Huawei prichádza na trh s ďalším tabletom. Modely M5 a T5 dopĺňa novinka M5 lite a dá sa povedať, že cieli na používateľov, pre ktorých je plnohodnotný model M5 príliš drahý a T5 nespĺňa ich predstavu z hľadiska výbavy.

M5 lite je šikovne navrhnutý model, ktorý naozaj vhodne vypĺňa medzeru v portfóliu Huawei tabletov. Na Slovensku ho nájdete v ponuke operátorov a vo Wi-Fi verzii aj vo voľnom predaji. Súčasťou základnej výbavy je tiež dotykové pero M-Pen Lite, ktoré zvyšuje atraktivitu tohto zariadenia.

A keď si spočítame všetky vylepšenia v porovnaní s modelom T5, M5 lite s prehľadom obhajuje svoju o 100 eur vyššiu cenu. My by sme si za M5 lite priplatili, stále však platí, že MediaPad T5 je vhodná voľba pre nenáročných, ktorý chcú tablet na sledovanie videa či základné surfovanie internetom.

MediaPad M5 lite LTE má niektoré parametre podobné s modelom T5. Oba tablety majú 10,1-palcový IPS displej s rozlíšením 1920 x 1200. M5 lite LTE však ponúka o niečo kvalitnejší displej a tiež aj zabudovanú funkciu na vylepšenie vizuálnej kvality. Videá tak vyzerajú lepšie na tomto tablete.

Procesor Kirin 659 je v oboch zariadeniach totožný a ide o zástupcu strednej triedy. Ponúka dostatočný výkon na hry, pričom si zahráte aj graficky náročnejšie tituly avšak s nižšou kvalitou nastavenia grafiky. MediaPad T5 má 2 GB RAM a 16 GB úložisko a model M5 lite navyšuje oba parametre – ponúka tak 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Obe vyššie hodnoty v praxi využijete. Tablet ponúka zväčša svižné reakcie, sem-tam sa objaví spomalenie. Nie je to však nič tragické.

Model tabletuHuawei MediaPad M5 lite LTE
Operačný systémAndroid 8.0, aktualizácie 1. 1. 2019
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]3/32
ProcesorKirin 659, 8 jadier, až do 2,36 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]10,1/1920 x 1200, 16 : 10
Slot na pamäťovú/SIM kartumicroSDXC do 256 GB/nano SIM
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, USB-C, áno, nie
Fotoaparáty8 Mpx zadný, 8 Mpx predný
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 7500 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]243 x 162 x 7,7/475

Badateľný rozdiel je aj v reprodukcii zvuku. M5 lite LTE ponúka 4 reproduktory Harman Kardon a úprimne, lepšiu reprodukciu zvuku neponúka žiaden tablet v cene do 330 eur. M5 lite LTE v tomto smere potešil maximálnou hlasitosťou a tiež čistotou a dynamikou zvuku. Videá či hudbu tak môžete konzumovať aj bez potreby pripojiť slúchadlá. 3,5 mm jack nechýba.

M5 lite LTE má vo výbave aj USB-C port, 18 W rýchlu nabíjačku a 7500 mAh batériu. Model T5 ponúka 5100 mAh batériu a micro USB port so štandardným nabíjaním. V teste výdrže batérie však dosiahli obe zariadenia porovnateľný výsledok.

Aby sme to teda zhrnuli. MediaPad M5 lite LTE je v porovnaní s modelom T5 10 LTE o 100 eur drahší. Ponúka však o niečo kvalitnejší displej, lepšiu reprodukciu zvuku, vyššiu kapacitu batérie a rýchlejšie nabíjanie, väčšiu kapacitu operačnej pamäte aj úložiska a dotykové pero priamo v balení. Vo svojej cene poteší pomerom cena/výkon a ide o tablet, ktorý by sme zvažovali – dvojnásobne, ak chcete nové zariadenie tohto typu priamo od operátora. Vo voľnom predaji mu robí veľkú konkurenciu iPad 2018, ktorý má výkonnejší procesor a predáva sa za 329 – 349 eur, hoci iba vo Wi-Fi verzii.

Huawei MediaPad M5 lite LTE tiež ponúka elegantné spracovanie na úrovni prémiových modelov a zabudovaný snímač odtlačkov prstov v domovskom tlačidle. Nechýba ani základné odomykanie tvárou.

Čo sa týka priloženého dotykového pera, priamo v tablete nájdete predinštalované aplikácie Nebo a MyScript Calculator. Prvá menovaná predstavuje poznámkový blok s podporou rozpoznávania písaného textu. Aplikácia však nepodporuje slovenčinu, takže sme ju nepoužívali a radšej sme si nainštalovali OneNote. Tento poznámkový blok síce neumožňuje rozpoznanie textu, ale pre účely písania poznámok rukou nám postačoval. MyScript Calculator je dobrá aplikácia na riešenie matematických úkonov. Stylus môžete využívať aj na ovládanie systému či aplikácií. Takisto môžete pomocou neho kresliť, stačí si stiahnuť aplikáciu, ako je SketchBook.

Pocit z používania dotykového pera nedosahuje úroveň prémiových zariadení. Medzi urobením ťahu a nakreslením alebo napísaním textu je maličké, avšak citeľné oneskorenie. Pri kreslení nám to nevadilo, rušilo to skôr pri písaní. V tejto cene však nič lepšie nenájdete. Kombinácia iPad 2018 Wi-Fi a Logitech Crayon ponúka o trošku lepší zážitok, náklady na toto riešenie sú približne o 100 eur vyššie.

BenchmarkyHuawei MediaPad M5 lite LTE
AnTuTu Benchmark – Total score87033
PCMark for Android – Performance/Výdrž4996 / 9:15
3DMark Sling Shot Extreme – Total233
Graphic187
Physics1751
A1 SD Bench – RAM5900
Úložisko čítanie/zápis196/65
thumbs-up-icon

Výhody

  • výborný pomer cena/výbava
  • kvalitné spracovanie
  • stylus je súčasťou balenia
  • kvalita zvuku
  • USB-C port

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • maličké oneskorenie pri písaní dotykovým perom
  • občasné spomalené reakcie

Verdikt

Huawei MediaPad M5 lite LTE je výborná voľba, pokiaľ hľadáte nový tablet od operátora, resp. s Androidom. Ponúka skvelý pomer cena/výbava a poteší kvalitou spracovania, reprodukciou zvuku aj priloženým stylusom. Pre bežného používateľa je tento tablet atraktívna voľba.

Cena: 329 €

Zapožičal: Huawei

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit