Prostredný model série G. Vychádza z rovnakého dizajnu, ako najvybavenejšia verzia moto g6 plus. Nebudete ochudobnení o podstatu tejto série. Dostanete všetko, čo má moderný smartfón mať a ešte aj za super cenu. Navyše je tu čistý Android, pre tých, čo to majú takto radi.

Telo je po oboch stranách chránené sklom Gorilla Glass. Zo zadnej strany vystupuje fotoaparát, ktorý je takisto kruhový, tak ako aj u modelu moto e5. Predĺžený displej s pomerom 18 : 9 a uhlopriečkou 5,7″ je fajn a páčilo sa nám aj to, že nie je zaoblený. Dokonca aj ochranné sklo je len málo zaoblené. Je teda 2.5D no nepôsobí rušivo. Predná strana má ochranný povlak na odpudzovanie vody. Pri daždi je to užitočné, na ponorenie telefónu do vody to však nie je. Z pohľadu dizajnu je to veľmi pekný kúsok. Na tomto kuse je vidno, že ešte stále sa dá vyrobiť telefón, ktorý je naozaj pekný. Najmä, keď sa mnohé modely na seba podobajú, akoby z jednej fabriky vyšli.

Pod displejom je čítačka odtlačkov, je predĺžená a lepšie sa na nej naučíte gestá na ovládanie systému. Spodná hrana má USB-C konektor a aj audio konektor. Samozrejme, nabíjanie je cez TurboPower. Super rýchle nabíjanie je vlastne jedna z vecí, ktoré máme na tejto sérii radi. Vzadu dva foťáky, takže aj tu výrobca nerobil veľké kompromisy len preto, lebo tento model nemá v názve prívlastok „plus“. Vpredu okrem fotoaparátu nájdete aj LED blesk. Dobrá vec, ktorú takmer nikto z výrobcov nepoužíva.

Rozšírenia Moto nájdete v plnej výbave, teda nastavenie obrazovky, akcie ako napríklad rozsvietenie LED blesku zatrasením atď. Dokonca aj Moto Key na odomykanie vášho počítača cez čítačku odtlačkov na smartfóne. Dobrá vec a funguje, dokonca aj na prihlasovanie na webových stránkach. Toto rozšírenie je jednou z najsilnejších vlastností smartfónu. Je to niečo, čím sa smartfóny moto výrazne odlišujú od modelov s čistým Androidom a majú tak značne navrch. To všetko pri zachovaní vysokého výkonu vo svojej triede.

Telefón plný pozitív, ale zrádza pri výkone. Snapdragon 450 nie je zase taký pomalý procesor, preto sme nečakali občasné zaseknutia. Mnohí poznáte pojem lagovanie. V 90 % prípadov ide o svižný smartfón. Bežne sa nám však stalo, že niektoré aplikácie prestali reagovať na dve tri sekundy a potom sa rozbehli.

Fotoaparát je duálny. Je tu 12 + 5 Mpx snímač a fotografie stoja za to. Do sýtosti sa môžete vyhrať s kreatívnymi režimami alebo napríklad pracovnejšie ladeným režimom na skenovanie textu. Je to dobrá náhrada za aplikácie ako náhrady stolného skenera a ktoré by ste inak museli kupovať. Režimy ako Zvýraznená farba alebo Vyrezanie fungujú dobre. Treba sa ich naučiť používať. Fotenie v režime výberu farby vyžaduje správny uhol. Ak fotíte kvety, inak nebude výber farby presný. To znamená, že daná farba, ktorú zvolíte ťuknutím prsta na displej by mala zostať, ostatné prejdú do odtieňov sivej. Niekedy sa stretnete s tzv. fľakatým efektom a daná farba sa stráca aj na miestach, kde by mala ešte byť. Nakoniec, aj vďaka tomu sme spravili veľa pekných a netradičných fotiek.

thumbs-up-icon

Výhody

  • ergonomický dizajn
  • multifunkčná čítačka odtlačkov
  • výkon v tejto cene
  • nabíjanie TurboPower
  • vynikajúce fotografie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • občasné zasekávanie aplikácií

Model telefónuMotorola moto g6
Operačný systémAndroid 8.0, aktualizácie 1. 3. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 450, 8-jadrový, max. 1,8 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 1080 × 2160, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx f/1.8 + 5 Mpx / Full HD, 60 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]154 × 72 × 8 / 167
KonektorUSB-C
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]249
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score69133
PCMark for Android – Performance4668
3DMark Sling Shot Extreme – Total437
Graphic359
Physics1806
VRMark Amber Room – Total438
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž3/5

Verdikt

Motorola moto g6 je bez pochýb smartfón, ktorý na nás spravil dojem. Spraví aj na vás. Za super cenu získavate všetko podstatné, čo má moderný smartfón mať. Nezruinuje váš rozpočet a nebudete iné funkcie závidieť len tým, čo dajú za smartfón dvojnásobok ceny. Mali sme pár výhrad k systému a aplikáciám. Hoci s občasným zasekávaním sme sa pri verzii plus nestretli. Robí výborné fotky a to dokonca aj pri horšom svetle.

Cena: 249 EUR

Zapožičal: Lenovo

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.