ZenBook je automaticky to najlepšie na poli biznis a multimediálnych notebookov, čo od ASUS-u dostanete.

Prívlastok Flip charakterizuje možnosť preklopenia displeja. Ide teda o konvertibilný notebook. Ak si spomínate, tento notebook sme už testovali. Zaujímavé je, že sme s ním dosiahli v istých momentoch lepšie benchmarkové výsledky ako v minulom teste. Microsoft sa o svoj systém stará a na tomto počítači to je vidieť.

Vyhotovenie a používanie

Svetlohnedé vyhotovenie je veľmi efektné, zároveň netradičné. Stačí si pozrieť iné notebooky tejto značky a uvidíte podobnosť, najmä v sérii ZenBook. Je celohliníkový a zahrieva sa len minimálne. Konkrétne, v spodnej časti okolo procesora. V lete je hliníková opierka na ruky príjemná. V zime vás bude chladiť na ruky, pokým ju trochu zohrejete. Jedinú výčitku sme mali k podsvieteniu klávesnice. To v tomto prípade chýba. Škoda, že ho výrobca nepridal. Notebook by tak bol dokonalý.

Samotnú klávesnicu totiž skoro vôbec nepočuť. Pokojne môžete písať dlhé texty aj v noci v posteli a nebudete nikoho rušiť prílišným klepotaním. Jej dizajn je štandardný a písanie bude pre vás od prvej chvíle hračka. Touchpad je hlučnejší a nahradzuje samostatné tlačidlá. Jeho rozmery sú väčšie, ako býva zvykom, najmä je vyšší. Dobre sa na ňom pracuje, najmä vtedy, keď nemusíte prekladať prst, pretože ste sa dostali na koniec dotykovej plochy.

Tým, že ide o konvertibilný notebook, výrobca umiestnil tlačidlo na zapnutie a ovládanie hlasitosti na pravú hranu základne. Pozor pri nadvihovaní notebooku zo stola. Pravdepodobne ho uchopíte tak, že si ho zároveň vypnete. Je to otázka zvyku, ako ho uchopiť a používať.

Kĺb displeja je pevný a udrží ho v takmer akejkoľvek polohe. Nie je síce taký pevný ako pri Yoga zariadeniach s „hodinkovým“ kĺbom, ale môžete ho používať ľubovoľne. Dokonca aj kývanie displeja po dotyku prsta v režime notebooku je menšie ako pri mnohých konkurenčných modeloch. Netreba si veko pridržiavať rukou.

Zaujímavosťou je softvérová výbava v podobe špeciálneho režimu na šetrenie očí. Tento doplnok sa objavuje na smartfónoch a tabletoch čoraz častejšie a pomaly preniká aj do segmentu notebookov. Spúšťa sa ikonou na pracovnej ploche, rovnako sa aj vypína. Stačí jeden dvojklik.

Výkon a hardvérová výbava

Tým, že je tu procesor Intel Core m3-6Y30 0,9 ÷ 2,2 GHz, je notebook úplne tichý. Nemá žiadny ventilátor, procesor netreba aktívne chladiť. Takisto aj pevný disk je typu SSD. To je v takto tenkom tele prirodzené. To podstatne zvyšuje odolnosť notebooku. Povrch veka má sústredné kružnice a tým sa stáva mierne odolnejší proti škrabancom, resp. na ňom nie sú tak vidieť.

Výkonovo je vidieť rezervy oproti drahšej Yoge v našom teste. No, keď si pozriete, že tu je CPU s trojnásobne menšou spotrebou, nebudete mať k výkonu námietky. My notebook testujeme pri spracovaní fotografií, používaní programov na virtuálne počítače a celkovo náročnejšie softvérové riešenia. Prakticky sa dá na tomto notebooku robiť čokoľvek. Faktom ale je, že zmenšovanie obrázkov mu dá zabrať. Čiže áno, nemá obmedzenia, ale niektoré činnosti neurýchlite. V praxi beží procesor na frekvencii zhruba 1,5 GHz. Teda na 2,2 GHz sa dostanete len málokedy, sporadicky na pár sekúnd. Je to maximum, ktoré procesor povolí pri dočasnom pretaktovaní.

Portová výbava tohto modelu je podstatne univerzálnejšia. Sú tu hlavne dva USB 3.0 porty a nechýba ani čítačka pamäťových kariet. Detaily sme uviedli v tabuľke. Škoda, že sa USB-C port nedá použiť aj na nabíjanie notebooku. ASUS totiž pridáva adaptér s pôvodným konektorom na nabíjanie.

Výhodou je extra výdrž. Neraz sme pri tomto notebooku nechali adaptér doma, pretože sme vedeli, že kancelársku prácu s pripojením na Wi-Fi zvládne a bez výrazných obmedzení nám poskytne zaručených 6 hodín práce.

Hodnotenie

+ pevné vyhotovenie, tichá klávesnica, nehlučný, vysoká výdrž batérie
– klávesnica bez podsvietenia

Cena: 990 EUR
Zapožičal: ASUS

Verdikt

ASUS ZenBook Flip UX360CA je stroj, ktorý poskytne univerzálnosť použitia za veľmi dobrý peniaz. Má praktické vyhotovenie, tenký dizajn, možnosti použitia ako tabletu a zároveň sa viac drží osvedčených prvkov. Nič vás na ňom v negatívnom smere neprekvapí. Je to zásah na istotu. Displej s vysokým rozlíšením pokojne zameňte za konfiguráciu s Full HD verziou.

Tabuľka technických parametrov notebookov:

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook Flip UX360CA
ProcesorIntel Core m3-6Y30 0,9 ÷ 2,2 GHz, 4 MB cache (max. 4,5 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný diskLiteon, 256 GB SSD
Displej13,3″, dotykový, max. rozlíšenie 3200 × 1800 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 515
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, Micro HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]323 × 220 × 14
Skutočná hmotnosť [kg]1,319
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)990

Tabuľka výkonnostných testov notebookov:

Model / ParameterASUS ZenBook Flip UX360CA
PCMark 82563
Home accelerated score2563
Work accelerated score3559
3DMark 111247
3DMark score1247
Graphics score1132
Physics score3202
Combined score1086
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]342
Access time [ms]0,091
Batériové testy10:35
Powermark, Productivity test [hh:mm]10:35
Video Playback Time [hh:mm]4:20
Spotreba
Priemerná spotreba [W]15
Cena za rok [EUR]11,33
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]43,5
Celkové zhodnotenie
Dizajn95%
Faktor mobility8,02
Komfort95%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.