Modelov v sérii P od tohto výrobcu je na trhu dostatočne veľa. Minimálne toľko, aby ste medzi nimi stratili reálny prehľad. Tento model sa podaril, nech už má označenie akékoľvek a nech už je rozdielov voči staršej generácii minimum.

Nám sa tento telefón páčil tým, že sa dobre drží v ruke a je to taký „šikovníček“. Myslíme si, že 5,2-palcový displej je správny krok. Takto si smartfón všimnú aj priaznivci menších smartfónov, no stále akceptujú jeho veľkosť a hmotnosť. Telo má sklenenú aj zadnú stranu a ako už správne tušíte, aj toto je šmykľavý kus.

Tým, že má vnorenú čítačku odtlačkov na zadnej strane a ostré štvorcové orámovanie, je to zároveň akási brzda proti nadmernej klzkosti. Fotoaparát je vnorený, takže tu nie sú žiadne výstupky. Spodná strana má microUSB konektor, horná audiokonektor a zboku je slot na SIM karty alebo SIM + pamäťovú kartu. Čiže klasika, keď k tomu pripočítame virtuálne ovládacie tlačidlá. Nám sa virtuálne tlačidlá páčia, pretože až na výnimky si môžete tlačidlá medzi sebou prehodiť a mať ich lepšie prispôsobené pre ľavú alebo pravú ruku.

Rozhranie EMUI 5.1 je vydarené, prešlo si detskými chybami v násilnom ukončovaní aplikácie s vidinou šetrenia energie. Teraz už je manažment spotreby takmer bez problémov. Faktom je, že na tomto rozhraní sa nám občas stane, že batéria poklesne o 10 – 20 % za noc kvôli nejakej aplikácii. Deje sa to aj u značky Honor, keďže aj tu je rovnaká nadstavba systému.

Model telefónuHuawei P10 lite
Operačný systémAndroid 7.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorHiSilicon Kirin 658, 8-jadrový, max. frekvencia 2,36 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx, f/2.2 / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx, f/2.0 / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]147 × 72 × 7 / 146
KonektormicroUSB
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]289
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score57794
PCMark for Android – Performance4546
3DMark Sling Shot Extreme – Total381
Graphic316
Physics1379
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5

Telefón je dostatočne výkonný na bežné používanie, povedali by sme, že ešte výkonnejší, než ukazuje tabuľka našich výsledkov. Je to inou architektúrou procesora Kirin oproti silnejším CPU MediaTek a svoj podiel tu má aj 3 GB RAM. Aj keď pre úplnosť musíme dodať, že niekedy trvá aplikáciám dlhší čas, pokým sa zapnú, ak neboli v pamäti a natvrdo sme ich vypli. Ale týchto situácií je počas dňa minimum.

Fotenie je niečo, na čo sa tu môžete spoľahnúť. Pri dostatočnom svetle spravíte kvalitné fotky. Dodávame, že nemusí ísť nutne o prirodzené slnečné či inak povedané denné svetlo. Vyváženie bielej aj pri umelom osvetlení je na tom veľmi dobre. Takmer najlepšie spomedzi testovaných smartfónov.

Pomalšie býva občas preostrovanie, ale to najmä pri manuálnom zacielení na daný objekt. Výhodou je, že na výber máte množstvo kreatívnych režimov vrátane profesionálneho. Nám sa páčilo spomalené a časozberné video ako aj špeciálne efekty – napríklad kreslenie svetlom, ktoré poznáme už z predchádzajúcich modelov.

Hodnotenie
+ 5,2-palcový displej,
+ nadstavba EMUI 5.1,
+ 3 GB RAM,
+ kvalita fotografií,
+ výdrž
– microUSB konektor

Cena: 289 EUR
Zapožičal: Huawei

Verdikt

Huawei P10 lite je poriadny telefón za tri stovky. Vydrží vo vyššom zaťažení celý deň, v praxi sa dostanete na výdrž vyše dňa. Tento smartfón si kupujete hlavne vtedy, keď nechcete úplne malý model, ale 5,5 palca je pre vás už veľa. Ocenili sme kvalitné fotografie, množstvo kreatívnych režimov a koniec-koncov aj dosť dobrý výkon v strednej triede.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.