Toto je LTE modem, ktorý patrí medzi najpokročilejšie zariadenia na trhu.

Odpovedá tomu aj cena, preto bude vhodný pre používateľov, ktorí vyžadujú maximum. Na router sa totiž môže pripojiť až 15 zariadení. Ideálny je teda na firemné využitie, kde je potrebné vytvoriť hotspot pre viacerých používateľov a pokryť im internetom nielen mobily, ale napríklad aj notebooky.

Zariadenie má na tele 2,4″ dotykový displej, ktorý zobrazuje informácie o vysielanej Wi-Fi sieti a hesle, počte pripojených zariadení, aktuálne prenesených dát ako aj možnosť pozerania alebo písania SMS správ a priameho prístupu k nastaveniam. AirCard je kompatibilný s 3G sieťami a má dvojicu vnútorných antén – podpora 2×2 MIMO.

Umožňuje vysielanie v režime viacnásobného vysielania SSID, no treba v nastaveniach potvrdiť sekundárnu sieť. Vtedy je potrebné počítať s nižšou výdržou pri práci na akumulátor. Bežne výrobca hovorí o 11 hodinách nepretržitej prevádzky a 260 hodinách režimu pohotovosti. My sme zariadenie používali „klasickým“ režimom a nabíjali vždy, keď sme mali takú možnosť.

Na cestách je to vynikajúce riešenie, najmä pri potrebe mať pripojený notebook aj mobil na internet. O tom, že je to riešenie pre naozaj náročných používateľov svedčí aj dvojica konektorov na spodnej hrane zariadenia. Tie slúžia na pripojenie k externým anténam.

K zariadeniu sa dá pripojiť cez špecializovanú aplikáciu v smartfóne alebo cez webové rozhranie priamo z počítača. Mobilná aplikácia umožňuje nastaviť všetky podporované funkcie a je tu možnosť duálneho vysielania Wi-Fi alebo len vybraného pásma. Ocenili sme aj kontrolu spotreby. Stačí definovať objem dát u operátora a nastaviť fakturačné obdobie. Vďaka tomu budete mať prehľad o aktuálnom stave prenesených dát.

V rámci bezpečnosti sa dá ísť ešte ďalej a použiť nielen bezpečnú sieť so šifrovaním WPA2, ale aj definovať povolené a zakázané zariadenia. Nastavenia berú do úvahy aj roamingové siete a môžete povoliť pripojenie na internet nielen v domácich sieťach. Tým, že priamo na displeji môžete použiť klávesnicu, je možné aktivovať dáta navyše. Operátori to umožňujú a nie je potrebné vyberať SIM kartu a posielať aktivačnú SMS podľa zvoleného balíka cez mobil a vkladať SIM-ku naspäť do LTE modemu. Maximálna teoretická rýchlosť je 600 Mb/s a navyše je tu USB port na nabíjanie zariadení.

Aplikácia Netgear AirCard na manažment LTE modemu z mobilného telefónu

Hodnotenie

+ až 15 zariadení súčasne, vlastný displej, nastaviteľné aj bez aplikácie v smartfóne
– vyššia cena

Cena: 289 EUR
Zapožičal: Netgear

Verdikt

Netgear AirCard 810S je biznis LTE modem, ktorý má skutočne detailné možnosti konfigurácie, a to priamo zo svojho displeja. Nepotrebuje telefón a je plne nezávislý. Je vhodný viac na biznis využitie, najmä možnosťami.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia FRITZ!Box 6820 LTE: Kompletný LTE modem s nadštandardnou výbavou

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.