JBL mnohí možno vnímali ako fajn značku, no také rýdzo technické inovácie vždy zapracovali do výrobného procesu. V poriadku, nemáme výhrady. Tento high-end model je však iný a poskytuje špičkové technológie priamo nastaviteľné používateľom. Výrobca kládol dôraz na spôsob vyhotovenia. Takže aj v tomto prípade sú slúchadlá univerzálne pre každého.

Nemusíte sa obávať prílišného tlaku na uši, mušle ich takmer celé obklopia. Vnútorné polstrovanie mušlí je jemné a koženkový povrch takisto. Na to, že ide o veľké slúchadlá, sú celkovo značne kompaktné. To sme si preverili v praxi pri ceste lietadlom. Tam ich inak využijete na maximum a aktívne odhlučnenie je výborné. Na dlhé lety definitívne, a to aj bez zapnutej hudby.

Konštrukcia je plastová a spojovací most je oceľový. Slúchadlá sú celkovo ľahké a nebudú priveľmi zaťažovať batožinu. Ak ich do nej vložíte, máte tu možnosť sklopiť mušle ako aj zloženie v spojovacom oblúku.

Názov modelu / Technické parametreJBL Everest Elite 750NC
TypBluetooth 4.0
Veľkosť meniča [mm]40
Odhlučnenie od okoliaANC
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]10 ÷ 22 000
Typ konektoraJ konektor
Výdrž batérie [hod.]15 s BT a ANC
Hmotnosť [g]280
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie3/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / výkon4/5
Cena [EUR s DPH]299

Slúchadlá sa dajú použiť aj v režime bez Bluetooth pripojenia, a to cez dodávaný audiokábel. Takisto nemusíte slúchadlá ani zapínať. Toto ale neodporúčame, zvuk je príliš plochý. Síce fungujú, ale zvukovo je prejav úplne inde, ako by mal byť, príliš skreslený. Na ľavej mušli je konektor na audiokábel, s ktorým sa dá aj telefonovať. Pravá mušľa obsahuje tlačidlá na úpravu hlasitosti, zapnutie, zapnutie ANC a okolitého zvuku a Bluetooth plus tlačidlo na pozastavenie hudby a hovory.

Skrátka, je tu plná výbava plus niečo navyše. JBL Headphones je aplikácia pre smartfóny, vďaka ktorej si môžete nastaviť ekvalizér, aktualizovať firmvér v slúchadlách alebo upraviť funkciu multifunkčného tlačidla a zvoliť mu buď prepínanie Ambient (okolitý zvuk) funkcie alebo ANC.

Funkcia Ambient je zaujímavá tým, že pridáva možnosť počuť okolité zvuky. Na výber sú dva stupne cez tlačidlo na slúchadlách, v aplikácii sú dostupné tri stupne. Ideálne napríklad na vlakovej stanici alebo na letisku. Počúvate hudbu a budete počuť aj hlásenia o meškaní alebo iný ruch, keď nastane. Ešte je tu jedna špecialita a tá sa volá TruNote.

Aplikácia pošle do slúchadiel pípnutie, ktoré počujete a počujú ho aj mikrofóny na slúchadlách. Na základe odozvy sa skalibruje zvukový prejav konkrétne pre vaše uši, tvar hlavy, a to ako máte slúchadlá nasadené.

Zvukovo pri zapnutom ANC hrajú špičkovo. To je niečo, čo musíme uznať a ako vidno, resp. počuť, technológia JBL Pro Audio nie je len trik. Slúchadlá zvládnu mohutný basový prejav, no nepotrebujete nejako výrazne upravovať skladby ekvalizérom. Tak ako hrajú sme boli s nimi spokojní, a to sa až tak často nestáva.

Hodnotenie
+ ľahká konštrukcia,
+ mäkké náušníky,
+ ANC technológia,
+ JBL Pro Audio,
– kvalita zvuku bez ANC

Zapožičal: www.jbl.sk
Cena: 299 EUR

Verdikt

Slúchadlá JBL Everest Elite 750NC majú medzinárodné ocenenie EISA Award ako najlepší produkt roka v kategórii slúchadiel. To hovorí samo za seba. Sú výborné po zvukovej aj po konštrukčnej stránke. Škoda len nesprávne nastaveného zvuku s vypnutou funkciou ANC.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, ako súčasť testu slúchadiel, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.