Pokračovateľ sedmičkovej série s vylepšeným výkonom a fotoaparátom.

Telefón s možnosťami vyššej strednej triedy a prínosom najmä na fotografovanie. Ponúka naozaj široké možnosti fotenia v kombinácii s umelou inteligenciou.

Prvotriedne spracovanie zaujme na prvý pohľad, pričom nechýba kovové vyhotovenie a viacnásobná zadná vrstva s matným sklom. Pri bližšom preskúmaní zadnej strany, ktorá je vo verzii zamatovo čiernej, je vidieť, že aj na tejto na pohľad fádnej farbe, sa dá urobiť štýlový výzor.

Výrobca stavil na 6,3-palcový displej s kvapôčkovým výrezom a displejom PureView. Pridal možnosť superjasného nastavenia. Je to poznať nielen na priamom slnku, ale aj v presvetlených miestnostiach. Aj napriek tomu, že tu nie je AMOLED displej, celkové farebné podanie IPS panela je výborné.

Tri fotoaparáty na zadnej strane robia vynikajúce fotografie. Špecialitou je bokeh efekt. Ten je jeden z najlepších v tejto cenovej kategórii. Samostatne sme si všímali aj vyváženie bielej a celkové vyrovnanie farieb podľa okolitého osvetlenia. Vždy bude závisieť od uhla fotenia a dopadu svetla v miestnosti, no tu bolo vyváženie expozície priam excelentné. Ani studené ani príliš teplé farby prípadne až do sépiového efektu.

Prechádzanie medzi režimami fotenia je krokové, teda postupne zľava doprava sa nedajú rotovať ako pri smartfónoch od Samsungu. Nie je ich ale veľa a tak stačí ťuknúť na ďalší režim a prepínanie je pohodlnejšie. Fotiť sa dá aj do RAW formátu, ale iba v režime Pro. Okrem toho je tu prepínanie medzi normálnym a širokouhlým režimom. Režim Portrét sa tu volá Na výšku. Nie je to síce dôležité, no zaužívaný preklad je iný a na chvíľu pomýli. Výrobca ale pridáva k optike ZEISS tri špeciálne rozostrovacie režimy – moderný, vírivý a krémový.

Súčasťou je čistý Android 9 s minimálnymi zásahmi od Nokie a je tu garancia výrobcu prechodu na Android 10 a dva roky vydávania bezpečnostných aktualizácií od vydania smartfónu na trh.

My sme použili Microsoft Launcher, nakoľko sa v základných možnostiach systému nedalo prehodiť poradie domácich obrazoviek. A toto bol príliš veľký limit. Z nášho pohľadu by mohla Nokia trochu zapracovať a  systém ešte mierne modifikovať.

Nokia 7.2 je najmä o fotografovaní a selfie kamera s rozlíšením 20 Mpx len podčiarkuje celkové zameranie telefónu. Nabíjanie 3500 mAh batérie je cez USB-C, ale iba s podporou 10 W nabíjania. Mohlo by byť aj rýchlejšie, avšak sme radi za uprednostnenie rýchlosti systému a fotenia.

Telefón však nemá zvýšené krytie, čiže si naň treba dávať väčší pozor. Z pohľadu využitia je to lahôdka pre tých, čo radi sledujú video. Je tu podpora HDR transformácie v reálnom čase, a tak bude každý videoobsah vizuálne vylepšený. Samostatné tlačidlo pre Google Asistenta využijete iba, ak si telefón prepnete do podporovaných jazykov. V slovenčine zatiaľ nie je.

Model telefónuNokia 7.2
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 5. 9. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 660,               8-jadrový, 2,2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,3 / 1080 × 2280, 19 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, BGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video48 (f/1.8) + 5 + 8 Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video20 (f/2.0) Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160 × 75 × 8 / 180
KonektorUSB-C, 10 W
ZapožičalHMD Global
Cena [EUR s DPH]349
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score140565
PCMark for Android – Performance5977
3DMark Sling Shot Extreme – Total1343
Graphic1177
Physics2661
VRMark Amber Room – Total1168
A1 SD Bench – RAM [MB/s]6573
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]249 / 169
HodnotenieVýsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Nádherný dizajn a celkové spracovanie
  • Symetrické umiestnenie fotoaparátov a blesku
  • Rýchly systém
  • Kvalitné fotografie, špeciálne bokeh efekt

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nemá rýchle nabíjanie
  • Žiadna odolnosť voči vode

Verdikt

Nokia 7.2 je telefón v strednej triede. Je to ten lepší model, no aj cena je vyššia. Odmenou budú ale veľmi dobré fotografie a vynikajúci jasný displej. Máte radi smartfóny s veľkým displejom? Toto bude model pre vás. Už teraz s garanciou na Android 10.

Cena: 349 EUR

Zapožičal: HMD Global

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.