Ak vás zaujali nové desktopové platformy a grafické karty, ktorých sme sa v posledných 12tich mesiacoch dočkali a plánujete stavbu nového herného stroja, neduste ho v starej, alebo malej skrinke. Doprajte komponentom priestor.

nzxt-s340-head

Okrem potenciálu chladenia a samozrejme aj nákupnej ceny je azda najdôležitejším faktorom pri výbere novej skrinky dizajn. Ponuka na trhu je tak široká, že si na svoje príde azda každý a milovník svetielkujúcich pretvarovaných skriniek i konzervatívny záujemca o jednoduchý tmavý kváder nájde to svoje v rôznych cenových kategóriách. Preč sú časy béžových a šedých middletowerov odlišujúcich sa jedine plastovým čelom.

NZXT S340, ktorú sme testovali zaujme predovšetkým tých konzervatívnejších staviteľov počítačov. Je nenápadná, hranatá a jedine farebný akcent pod predným panelom a vo vnútri skrine trochu rozbíja jej jednoliatosť. NZXT S340 môžete mať v bielo-modrej, alebo čierno-červenej kombinácii, ak by bolo už aj to príliš vyzývavé, môžete si vybrať čisto čiernu a čisto bielu verziu.

Balenie a dizajn

NZXT S340 k nám dorazila v lesklej kartónovej škatuli, celkom zdarne imitujúcej samotnú skrinku. Dokonca má na jednom boku zobrazené aj „okno“ cez ktoré je vidieť „komponenty“. Pekný detail, ktorý poteší, pre ďalšie používanie síce nedôležitý, no podvedome nastaví vyššie očakávania na produkt vo vnútri. K dispozícii sme mali čiernu verziu s červeným akcentom, vo vnútri škatule bola chránená polystyrénovými blokmi.

Výhodou tejto farebnej kombinácie je matná povrchová úprava. Čisto čierna S340 je príšerne lesklá a jej nástrek je doslova magnetom na obtlačky prstov. V matnej farbe im odoláva o čosi lepšie a tak bude menej náročná na údržbu a celkovo sa nám zdá praktickejšia.

Už v prvých minútach po vybalení máme zo skrine dobrý pocit. Je tuhá a napriek relatívne malým rozmerom aj dosť masívna. Jej čosi vyše 7 kilogramov hmotnosti dáva dobrý predpoklad na to, že sa nebude po osadení výkonnými komponentmi krútiť a ohýbať.

nzxt-s340-3D1

Pravá bočnica je jednoliatym kusom plechu, s hrúbkou 1 mm je dostatočne odolná voči ohybom a na svojom mieste sedí pevne, takže nebude ani vibrovať. K dosiahnutiu dobrej tuhosti dokonca nepotrebuje žiadne zvonku viditeľné prelisy či výstuže. Jednoduchý matný obdĺžnik. A ten nájdete aj v prednej časti. Čelo skrine je dokonalý pravouhlý obdĺžnik z hliníka. Ak máte obsesiu na pravé uhly, tu si určite prídete na svoje.

nzxt-s340-porty

Čelný panel je od rámu skrine odsadený, vďaka čomu vznikol v hornej i spodnej časti priestor pre nasávanie vonkajšieho vzduchu k predným ventilátorom. Panel s portovou výbavou je tak jednoduchý, že sa ani nedá hovoriť o samostatnej časti skrine. V prednej časti stropnej konštrukcie sa nachádzajú výrezy pre podsvietené spínacie tlačidlo, dvojicu USB 3.0 portov, výstup pre slúchadlá a vstup pre mikrofón a LED signalizujúcu aktivitu pevného disku. To je celé, nič viac a nič menej, žiadne plasty, žiadne tlačidlá, žiadne podsvietenie navyše. Červený plastový odliatok je príjemným zvýraznením prísneho dizajnu skrine a zároveň sa za ním ukrýva vyberateľný protiprachový filter.

nzxt-s340-filter

K filtru je vďaka tomu výborný prístup a na jeho vyčistenie netreba ani len odoberať bočnicu. Na svojom mieste drží pomocou magnetov a pri vkladaní preto veľmi presne dosadne do správnej pozície.

nzxt-s340-top

Na strope skrinky sme sa konečne dočkali niečoho iného, než obdĺžnika. Jednoliatu plochu v zadnej časti narúša mriežka ventilátora s variabilnou pozíciou už od výroby osadenou 120 mm ventilátorom. V prípade, že preferujete niečo iné než vám sem priskrutkoval výrobca, môžete siahnuť po ventilátore podľa vlastného gusta s priemerom 120 alebo 140 mm. Alebo po radiátore vodného chladenia.

nzxt-s340-3DL

Ľavá bočnica je o niečo zaujímavejšia a to vďaka veľkorysému výrezu prekrytému plexisklom. Vďaka oknu je vidieť takmer celý interiér skrine a odhaľuje presne to, čo na svojej novej zostave chcete ukázať. Zdroj je ukrytý vo vlastnom oddelení v spodnej časti a káble sa zasa schovajú za nápaditý červený kryt. Skvelý detail, vďaka ktorému sa bude moderná základná doska s kvantom pestrofarebných LED skvele vynímať. Množstvo svetla vychádzajúceho zo skrine tak bude pekným protikladom k strohému matnému plášťu skrine.

nzxt-s340-chrbat

Pohľad na zadnú časť nám toho prezradí o rozložení komponentov ešte viac. Skrinka je pomerne úzka a nízka, zdroj má svoje miesto na samom dne, nad ním sa nachádza priestor pre základnú dosku plného ATX formátu. S väčšími eATX už zrejme budete mať problém.

nzxt-s340-spod

Cestu okolo skrinky ukončíme v jej spodnej časti. S340 stojí na štyroch masívnych vysokých nožičkách s hrubými gumenými podložkami pre elimináciu prenosu vibrácií. Prachový filter pod pozíciou zdroja je jednoduchý, kovový bez rámu a vložený v západkách vylisovaných zo dna skrine.

Interiér

nzxt-s340-inter

Obe bočnice na svojom mieste držia na dvoch skrutkách s veľkou hlavičkou, ktoré je možné odtiahnuť rukou bez použitia skrutkovača. Po odobratí ľavej bočnice sa ukáže, aká jednoduchá je skrinka aj vo svojom vnútrajšku. Priestor je rozdelený na dve komory, zdroj a 3,5“ pevné disky majú vlastné oddelenie v spodnej časti skrine. Celý zvyšný priestor je určený pre základnú dosku  a grafické karty, kabeláž sa bude zrejme dať veľmi nenápadne schovať. Vzhľadom na vonkajšie rozmery skrinky je vnútorný priestor veľkorysý.

nzxt-s340-front

Samozrejme, za cenu absencie pozícií pre 5,25“ zariadenia. Tie sa v dnešných zostavách používajú veľmi málo, čo výrobcom umožňuje venovať viac miesta diskom, radiátorom vodného chladenia a grafickým kartám. Na svoje si v tomto prípade prídu najmä hráči, do S340 sa vmestia grafiky s maximálnou dĺžkou 364 mm, v tomto smere určite netreba robiť kompromisy. Aj rám a vnútorné povrchy skrine sú opatrené matnou čiernou farbou, lesklým je len červený kryt kabeláže v prednej časti skrine.

nzxt-s340-fans

V skrinke je predinštalovaná dvojica 120 mm ventilátorov FN V2 s čiernym rámom a čiernym rotorom. Napájané sú trojpinovým konektorom a dosahujú rýchlosť otáčania 1200 ot./min. Sú celkom tiché, no priaznivci tichých zostáv im tak či tak privrú kohútik, okolo 800 ot./min. stíchnu na nepočuteľnú hranicu.

nzxt-s340-ssd

Pre SSD je prichystaná dvojica pozícií na kryte zdroja. Hneď sa nimi sa nachádzajú otvory pre prevlečenie napájacích a dátových káblov. Kryt zdroja je skvelým riešením ako opticky oddeliť káblový „neporiadok“ od zvyšku skrine a zároveň mu poskytnúť priestor, kde nebude teplotne ovplyvnený napríklad grafickou kartou. Zato SSD si to pod rozpálenou grafikou budú užívať.

nzxt-s340-PSU-pozicia

Zdroj treba najprv namontovať do výsuvného rámu a celú konštrukciu vsunúť na svoje miesto. Škoda len, že zdroj nemá odvibrované gumené podložky.

nzxt-s340-tray

Tento priestor najlepšie vidno pri pohľade z druhej strany. Miesta pre vedenie a vyviazanie zbytočnej kabeláže je dostatok, ak použijete menej výkonný a kratší zdroj tak nebudete potrebovať ani odpojiteľné káble. V celom okolí je dostatok úchytov pre pripevnenie sťahovacích pások. Kabeláž predného panelu a predinštalovaných ventilátorov je už úhľadne zviazaná a vedená po plechu pre osadenie základnej dosky. V ňom sa nachádza veľkorysý otvor pre backplate chladiča procesora, takže pri osadení nového alebo pri manipulácii s chladičom nie je potrebné vyberať zo skrine celú základnú dosku.

nzxt-s340-access

V škatuľke schovanej v šachte pre 3,5“ disky je uložený všetok potrebný spojovací materiál, desať sťahovacích pások a manuál pre montáž skrine. Chválime aj plochý a poddajný kábel vedúci od predných portov k USB 3.0 konektoru.

nzxt-s340-HDD-pozciia

Do šachty v prednej časti skrine sa vmestí dvojica 3,5“ pevných diskov. Pekným detailom je odvetrávacia mriežka v hornej časti, ktorá uľahčí ochladzovanie diskov. Škoda že tvar jej rebier nie je opačný, čim by sa časť vzduchu od predných ventilátorov jednoduchšie dostala do och priestoru.

Potenciál chladenia skrine je veľmi dobrý, najmä vďaka jednoduchému vnútornému priestoru. V priestore základnej dosky a grafických kariet nič nezavadzia voľnému prietoku vzduchu a do prednej časti je možné umiestniť dvojicu 140 mm ventilátorov, alebo 280 mm radiátor vodného chladenia. V prípade chladiča procesora je jeho výška obmedzená na 161 mm, vzhľadom na to, že samotná skrinka je dosť úzka. Najväčšie towery tak do S340 nevmestíte, no na trhu je kvantum skvelých a výkonných vzduchových chladičov, ktoré sa do skrine pohodlne vmestia.

Inštalácia komponentov

S osádzaním komponentov odporúčame začať trochu netradične, pri pevných diskoch. Potom zasunúť napájací zdroj a pretože jeho káble nebudú v hlavnom priestore skrine zavadzať, pokračujte základnou doskou. Jej inštalácia je vďaka bohatému priestoru pohodlná, z prstov si netreba robiť orgiami a všetky konštrukčné prvky sú dobre dosiahnuteľné.

Vyväzovanie kabeláže je rovnako rýchle a pohodlné, v priestore pred pravou bočnicou je kopa miesta pre uloženie aj väčších zväzkov, v najužšom mieste máte stále luxusných 17 mm miesta. Do skrinky sa priam pýtajú upravené flexované napájacie a dátové káble, dostatok priestoru je aj pre expanznú nádržku vodného chladenia.

nzxt-s340-build

Pri výbere S340 odporúčame hneď sa poobzerať aj po dvojici kvalitných a tichých 140 mm ventilátorov, ktoré osadíte do predných pozícií. V skrinke sa dá vďaka tomu vytvoriť veľký nútený prietok vzduchu a komponenty určite nebudú trpieť prehrievaním.

Pre konzervatívnych hráčov skvelá voľba

Ak patríte k hráčom, ktorí sa radi pochvália svojimi komponentmi, no nie sú celkom fanúšikmi pestrofarebných pretvarovaných zostáv, je NZXT S340 priam ideálnou voľbou. Je nenápadná, elegantná a schopná pojať aj tie najvýkonnejšie komponenty. Cez svoje veľké okno ukáže len to, čo chcete vidieť a nemusíte sa ani veľmi snažiť upratovať káble, jednoducho ich v tejto skrini neuvidíte. Po rozsvietení LED na komponentoch sa z nenápadnej čiernej krabice premení v rovnako čiernu krabicu, avšak so žiariacimi vnútornosťami.

nzxt-s340-3Dint

Vydarené usporiadanie vnútorných častí skrine a možnosť vytvorenia optimálneho prietoku vzduchu je veľkou výhodou najmä pre herné zostavy, kde sa každý ušetrený stupeň Celzia počíta. Prišli sme síce o možnosť osadenia 5,25“ zariadení, avšak v tomto prípade ich obetujeme s radosťou. Akýkoľvek predný panel by rozbil jednoliatosť čela S340 a to by bola rozhodne škoda.

Skrinku aktuálne kúpite asi za 65 EUR, čo rozhodne nie je zlá ponuka. Za svoje peniaze totiž dostanete kus kvalitne spracovaného železa s šikovnými detailmi na ktorých je vidieť, že nad nimi výrobca rozmýšľal. Ak si budete chcieť zostaviť počítač s maximálne dvoma 3,5“ diskami, systém hodíte na SSD, použijete ATX dosku a chcete mať zabezpečené dobré chladenie, je NZXT S340 rozumnou voľbou, ktorú istotne neoľutujete. Pre zostavy osadené väčším počtom komponentov sa však radšej poobzerajte po niečom väčšom.

Hodnotenie:

+ kvalita spracovania, jednoduchý dizajn, vnútorné rozloženie, cena

– hlučné predinštalované ventilátory, chladenie HDD a SSD

Cena: 65 EUR

Zapožičal: NZXT

Značky: