Perfektný smartfón, ktorý ponúka vymeniteľné doplnky Moto Mods. Žiadne USB káble ani nič nepraktické. Na zadnej strane je špeciálny magnetický konektor, ktorý zachytí či už polaroidový fotoaparát, vymeniteľnú batériu alebo špeciálny zadný kryt.

Telefón už je pripravený na použitie tak, ako ho kupujete. Netreba naň dokupovať kryt. Avšak, ak nechcete mať lesklú zadnú stranu, pokojne si kúpte drevený kryt. Vtedy bude telefón o pár milimetrov hrubší, stále v rámci noriem. Ak už dávať na zadnú stranu kryt, tak vo forme Moto Mods s podporou bezdrôtového nabíjania. Výrobca nešetril a priamo do balenia dal aj Moto Incipio offGRID PowerPack s kapacitou 2200 mAh. Dá sa nastaviť na udržiavanie kapacity batérie smartfónu na 80 alebo 100 %. Úplne vybitý smartfón táto Mods batéria nabije približne na 75 %.

Zmenou oproti iným modelom od Motoroly je umiestnenie čítačky odtlačkov na bočnú hranu. Toto nám prekážalo, nakoľko sme cez ňu displej aktivovali častejšie, ako sme chceli. Hlavne pri vkladaní smartfónu do vrecka. Sadla nám na palec ako uliata, čo je fajn, no nie vtedy, keď sme sa snažili dať mobil do vrecka.

Konštrukčne je to vynikajúci telefón. Páčil sa nám tvar aj kovové telo chránené z oboch strán ochranným sklom. Zadná strana je ako dymové zrkadlo. Veľmi efektné spracovanie. Súčasťou je vystúpený fotoaparát po vzore z modelu Motorola Moto X4. Vystúpenie fotoaparátu v konfigurácii 12 + 5 Mpx nie je samoúčelné. Vyzerá to podľa nás pekne, ale tento kruhový tvar slúži ako aretácia pripojeného doplnku Mods.

Audiokonektor tu nie je, avšak výrobca pribalil redukciu z USB-C konektora na 3,5 mm jack. To chválime a nemusíte takúto redukciu kupovať, ani používať výhradne bezdrôtové slúchadlá. Samozrejmosťou je nabíjanie TurboPower a tomu odpovedajúca nabíjačka ako súčasť balenia. Telefón je naozaj pevný a odolný voči škrabancom. Výrobca ale použil vrstvu P2i nano coating. Keď bude pršať, ľahko vodu strasiete z displeja. Kvapky sa budú zoskupovať do guľočkovitých útvarov.

Páčila sa nám plnohodnotná nadstavba Moto, ktorá podporuje zobrazenie notifikácií na inverznom displeji, nočnú obrazovku, odpovedanie a ovládanie aplikácií priamo zo zamknutej obrazovky v notifikačnom zobrazení a ďalšie možnosti. Napríklad prispôsobenie ovládania jednou rukou, gestami, možnosť skryť tlačidlá na ovládanie systému atď.

Kvalitou fotografií by sme ho mohli prirovnať k modelu Motorola moto g6 Plus. Denné fotky sú veľmi pekné. Občas sme mali pocit, že je tu implementovaná umelá inteligencia. Nebola a fotografie tak neboli príliš kontrastné, pôsobili prirodzene. Silnou stránkou sú unikátne fotorežimy.

Napríklad Zvýraznená farba alebo Vyrezanie či Portrétová fotka. Sú tu dva objektívy a telefón si poradí s portrétmi a rozmazaným pozadím. Avšak nie pri náročných scénach. Potrebujete jasne oddeliť fotografovaný objekt od pozadia. Ideálne je, ak sa nesnaží narušiť líniu popredia a pozadia vystretou rukou. Vtedy sa síce dá spraviť dobrá fotka, treba na to ale pár pokusov.

Nastavenie režimu Mods batérie na Motorola moto z3 Play

Model telefónuMotorola moto z3 Play
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 1. 4. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 636, 8-jadrový, max. 1,8 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6 / 1080 × 2160, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB, hybridný
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 Mpx F1.7 + 5 Mpx / 4K@30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx F2.0, 84° / Full HD@30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh, TurboPower
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]157 × 77 × 7 / 152
KonektorUSB-C
ZapožičalMotorola
Cena [EUR s DPH]399
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score101393
PCMark for Android – Performance5914
3DMark Sling Shot Extreme – Total951
Graphic816
Physics2267
VRMark Amber Room – Total693
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • dymový zadný kryt
  • nadstavba Moto
  • spracovanie telefónu
  • krásne denné fotografie
  • odomykanie tvárou

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • zle umiestnený snímač odtlačkov
  • niektoré nočné fotky

Verdikt

Motorola moto z3 Play je podarený smartfón. Hlavne pre možnosť pripojenia doplnkov Mods. Okrem batérie v balení sa dá dokúpiť hrubšia batéria s väčšou kapacitou a TurboPower nabíjaním. Tá už má svoj USB-C konektor, takže ju nemusíte mať na smartfóne, ak ju chcete nabiť. Verzia Play je vynikajúci smartfón a my sme si ho obľúbili. Ak ale nechcete tento typ zariadenia, kúpte si model Motorola moto g6 Plus. To je momentálne top model tejto značky.

Cena: 399 €

Zapožičal: Motorola

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.