Cenový tip s kvalitnou výbavou.

Tradične s čistým Androidom a verziou, ktorá je súčasťou programu ako odporúčania smartfónu pre firemných používateľov. Pravidelné aktualizácie máte aj v tomto smartfóne zaručené, a tak bude voľbou pre každého, kto si potrpí na pravidelné mesačné aktualizácie.

Konštrukčné spracovanie je vynikajúce, tak ako u každej Nokie bez rozdielu ceny. Nás zaujalo výrazné zaoblenie hrán smartfónu ako aj displeja. Výrobca sa rozhodol využiť prednú stranu na maximum. Výsledkom je kvapôčkový výrez uprostred displeja. Nemusíte kupovať drahý smartfón, aby ste mali taký veľký displej. A hoci sa to vzhľadom na veľkosť tela nezdá, uhlopriečka je až 5,7 palca. Polykarbonátové telo je ľahké a zároveň dobre chráni telefón. Máme s tým skúsenosti, neošúcha sa tak rýchlo ako bežný plast.

Stále ide o jeden z menších smartfónov na trhu. Výrobca mu vyhradil samostatné tlačidlo pre digitálneho asistenta. U nás s ním zapnete obrazovku prehľadu správ a vyhľadávania. Ale ak použijete niektorý z kompatibilných jazykov, napríklad angličtinu, ako rozhranie smartfónu, budete mať asistenta aj vy. Špecialitou je tlačidlo na zapnutie. Je podsvietené bielym svetlom a využíva princípy z niekdajších symbianových Nokií.

Ide o tzv. dýchavý efekt a podsvietenie pri signalizovaní notifikácií jemne pulzuje. Je to veľmi pekný efekt. Prijali by sme ho u väčšieho počtu smartfónov tejto značky. Čítačka odtlačkov je na zadnej strane a je len veľmi mierne vnorená do zadnej línie tela. Je však ľahko dostupná a nahmatať ju nebude problém. Toto bude asi pravdepodobne najpoužívanejší spôsob odomykania. Dá sa síce použiť vaša tvár, ale proces trvá približne 3 sekundy, a to sa nám zdá mnoho.

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 13 + 2 Mpx. Je teda určený na rozpoznanie hĺbky scény a vo finále môžete spätne meniť zaostrenie na fotografiách. Efekt Bokeh vyzerá veľmi dobre. Avšak viac starostí budete mať s expozíciou. Fotka bude buď príliš svetlá, tmavá alebo nebude správne zaostrená. Všetko sa automaticky skoriguje, no je potrebné počítať s dvomi, tromi sekundami. To je dané procesorom, ktorý je v tejto cenovej triede pochopiteľný. Kvalita fotografií sa radí k priemeru. Selfie fotografie sú na tom podstatne lepšie. No a stále máte možnosť vytvárať tzv. Boothie. Teda fotografie z oboch fotoaparátov naraz v rámci jednej fotky.

Model telefónuNokia 4.2
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 7. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 439,               8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 720 × 1440, 19 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 400 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFCáno, ABGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 + 2 Mpx
Predný fotoaparát / video8 Mpx
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]149 × 71 × 8 / 161
KonektormicroUSB, 5 W
ZapožičalTCCM
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score79446
PCMark for Android – Performance4637
3DMark Sling Shot Extreme – Total448
Graphic471
Physics1633
VRMark Amber Room – TotalN/A
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5035
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]108 / 39
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Čistý Android
  • Signalizačné tlačidlo
  • Samostatné tlačidlo Google Asistenta
  • Selfie fotografie
  • Efekt rozostrenia na hlavnom fotoaparáte

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Pomalšie odomykanie tvárou

Verdikt

Nokia 4.2 je ideálny smartfón pre tých, čo nechcú rozmerný smartfón. Za dobrý peniaz získajú vynikajúco spracovaný telefón. Fotí dobre, len si na správne zaostrenie a expozíciu treba chvíľku počkať. Dva fotoaparáty tu majú zmysel, milovníci signalizačnej diódy ju majú povýšenú na podsvietené tlačidlo s efektom dýchania. U nás dostupná v čiernej farbe, ružová nebude na našom trhu k dispozícii.

Cena: 199 €

Zapožičal: TCCM

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.