Orange si vyrobil svoj vlastný Chromecast. Nazýva ho Orange TV stick a v predaji je už aj na Slovensku. Toto zariadenie vám umožní sledovať televíziu od Orangeu aj na veľkej obrazovke a zistili sme, že má potenciál.

Orange TV stick môžu využiť všetci používatelia, ktorí si aktivovali službu Orange TV cez internet alebo majú zakúpený prístup k  TV kanálu Orange Sport. A je jedno, či na deň, týždeň, mesiac alebo na celú sezónu Ligy majstrov. Orange predáva prístup k Orange Sportu každému bez ohľadu na poskytovateľa internetu či televízie. Prístup k TV kanálu si môžete zakúpiť poslaním SMS správy alebo aktivovaním služby Orange TV Sport cez internet. Všetky informácie nájdete na webe sport.orange.sk/baliky.

Služba Orange TV cez internet je takisto dostupná pre každého bez ohľadu na poskytovateľa internetu. Môžete si ju aktivovať samostatne alebo ju získať zadarmo, resp. za výhodnejšiu sumu k optickej či satelitnej TV od Orangeu.

Orange Sport a aj Orange TV cez internet môžete sledovať na počítači, prostredníctvom mobilnej aplikácie na smartfóne či tablete a pokiaľ si kúpite Orange TV stick, tak aj na veľkej televíznej obrazovke. Alebo aj na projektore či monitore – jedinou podmienkou je HDMI vstup, do ktorého Orange TV stick pripojíte. Zariadenie na svoje fungovanie takisto vyžaduje prístup do internetu prostredníctvom lokálneho Wi-Fi pripojenia.

Orange TV stick a jeho balenie. Obal využijete na ochranu zariadenia pri jeho prenášaní. Skvelý nápad

Za jednorazový poplatok alebo mesačne bez navýšenia

Orange TV stick sa predáva za jednorazový poplatok vo výške 59 eur, získať ho môžete aj vo forme mesačných splátok bez navýšenia s akontáciou od 1 eura.

Zariadenie sa dodáva v praktickom balení, ktoré funguje aj ako odolný ochranný obal. Toto je skvelý nápad, v prípade iných zariadení tohto typu sme sa s tým ešte nestretli. Môžete v ňom prenášať TV stick, napájací adaptér s micro USB káblom a krátky HDMI kábel. Všetko toto je zároveň aj súčasťou základnej dodávky a budete to potrebovať na pripojenie a spojazdnenie zariadenia. Obal má rozmery 130 x 110 x 50 mm, samotný stick má rozmery 80 x 45 x 13 mm.

Samotná inštalácia je rýchla a jednoduchá. Zariadenie pripojíte do HDMI vstupu a pripojíte ho do elektrickej siete. Do smartfónu alebo tabletu si stiahnete aplikáciu Orange TV stick a budete nasledovať inštrukcie, ktoré sa zobrazia na obrazovke televízora. TV stick pomocou aplikácie vyhľadáte, potvrdíte pripojenie a zadáte heslo do lokálnej Wi-Fi siete. Hotovo, môžete sledovať.

Aplikácia Orange TV stick slúži nielen na nastavenie TV sticku, ale aj na posielanie obsahu do zariadenia. Môžete sledovať živé TV vysielanie a takisto prehrávať relácie z TV archívu. Osobne by sme preferovali, keby Orange zabudoval podporu pre TV stick priamo do svojej existujúcej aplikácie Orange TV, aby sme si nemuseli inštalovať aplikáciu navyše. Snáď sa tak stane v budúcnosti.

Orange TV stick obsahuje micro USB port na napájanie, HDMI výstup na pripojenie k obrazovke a 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel alebo reproduktorov

Aj s archívom, ak je súčasťou vašej služby

Aplikácia Orange TV stick ponúka prehľadný zoznam TV kanálov, ktoré máte vo vašej službe k dispozícii. Po ťuknutí na konkrétny TV kanál sa spustí jeho prehrávanie v aplikácii a zároveň sa zobrazí televízny program a prístup k už odvysielaným reláciám v TV archíve, pokiaľ ho vaša služba ponúka, resp. ho máte aktivovaný. Archív je až 31-dňový. Po ťuknutí na video môžete ťuknúť na ikonu troch bodiek v ľavom hornom rohu a video poslať do Orange TV sticku.

Je škoda, že aplikácia momentálne neumožňuje rýchle prepínanie medzi TV kanálmi priamo v Orange TV sticku. Pokiaľ nie ste „chronický prepínač“, vadiť vám to až tak nebude. Praktické je, že na televíznej obrazovke môžete sledovať jeden TV kanál a zároveň v mobilnej aplikácii pozerať inú reláciu – a do TV sticku ju pošlete až vtedy, keď to bude naozaj potrebné. V prípade prehrávania relácie z TV archívu sú k dispozícii ovládacie prvky na rýchle pretočenie videa dopredu alebo dozadu. Funguje to pri sledovaní videa v aplikácii aj cez TV stick.

Orange TV stick si zaslúži pochvalu za kvalitu obrazu. V tomto smere nás zariadenie príjemne prekvapilo. Kvalita obrazu je o úroveň vyššie v porovnaní s Magio GO TV Boxom od Telekomu a trúfame si povedať, že bežný používateľ si nevšimne rozdiel medzi obrazom z Orange TV sticku a Orange set-top boxu. Platí to pre TV kanály v HD aj SD kvalite – napríklad, služba Orange TV cez internet vo verzii Go Optimal TV obsahuje 31 TV kanálov, z toho 18 je v HD rozlíšení.

S prehrávaním videa neboli počas testovania problémy, všetko fungovalo spoľahlivo. Neobjavili sa žiadne záseky či trhanie. Drobná pripomienka smeruje k určitému posunu audia vzhľadom na video v prípade Orange Sportu. To je však problém samotného TV kanálu a Orange pracuje na jeho odstránení.

Orange TV stick považujeme za praktické zariadenie. Môže fungovať ako druhá televízia u vás doma, ale pokojne ho môžete používať aj ako hlavnú televíziu. Oceňujeme jeho jednoduché prenášanie, takže si ho môžete zobrať so sebou ku kamarátom, na chatu či na dovolenku.

Orange TV stick

Cena: 59 €

Zapožičal: Orange

Prečítajte si aj:

Otestovali sme Orange TV: Aká je najzábavnejšia televízia od Orangeu?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit