Model 6X od Honoru spadá do kategórie strednej triedy. Aspoň podľa ceny.

Ako už ale býva pri tejto značke zvykom, ponúka parametre vyššej strednej triedy. Po úspešnom modeli 5X je tu teda nástupca. Prináša unibody telo v kovovom vyhotovení a s jemnými zaoblenými hranami. Celkové zaoblenie dotvára 2.5D Full HD displej.

Telefón je zaujímavý tým, že prináša dva fotoaparáty. Tie vystupujú z tela, no oválne lemovanie nie je ostré. Takže výrobca myslel aj na tých, čo majú lakované stoly. Nestáva sa to často a je to detail, ktorý radi pripomenieme. Vedľa fotoaparátov je jeden LED blesk. Na zadnej strane je čítačka odtlačkov. Hoci ide o novinku, ešte stále používa microUSB port. Audiokonektor je na hornej hrane. V umiestnení prvkov nie je žiadna zmena, takže dostávate štandardný telefón.

Nadštandardný je však svojimi parametrami ako 4 GB RAM a rozhodne veľkosťou úložiska v tejto cenovej kategórii. Je tu 64 GB úložný priestor, čo bude postačovať takmer každému. Najmä ak sa rozhodne používať dve Nano SIM karty. Vtedy vám v hybridnom slote nezostane priestor na pamäťovú kartu.

Telefón ešte beží na rozhraní EMUI 4.1, no je tu integrovaná ochrana zraku cez filter modrého svetla. Na rozdiel od pokročilejšej verzie EMUI 5.0 tu ešte nie je zapracovaný harmonogram. Funkcia sa dá zapnúť a vypnúť manuálne. Veľmi dobrá je funkcia na premostenie Wi-Fi. Takmer žiadne telefóny to v sebe nemajú a Honor 6X je jedným z takých, ktoré umožnia zazdielať nielen dátové spoje operátora, ale aj aktuálne pripojenú Wi-Fi. V takom prípade môžete k telefónu pripojiť štyri zariadenia.

Telefón má podľa výrobcu technológiu Smart File System. Ide o internú funkciu, ktorá by mala odstraňovať fragmentáciu uložených dát a poskytnúť tak zvýšenú životnosť zariadenia a zvýšiť výkon. Funkcia nie je viditeľne dostupná, nemohli sme ju teda konfigurovať a zistiť, aké rozdiely by poskytla pri našom teste.

Fotografovanie

Telefón bude fotiť veľmi dobre pri bežnom osvetlení. Ideálne vonku pri prirodzenom svetle. Umelé osvetlenie dokáže fotoaparát vyvážiť, no potrebujete fotiť pri správnom uhle voči svetlu. To nie je vždy možné, a tak sa pripravte na žlté nádychy vašich fotiek. Špecialitou však nie je bežné fotenie, ale využitie širokouhlého fotoaparátu. Umožňuje meniť hĺbku ostrosti a je teda vhodný aj na fotenie veľmi blízkych predmetov alebo ľudí.

V prvom prípade využijete oddialenie objektu a zahrnutie väčšieho pozorovacieho uhla. V druhom prípade dokážete spraviť efekt bokeh so zaostrením na osobu pred vami tak do 2 metrov a zvyšok rozostriť. Silu efektu si volíte priamo na displeji telefónu. Samozrejme, zaostriť si môžete aj inde a trochu sa so scénou pohrať. Spokojní sme boli aj s tvorbou videa. Je tu skutočných 30 sn./s. a tak môžete vytvárať použiteľné Full HD video.

Efekt preostrovania je len minimálny, toto sa nám páčilo. Horšie je to so svetelnosťou scény. Toto sa deje skokovo a na videu to bude nepríjemne vidno.

Hodnotenie

+ konštrukcia tela, snímač odtlačkov, rýchlosť telefónu, dva fotoaparáty, Wi-Fi premostenie
– horšie vyváženie expozície

Cena: 299 EUR (odhad)
Zapožičal: Honor

Verdikt

Honor 6X je telefón s dvomi fotoaparátmi za super cenu. Ponúka dobrý technologický základ vďaka čomu je svižný a dobre ovládateľný. Aj napriek našim výhradám sa s ním dá dobre fotografovať ako aj robiť video.

Parametre telefónov a výsledky benchmarkov:

Model telefónuHonor 6X
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorHuawei Kirin 655, 8-jadrový, max. frekvencia 2,1 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video12 + 2 Mpx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3340 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]150 × 77 × 8 / 169
KonektormicroUSB
ZapožičalHonor
Cena [EUR s DPH]299
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score57257
PCMark for Android – Performance4506
3DMark Sling Shot – Total score374
Graphic308
Physics1493
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia BlackBerry Priv: Unikát medzi smartfónmi

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.