HTC U12+ je verný dizajnu svojich predchodcov. Predná strana má pomerne tenké rámiky – nejde o bezrámikový displej, avšak ich veľkosť vás nebude iritovať.

A všetkých odporcov výrezu poteší to, že tento dizajnový prvok na novinke od HTC nenájdete. Zadná strana je zo skla, ktoré je priehľadné a mierne tak odkrýva konštrukciu telefónu. Vyzerá to štýlovo a unikátne, avšak táto vlastnosť je exkluzívna vďaka modrej farbe, ktorú sme testovali. Čierna farba pôsobí obyčajne, červená verzia telefónu hrá rôznymi odtieňmi a je vizuálne atraktívna.

Na zadnej strane nájdete snímač odtlačkov prstov, blesk a duálny fotoaparát. Ten je v prípade telefónu od HTC použitý prvýkrát. Bočné hrany neprekvapia, obsahujú hybridný Dual SIM slot a tlačidlá napájania, resp. regulácie zvuku. Na spodku sa nachádza USB-C port, 3,5 mm jack podľa očakávaní chýba. Zamrzí aj absencia redukcie z USB-C na 3,5 mm jack. Konštrukcia poteší odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP68.

HTC opäť vybavil telefón technológiou Edge Sense. Vďaka nej bočné hrany reagujú na tlak stlačenia. Môžete si tak nastaviť rýchlu voľbu pre krátke a dlhé stlačenie. Toto gesto funguje bez problémov a občasne sme ho využívali. Po novom je tiež možné aktivovať aj skratku pre gesto dvojitého poklepania na niektorú z bočných hrán. V tomto prípade už nebolo jeho aktivovanie také pohodlné, minimálne v našom prípade nie.

HTC však využilo funkciu Edge Sense aj skutočne praktickým spôsobom. Telefón totiž dokáže vďaka hranám citlivým na tlak rozpoznať, že ho držíte a vtedy nezhasne displej a zachová aktuálny režim orientácie na výšku alebo na šírku. Podobne ako všetky Edge Sense nastavenia, aj toto môžete zapnúť alebo vypnúť. My sme túto funkciu ocenili.

Výrobca tiež experimentoval s bočnými tlačidlami, ktoré nie sú mechanické a takisto reagujú na tlak stlačenia. Niečo podobné ponúkol iPhone 8 v prípade domovského tlačidla – spočiatku to bol čudný pocit, ale zvykli sme si naň a dotykové domovské tlačidlo na iPhone sme časom považovali za prínos. HTC bohužiaľ rovnakú chválu nedostane, dotykové bočné tlačidlá nám jednoducho nesadli.

HTC U12+ ponúka 6-palcový Super LCD6 displej s rozlíšením 1440 × 2880 pixelov. V nastaveniach telefónu máte možnosť znížiť rozlíšenie na Full HD+, prednastavené je však maximálne možné rozlíšenie. S kvalitou displeja sme spokojní, a to z hľadiska pozorovacích uhlov, maximálneho jasu či samotného zobrazenia farieb. Obrazovka ponúka režim always-on, v ktorom neustále zobrazuje aktuálny čas a ikony notifikácií. Nazýva sa Inteligentný displej. Výborný displej dopĺňa špičková stereo reprodukcia zvuku. Pri počúvaní na maximálnej hlasitosti dokáže telefón nahradiť aj externý reproduktor a za to si zaslúži výrobca pochvalu.

HTC U12+ poháňa Snapdragon 845. Telefón má 6 GB RAM, nami testovaný model ponúkal 64 GB úložisko. V tomto smere nemáme pripomienky, tento procesor disponuje aktuálne najvyšším grafickým výkonom, takže telefón spĺňa aj požiadavky náročných používateľov a hráčov. Operačný systém je Android 8.0 s bezpečnostnými zabezpečeniami k 1. júnu 2018. HTC rozšírilo svoju nadstavbu o zbytočné aplikácie a ani predinštalovaná klávesnica si nás nezískala.

Model telefónuHTC U12+
Operačný systémAndroid 8.0, aktualizácie 1. 6. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 64
ProcesorSnapdragon 845, 8-jadro, max. 2,8 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6 / 1440 × 2880, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 + 16 Mpx, f/1.8, 4K, 60 fps
Predný fotoaparát / video8 + 8 Mpx, f/2.0, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]157 × 74 × 8,7 / 188
KonektorUSB-C
ZapožičalHTC
Cena [EUR s DPH]711
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score255155
PCMark for Android – Performance8932
3DMark Sling Shot Extreme – Total3320
Graphic3536
Physics2735
VRMark Amber Room – Total4673
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž4/5

HTC U12+ má vo výbave 3500 mAh batériu, ktorej výdrž môže byť pre niekoho sklamaním, pokiaľ bude telefón používať s nastavením rozlíšenia 1440 × 2880 pixelov. Po znížení rozlíšenia na Full HD+ a po vypnutí always-on displeja sa výdrž výrazne zlepšila a dosahovala hodnoty, aké sme očakávali. V praxi to znamená 1 deň náročného používania s dostatočnou rezervou, resp. takmer 2 dni víkendového používania. Nechýba rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0, bezdrôtové nabíjanie však nie je podporované.

Jedným z hlavných lákadiel vlajkových lodí od HTC bol vždy špičkový fotoaparát a U12+ nie je výnimkou. Novinka fotí s dôrazom na prirodzené podanie scény a nemá tak výrazné spracovanie obrazu, ako niektorí konkurenti. Pre niekoho je to výhoda, niekto možno preferuje mierne vyumelkované fotografie.

Zadný duálny fotoaparát pozostáva z 12 Mpx (f/1.75 a 1,4 μm pixely) a 16 Mpx (f/2.6 a 1 μm pixely) senzorov s dvojnásobným optickým priblížením. Nechýba optická stabilizácia a funkcia HDR Boost, ktorú v zariadeniach HTC dlhodobo obľubujeme. Vďaka nej totiž robí fotoaparát v telefóne výborné HDR fotografie. Vďaka duálnemu fotoaparátu môžete fotiť aj portrétové a iné fotky s rozmazaným pozadím. Výsledný efekt vyzerá pekne, nemáme k nemu pripomienky.

thumbs-up-icon

Výhody

  • výkonný
  • výborný fotoaparát
  • kvalitný displej
  • reprodukcia zvuku

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • digitálne bočné tlačidlá nám nesadli
  • pár drobností v rámci nadstavby

Verdikt

HTC U12+ veľa prekvapení neprináša. Drží si vysokú kvalitu a je to plnohodnotná vlajková loď pre rok 2018, ktorá dokáže naplno konkurovať iPhonu či telefónom od Samsungu alebo Huawei. HTC sa v poslednej dobe nedarí, takže o tejto značke nie je až tak počuť, ale minimálne kvôli fotoaparátu si zaslúži pozornosť. Ak vám teda nevyhovuje niekto z veľkej trojice Apple, Samsung, Huawei, toto je výborná alternatíva.

Cena: 711 €

Zapožičal: HTC

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit