Cenový tip na lacný telefón. Nečakajte od neho zázraky, no za svoje peniaze dostanete trojitý fotoaparát a dlhú výdrž na batériu.

Tá je ale celkom logicky daná tým, že je tu 4000 mAh batéria a menej výkonný procesor Snapdragon 460. Telefón prichádza na trh aj vo verzii s 3 alebo 4 GB RAM. My sme testovali verziu s 3 GB operačnom pamäťou, odporúčame ale siahnuť po drahšom modeli. Získate väčšiu rezervu pri prepínaní aplikácií.

Plastové telo je doplnené o ryhovanie tak, aby sa menej šmýkal v ruke. Výrobca to nazýva 3D nano textúra. Dokonca ani zadný fotoaparát veľmi nevystupuje. Je umiestnený doprostred a ako celok pôsobí veľmi symetricky. Z tohto hľadiska naozaj niet čo dodať. Tu by sa mohli inšpirovať aj iní výrobcovia.

Telefón má čistý Android, takže všetko ostatné si do telefónu budete musieť nahrať sami. Je ale pravda, že vďaka tomuto je telefón rýchlejší, ako keby bol plný prispôsobení a aplikácií od výrobcu, ktoré možno ani nebudete potrebovať.

V prípade Nokie je tu však ešte jedna anomália a tou je fakt, že toto je skutočne „očistený“ Android. Nedá sa meniť ani poradie obrazoviek. Po uložení ikon aplikácií treba počítať s tým, že sa nedajú obrazovky prehodiť a všetky aplikácie bude treba postupne poprehadzovať“. Je to detail, vyriešite ho pridaním nejakej nadstavby vo forme launchera, napríklad Nova Launcher alebo Microsoft Launcher.

Displej má uhlopriečku 6,39″, čo nie je až tak veľa na dnešné pomery. Treba ale počítať s tým, že Nokia 3.4 má hrubšie rámiky, a tak je celková veľkosť telefónu podobá tým, čo majú síce väčší displej, no rozmery zostávajú ako pri tejto Nokii. To je zatiaľ fakt v tejto cenovej triede.

Výrobca dal prísľub aktualizácie na Android 11 a 12. Teda až dve verzie, čo je jedným z nezanedbateľných faktov takto cenovo dostupného smartfónu. Podľa našich viacerých pokusov však stále nie je dostupná bezpečnostná záplata pre Android 10. Posledná bola zo septembra 2019.

Fotoaparát je jednoduchší, no ponúka nočný režim a ultraširokouhlý objektív. Zaostrovanie je pomalšie a takisto aj vyváženie bielej nie je úplne také presné, ako by sme chceli. Rozdiely sa prejavujú najviac pri použití štandardného a ultraširokého objektívu. Nočný režim potrebuje 4 sekundy na vytvorenie fotografie. Čo sa týka fotenia, je jasné, že toto bude základný telefón. Fotku s ním spravíte, no budete narážať na limity.

Alternatíva

  • Motorola moto e7 plus
  • Realme C3
thumbs-up-icon

Výhody

  • 4000 mAh batéria
  • Výdrž zhruba 2 dni
  • Sľúbený Android 11 a 12
  • Veľký displej

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Iba 3 GB RAM
  • Základný fotoaparát

Model telefónuNokia 3.4
Operačný systémAndroid 10, zabezpečenie 5. 9. 2020
Podpora 5G sietínie
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 64
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 460, 8-jadrový, až 1,8 GHz
Displej, počet farieb, HDRIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,39 / 720 × 1560
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack4.2, BGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet13 Mpx
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie8 Mpx
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]161 × 76 × 9 / 180
Vodoodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienemá
KonektorUSB-C, 10 W
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score141846
PCMark for Android – Work 2.05601
3DMark Sling Shot Extreme – Total245 – Wild Life
Hodnotenie
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž4/5

Verdikt

Nokia 3.4 je základný telefón. Má už ale tri fotoaparáty, s ktorými sa dá voľačo spraviť. Faktom je že, fotiť dokáže, no stále budete počítať s nejakými limitmi. Máte tu veľkú batériu, výbornú cenu a k tomu ešte následnú dostupnosť ďalších Android systémov.

Cena: 149 €

Zapožičal: HMD Global

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.