Chorvátsky výrobca NOA-Mobile prináša ďalšiu novinku. Prvé informácie a reálny kus sme videli už v septembri v Berlíne, aktuálne sme ho preverili u nás v redakcii. Je to model so 6-palcovým displejom, ktorý má predĺžený dizajn s pomerom strán 18,5 : 9. Zároveň sa nemusíte obávať, ako udržíte telefón v ruke. Je pevný a naozaj vyzerá dobre. Červená mu pristane a hliníkové spracovanie so zaoblenými hranami si obľúbite. Miestami sa nám zdal povrch šmykľavý. Zaujímavosťou je zaoblenie horných rohov displeja.

Novinka už používa USB-C konektor, a to aj s funkciou rýchleho nabíjania PumpExpress+. Vďaka tomu nabijete batériu s kapacitou 5000 mAh za menej ako dve hodiny. Výrobca už vynechal audiokonektor, nezabudol však k slúchadlám s audiokonektorom pribaliť aj redukciu na USB-C. Máte tak slúchadlá, ktoré sa dajú použiť univerzálne.

Zadná strana má dvojicu fotoaparátov v konfigurácii 13 + 5 Mpx, pod nimi je dvojtónový blesk a pod ním čítačka odtlačkov. Chvíľu sme si museli zvykať na to, že sa kruhovým výrezom podobá na výrez fotoaparátu. Neraz sme sa snažili telefón odomknúť fotoaparátom.

Model telefónuNOA N8
Operačný systémAndroid 7.0, bezpečnosť 5. 10. 2017
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorMediaTek Helio P10, 8-jadrový, max. 1,5 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6 / 720 × 1440
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx + 5 Mpx / HD, 20 fps
Predný fotoaparát / video16 Mpx / VGA, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh, PumpExpress+
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 75 × 9 / 185
KonektorUSB-C
ZapožičalDobreMobily.sk
Cena [EUR s DPH]269
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score43507
PCMark for Android – Performance3482
3DMark Sling Shot Extreme – Total382
Graphic321
Physics1150
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

NOA N8 je smartfón, ktorý je dostupný za vynikajúcu cenu a je to nielen pekný, ale aj užitočný model. Celkovo na nás zapôsobil dobre, avšak našli sme aj niektoré malé chybičky. Napríklad pád aplikácií ako Inbox by Gmail alebo Facebook. Možno to výrobca opraví v niektorej z pripravovaných aktualizácií.

Základom je Noa Launcher, ktorý prináša špecifické nastavenia Androidu. Napríklad úprava mierky zobrazených ikon ako aj veľkosti mriežky gestom. Na to, čo z nadstavieb bežne poznáme, je tu podstatne viac predvolieb. So správaním systému sa môžete vyhrať do sýtosti.

Vybrať si môžete medzi všetkými ikonami na ploche alebo samostatné menu s aplikáciami. A samozrejme, nechýba podpora nočného režimu s názvom EYE CARE. Súčasťou rozšírenia je zvukové rozšírenie DTS Sound. Rozšírenie zvuku nám fungovalo v aplikácii Hudba, ktorú tu výrobca použil. Nedá sa zapnúť plošne pre všetky aplikácie.

Fotografovanie je jednou z oblastí, ktorá vás poteší. Nie je tu taká zásoba možností, ako pri drahších modeloch. Avšak to, čo tu je, je aj funkčné a môžete sa na to spoľahnúť. Napr. na tvorbu panoramatických fotiek, bokeh efektu s rozostreným pozadím alebo na skrášľovací efekt.

Široký výber smartfónov nájdete na www.nay.sk
Zaostrovanie by mohlo byť rýchlejšie. Na druhú stranu, každá fotografia bola ostrá. Rovnako tak aj v protisvetle. Tmavšie podmienky výrazne spomaľujú celý proces fotenia a pri zapnutom blesku trvá realizácia fotografie asi dve sekundy. Predný 16 Mpx fotoaparát fotí výborne, skrášľovací efekt sme jednoznačne ocenili.

NOA N8 je zástupca strednej triedy, ktorý preberá veľa vecí z drahších modelov. O výkon sa stará procesor MediaTek Helio P10, ktorý je podľa nás dostatočne výkonný na bežné používanie aj hranie hier. Je to procesor, ktorý síce nesie názov MediaTek, no je to jeden z tých lepších. Nemá nič spoločné so základnými modelmi pre najlacnejšie smartfóny na trhu.

thumbs-up-icon

Výhody

  • efektné spracovanie
  • dobre sa drží v ruke
  • rozhranie Noa Launcher
  • rýchle nabíjanie
  • bezkonkurenčná cena

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • občasná nestabilita aplikácií
  • slabší pri videu

Cena: 269 EUR

Zapožičal: DobreMobily.sk

Verdikt

NOA N8 na nás urobil veľmi dobrý dojem. Je kvalitne spracovaný, dostatočne rýchly, aby ste s ním mohli robiť prakticky čokoľvek a má tiež veľkú 5000 mAh batériu. A to je len o približne 1 mm hrubší ako trikrát drahší smartfón s 3500 mAh batériou. Iste, nemá takú výbavu, ale posolstvo je jasné. Radšej o kúsok hrubší telefón, ktorý nám reálne vydrží dva dni na jedno nabitie.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.