Tento notebook sme držali v rukách už minulý rok v septembri.

Z prvých dojmov sme prešli na praktické testovanie. Stal sa naším primárnym počítačom pri práci aj multimediálnej zábave. Prvé dojmy a skutočné testovanie býva od seba neraz dosť vzdialené a inak tomu nebude ani teraz. Prvotné nadšenie zo septembra ustúpilo.

Vyhotovenie a používanie

Ide o prémiový model, takže na dizajn a použité materiály bol kladený veľký dôraz. Je úplne celý z hliníka, teda žiadna kombinácia plastu v spodnej časti a zvyšok hliník. Pri tejto hrúbke do 14 mm to znamená, že vonkajšie šasi slúži na odvod tepla. Notebook sa poriadne zahrieva aj keď s ním nepracujeme. Kým bežne by vás ostatné notebooky oziabali na opierke na dlane, tu sa toho báť nemusíte. Notebook sa prehrieval a klávesnica a celá horná časť bola teplejšia, ako by sme si priali.

Tým, že ide o model Yoga, výrobca opäť stavil na tzv. hodinársky remienok vo forme kĺbu. Vyzerá pekne a displej drží v každej predstaviteľnej polohe. Toto je osvedčený prvok a sme radi, že model 910 je pokračovateľom tejto konštrukcie. Touchpad s možnosťou stlačenia je precízny a dá sa rozumne používať. Myš je myš, ale ak ju nemáte, nebudete výrazne obmedzovaní. Výhradu máme ku klávesnici. Výrobca totiž posunul pravý Shift až na koniec klávesnice a skrátil ho na úroveň štandardnej veľkosti klávesu. Tým, že je až za šípkou nahor, budete namiesto Shift stláčať spomínanú šípku. Nepodarilo sa nám na to zvyknúť, zachránil nás softvérový menič klávesov, a tak sme si ich funkcie ľahko prehodili. Niekto síce používa len ľavý Shift, no kto používa originálny prstoklad, pre toho je lepšia takáto zmena. Klávesnica má dva stupne podsvietenia. Jedno len minimálne, a druhé silnejšie, počas dňa neviditeľné.

Čítačka odtlačkov vpravo na opierke fungovala pomerne spoľahlivo, nie síce tak ako pri smartfónoch, no dala sa použiť s minimom chýb a bez potreby znovu prikladať prst.

Výkon a hardvérová výbava

Naša konfigurácia bola poriadne výkonná. Procesor Intel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz zo siedmej generácie Intel Core patrí k najsilnejším modelom. Kapacita RAM 16 GB je vhodná na náročné využitie napríklad pri strihu videa, o SSD disku s 512 GB kapacitou nehovoriac. Notebook je teda vhodný na skutočne náročné úlohy a prácu s veľkým objemom dát.

Tým, že je taký tenký, výrobca musel prispôsobiť portovú výbavu. V zásade nám nechýbali konektory LAN alebo VGA. Kto ich chce, kupuje notebook inej triedy. Je tu síce USB-C port, ale v skutočnosti je to zamaskovaný USB 2.0 s rozmermi konektora USB-C. Vedľa neho je USB-C port s možnosťou nabíjania. Inú možnosť ako nabiť notebook nemáte. Nechýba tu USB 3.0 port v tradičnej veľkosti a audiokonektor. Tým sa výbava končí, chýbala nám napr. čítačka SD kariet.

Yoga 910 sa prepne jednoducho do podoby určenej na sledovanie videa

Notebook bol aj v praxi veľmi rýchly. Disk od Samsungu má vysoké prenosové rýchlosti, a tak máte mnoho aplikácií spustených takmer okamžite. Tiež aj samotný štart systému bol podstatne rýchlejší ako pri iných modeloch s SSD diskom.

Počítač je však hlučný aj keď ho máte len zapnutý a nič na ňom nerobíte. To vám môže vadiť na poradách v uzavretých zasadačkách a pri kancelárskej práci večer. Pri používaní v režime tabletu sme tiež cítili prehrievanie. Časť nad klávesnicou bola horúca, zvyšok mal viac ako 44 °C.

Výrobca nezabudol ani na funkciu Paper Display. Žiaľ, ovládače neboli v dobe nášho testu dokončené a nemohli sme ho plnohodnotne použiť. Naopak, chválime reproduktory. JBL s podporou Dolby Audio Premium sú v spodnej zrezanej časti. Nezakryjete ich ani v tabletovom režime. A hrajú fakt špičkovo. Vlastne, počas testovania tohto notebooku sme nepoužívali externý reproduktor Bose. Na sledovanie filmov to bolo úplne zbytočné, vystačili sme si s vynikajúcim zvukom priamo z Yogy. Palec hore, dlho sme nepočuli tak precízne integrovaný zvuk v notebooku.

Hodnotenie

+ tenký dizajn, výborný zvuk, vysoký výkon
– diskutabilná potreba 4K displeja, chýba čítačka SD kariet, hluk a prehrievanie pri práci

Cena: 1789 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt

Lenovo Yoga 910 nie je lacný špás. Dosahuje vysoký výkon a výborne hrá. Avšak vadilo nám prehrievanie a tiež hluk pri práci. Konštrukcia je kvalitná, nemáme výhrady.

Tento pánt predstavuje rodinné striebro u Lenovo zariadení

Tabuľka technických parametrov notebookov:

Model notebooku / ParameterLenovo Yoga 910
ProcesorIntel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR3
Pevný diskSamsung, 512 GB SSD
Displej13,9″, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty1 × USB 2.0 Type-C, 1 × USB 3.0, 1 × USB-C, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]323 × 225 × 14
Skutočná hmotnosť [kg]1,362
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalLenovo
Cena (EUR s DPH)1789

Tabuľka výkonnostných testov notebookov:

Combined score1323
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1506,6
Access time [ms]0,048
Batériové testy3:21
Powermark, Productivity test [hh:mm]3:21
Video Playback Time [hh:mm]2:50
Spotreba
Priemerná spotreba [W]33
Cena za rok [EUR]24,92
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]44,6
Celkové zhodnotenie
Dizajn95%
Faktor mobility2,46
Komfort85%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia ASUS ZenBook Flip UX360CA: Konvertibilný notebook so super tichou klávesnicou

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.