a ušetriť pár eur. Tu ide o najlepšiu reprodukciu hudby, akú si môžete predstaviť. Celková cena testovacej zostavy je niečo vyše 100 000 eur. Ako je známe, kvalita je daná najslabším článkom celej reťaze, ale tu slabý článok akosi nenájdete. Špecialitou sú prepojovacie káble v cene vyše 10 000 eur.

V posluchovej miestnosti Enigma sme zotrvali niekoľko hodín. Vyskúšali sme skladby od Pink Floyd z albumu The Wall, vychutnali sme si skupinu Queen a jej Night in the Opera. Všetko Flac súbory streamované zo servera tejto miestnosti. Nasledoval fenomenálny Grover Washington a jeho Just The Two Of Us, to už ale po prepojení nášho mobilu na multimediálny prehrávač cez stratové Bluetooth prepojenie. A zrazu prídete na to, prečo celý ten vývoj a prečo tie závratné sumy za takúto zostavu. Kombinácia Focal a T+A vás totiž nijako nelimituje. Počujete z nej nahrávku úplne so všetkým, čo tam je. Reprodukovaný je presný, kmitočtový rozsah ďaleko prevyšujúci počuteľný rozsah. Už zrazu nechcete Bluetooth, už chcete kvalitné Flac súbory, aby ste nemali úzke hrdlo.

Reproduktory Focal Scala Utopia Evo

Na finálnej reprodukcii sa reproduktory podieľajú asi najviac. V našom prípade boli v naleštenej čiernej farbe, ale vybrať si môžete aj zelenú, modrú, šedú alebo čisto bielu verziu. Ide o tretiu generáciu reproduktora Evo a francúzsky výrobca Focal do nej zapracoval úplne všetko, čo je v súčasnosti o zvuku známe. Rozmery sú 1247 × 393 × 670 mm, hmotnosť jedného kusa úctyhodných 85 kg. Je to jednoducho reproduktor, ktorý sa nedá prehliadnuť. Už na pohľad zistíte, že je to trojpásmový systém, pričom každý reproduktor má svoj vyhradený pracovný priestor. Konštrukcia je prispôsobená tak, aby všetky tri meniče smerovali na poslucháča. Ozvučnica je vyrobená z MDF s hrúbkou 60 mm.

Focal Scala Utopia Evo s konštrukciou zameranou na náročného poslucháča

Nás zaujal výškový menič v strede zostavy, ktorý využíva čisté Berýlium a na zvukovom prejave to zistíte hneď. Je mimoriadne ľahký a pevný, dokáže tak reprodukovať kmitočty až do 40 kHz. Stredový reproduktor má špeciálny záves, ktorý eliminuje rezonančné frekvencie pri stredných kmitočtoch. Na vyrezávanie membrán meničov používa Focal laser. Vo vnútri výrobca použil káble s prierezmi 4 mm2 pri stredovom a výškovom meniči a 8 mm2 pri basovom. Vylepšil aj bassreflexový otvor v spodnej časti zostavy, ktorý je teraz široký a zabezpečuje optimálne prúdenie vzduchu. Basová časť zostavy je vyplnená tlmiacimi materiálmi.

Na sfázovanie zvuku z jednotlivých reproduktorov sa používa technológia Focus Time. Prepojovacie svorky umožňujú aj prepojenie bi-amping, teda poslucháč si môže zostavu prispôsobiť. Pomocou polohy prepojky na výhybke sa dajú potlačiť alebo naopak zvýrazniť nízke kmitočty od 30 do 100 Hz. Závisí od charakteru miestnosti, čo bude výhodnejšie. Jeden kus reproduktora stojí 15 990 eur.

Séria T+A High Voltage

Takúto reproduktorovú zostavu však musí poháňať poriadna výkonná zostava a takú sme mali od nemeckej firmy T+A. Séria T+A HV (High Voltage) je jednoznačne zameraná na kvalitu zvuku a výrobca nerobil žiadne kompromisy pri cene komponentov. Dal sem jednoducho to najlepšie. Celkovo je v HV sérii 9 komponentov, my sme otestovali štyri kusy – multimediálny SACD prehrávač, integrovaný zosilňovač, koncový zosilňovač a externý doplňujúci zdroj. Všetky komponenty môžu byť v striebornej alebo titánovej verzii, šasi je z hliníka. Dizajnovo ide vždy o podobný štýl – na bokoch sú otočné ovládacie prvky plus dotykové tlačidlá a v strede displej. Keď položíte komponenty na seba, vznikne veľmi elegantná zostava. Ovládať sa dá aj diaľkovým ovládačom, tiež s poriadnou hmotnosťou.

T+A využíva v celej sérii dôsledné oddelenie kanálov, signály stereofónneho zvuku sa spracovávajú úplne individuálne, ale na rovnakých komponentoch. Označenie HV vychádza z toho, že zostava pracuje s vyššou úrovňou napätia pri analógových vstupoch z prehrávača. Tým sa dosiahne odstránenie šumu a nízke skreslenie celej zostavy.

Multimediálny prehrávač T+A MP 3100 HV

V prehrávači MP3100 HV nájdete všetku súčasnú techniku vstupného spracovania zvuku

V jeho vnútri nájdete SACD/CD mechaniku, je tu tuner FM, FM HD a DAB+. Hudbu prehrá aj z predného USB portu alebo z mobilu pripojeného cez Bluetooth. Má zabudovanú podporu pre Deezer, Quobuz a hlavne Tindal. Využiť môžete aj sieťové pripojenie k domácej sieti, a to pomocou Ethernetu či Wi-Fi. Fungovať môže aj ako internetové rádio. Je to teda skutočný multimediálny prehrávač a dostal ocenenia vo viacerých zahraničných magazínoch. Predný panel je vyhotovený z jedného kusa 40 mm hliníkovej dosky, vo vnútri je všetko galvanicky oddelené. Prirodzene, je plne symetrický. Pri digitálnom spracovaní hudby využíva všetky moderné technológie, pritom má dôsledne oddelenú analógovú a digitálnu časť vrátane samostatných sieťových zdrojov.

Aj keď CD ale aj SACD disky sú možno už minulosťou, nájde sa mnoho ľudí, ktorí na takýchto nosičoch majú hotové klenoty. Mechanika pre tieto nosiče je vytvorená tak, aby sa rezonancie z nej neprenášali ďalej, na čítanie dát z nosičov sa používa dvojitý laser. Výrobca dôsledne odstraňuje Jitter pri presune čítacej hlavy lasera. Zdvojené načítanie dát sa tu veľmi účinne eliminuje.

Konektivita tohto prehrávača je skvelá, máte celé spektrum vstupných a výstupných analógových a digitálnych možností. Cena prehrávača je 13 620 eur.

Možnosti prepojenia prehrávača MP3100 HV

Integrovaný zosilňovač T+A PA 3100 HV

Elegantný vzhľad integrovaného zosilňovača T+A PA 3100 HW s dvoma ukazovateľmi aktuálneho výkonu

V prednej časti tohto zosilňovača sú dva ukazovatele aktuálneho výkonu, a to aj vo wattoch. Zosilňovač sa dá napájať zo zabudovaného zdroja s výkonom 1000 W a filtračnými kondenzátormi 120 000 µF). Využiť však môžete aj externý zdroj PS 3000 HV. Jeho účelom je dodávať dostatok energie na poriadne hlasitú reprodukciu hudby, kedy by zabudovaný zdroj v integrovanom zosilňovači nemusel postačovať. Pokiaľ použijete PS 3000 HV, potom sa výkon napájacieho zdroja spočítava a takto zosilňovač získa výkon až 3300 W. Filtračné kondenzátory na zdrojoch majú spoločne až 360 000 µF. PS 300 HV má pritom na starosti výhradne napájanie koncových zosilňovačov a prepojenie zabezpečuje špeciálny kábel PowerLink s konektormi M23.

Externý napájací zdroj PS 3000 HV pomáha zosilňovaču dodávať dostatok energie

V samotnom zosilňovači PA 3100 HV sú oba kanály dôsledne oddelené. Obvody predzosilňovača obsahujú vstupné časti a reguláciu hlasitosti, ktorú zabezpečuje kaskáda presných rezistorov s pozlátenými kontaktmi. Za predzosilňovačmi nasleduje vysokonapäťová časť, pričom tieto moduly sú vzájomne dôsledne oddelené hrubými hliníkovými doskami.

Na vstup môžete použiť štvoricu symetrických XLR konektorov alebo až sedem nesymetrických vstupov RCA (CINCH). Menovitý výkon zosilňovača je 2 × 500 W do 4 Ω záťaže a 2 × 300 W do 8 Ω záťaže. Koncové zosilňovače sú chladené mohutnými hliníkovými chladičmi. Výstup môže byť aj do slúchadiel 50 Ω, ale hlavný výstup je pomocou pre-out RCA a XLR konektorov. Použiť môžete aj jeden výstup pre nahrávanie zvuku. Celú činnosť zosilňovača riadi procesor a prístroj sa dá nastaviť podľa priania zákazníka. Celková hmotnosť zosilňovača je až 38 kg a jeho cena je 16 040 eur.

Koncový stupeň T+A A 3000 HV

Na istú časť  testu sme používali namiesto integrovaného zosilňovača PA3100 HV koncový stupeň A 3000 HV. Ide o stereo zosilňovač, ktorý môžete nakonfigurovať na prácu v režime mono a dodávať tak dvojnásobný výkon. Obvodovo a konštrukčne je rozdelený do samostatných častí vstupného zosilňovača a výkonového koncového stupňa. Kvalita reprodukcie je vynikajúca, výrobca aj tu použil prvotriedne komponenty a pozlátené terminály. Zabudovaný zdroj má výkon 1000 W, použitý je toroidný transformátor s minimálnym vyžarovaním. Navyše je magneticky tienený a hermeticky uzavretý v špeciálnom kryte. Sieťová jednotka je veľmi rýchla a aj v tomto prípade sa dá doplniť o externý zdroj PS 3000 HV. Cena tohto koncového stupňa je 12 610 eur.

Kabeláž Wireworld

Tak, toto je zaujímavá časť príbehu. Takúto zostavu totiž treba prepojiť špeciálnymi káblami, za ktorými sú roky vývoja. Pri testovanej zostave boli použité káble od americkej firmy Wireworld, ktoré využívajú technológiu DNA Helix na zabezpečenie účinnej eliminácie elektromagnetického rušenia.

Základ je kvalitné prepojenie zosilňovača a reproduktorov Focal. Na to sú použité Bi-Wire káble Repro Gold Eclipse 8 s dĺžkou 2,5 metra, ktoré sú vyrobené z čistého striebra. Signálových vodičov je tu celkovo 8 a každý je spletený z 96 strieborných vlákien. Priemer jedného signálového vodiča je 6 mm2. V prípade tohto kábla ide doslova o šperk a tomu odpovedá aj jeho cena – 11 399 eur.

Gold Eclipse 8 sú vyrobené z najčistejšieho striebra, preto aj tá cena

Na prepojenie multimediálneho prehrávača a zosilňovača boli použité symetrické XLR káble Platinum Eclipse 8, ktoré obsahujú 4 splietané káble s priemerom 1 mm2. Tento kábel má dĺžku 1 meter a stojí 2999 eur.

Platinum Eclipse 8 sú XLR káble od prehrávača k zosilňovaču

Aj napájacie káble pre jednotlivé komponenty boli použité špeciálne, opäť zo striebra a s dvojitým tienením. Wireworld Platinum Electra 7 obsahujú 24 okolo seba obtočených vlákien a tieto káble majú dĺžku 2 metre. Cena jedného kusa je 2349 eur. Na rozvod bola ešte použitá skupinová zásuvka Wireworld Matrix 2 so 6 zásuvkami za 132 eur.

Celkovo je takúto zostavu radosť počúvať. Dobré vínko, hudba a táto zostava je ideálny relax. Samozrejme, treba na to mať, ale ten kto vie, čo chce, ten si túto zostavu nájde.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.