Superodolný notebook, ktorý prekonáva ostatné odolné modely, ktoré sme testovali. Je to pochopiteľné, stačí sa naň iba pozrieť. Určený je pre pracovníkov v montážnych halách, vo výskume alebo vo vonkajšom prostredí. Má odolné telo, napriek tomu ho výrobca označil ako stredne odolný. Pre ozbrojené zložky má výrobca inú sériu zariadení. Dostupný je v troch hlavných konfiguráciách a má extra veľa možností modifikácie a príslušenstva.

Vyhotovenie a používanie

Notebook samotný je vlastne kufrík. Má svoju rúčku na prenášanie a je prispôsobený tak, aby ste ho nepotrebovali nosiť v taške. Kryt veka je upravený do šesťuholníkového reliéfu, ktorý zvyšuje odolnosť najmä pri pôsobení priameho tlaku. Odolá postriekaniu vodou a prežije aj pády z výšky 90 centimetrov. Z hľadiska odolnosti je navrhnutý tak, aby splnil certifikáciu MIL-STD 810G. Výrobca k notebooku poskytuje štandardnú trojročnú záruku. Je ideálny na prácu počas cestovania, nakoľko odolá aj silnejším vibráciám.

To, ako je vyhotovený, priamo odpovedá potrebe chrániť jednotlivé komponenty. V rámci príslušenstva je možné využiť dve batérie, a tak sa bude dať jedna vymieňať za chodu notebooku. Testovaná konfigurácia mala jednu batériu, práve tú vymeniteľnú, vkladanú zboku. Na výber sú aj porty, sú totiž v samostatných slotoch a je na vás, ktoré si vyberiete. V diagnostickom prostredí alebo na spoluprácu s lekárskymi prístrojmi máte dokonca možnosť staršieho portu RS-232.

Klávesnica je príjemná, je dokonca pomerne tichá. Zvyknúť si treba len na usporiadanie prídavných editačných klávesov. Napríklad kláves Del je vedľa šípok, nie je hore vpravo ako to býva na ostatných klávesniciach. Viac nám ale prekážalo to, že nie je podsvietená.

Displej má ochranu proti sledovaniu zboku inými osobami. Jeho jas sa zníži zhruba o polovicu, ale máte zabezpečené súkromie nech už vytiahnete notebook kdekoľvek. Touchpad sa dá používať, ale je to naozaj miniatúrna vec. Má aspoň hardvérové tlačidlá myši, čo celkovo jeho použitie uľahčuje. Všetky konektory sú zakryté, ak k nim nemáte pripojené zariadenia alebo napríklad ethernetový kábel. A netradičným prvkom je možnosť využiť slot na druhú batériu aj na optickú mechaniku.

Veko displeja používa mechanizmus na zaklopenie. Skutočne sa celý notebook podobá na kufrík. Vyhnete sa neželanému vyklopeniu veka. To je pevné a zatiaľ je to suverénne najlepšie navrhnuté veko, aké sme kedy za posledné roky videli. Udrží sa v každej polohe až na 180°. V dotykovej verzii sa po ňom dobre ťuká bez toho, aby sa kývalo, čo býva slabá stránka takmer každého notebooku s dotykovým displejom.

Výkon a hardvérová výbava

Procesor Intel Core i5-7300U 2,6 ÷ 3,5 GHz je síce starší, no toto nevidíme ako veľkú nevýhodu. Tento model s podporou vPro sme v minulosti hodnotili veľmi dobre, inak tomu nie je ani teraz. V praxi až tak nepoznáte, že ide o siedmu generáciu, ak nemáte porovnanie výkonu s novším CPU na rovnakých programoch. Kapacita RAM je len 4 GB, avšak môžete si pridať viacej. Prekážal nám však HD displej s rozlíšením 1366 x 768 px. Toto je podľa nás dnes naozaj málo. Chápeme, že ide o základnú konfiguráciu. Ostatné dve majú Full HD displej v dotykovej a bezdotykovej verzii. Získate lepšiu cenu zariadenia, no pri práci s dvomi oknami vedľa seba to nebude pohodlné.

Navzdory tomu, že notebook je kufrík aj s plastovou rúčkou, používa sa dobre a nijako nám neprekážala. Pravda, toto otvoriť v lietadle už bude problém. Viac sa podobá na 15,6-palcový notebook ako na 14-palcový.

Je tichý aj počas vyššej záťaže a nijako výrazne sa neprehrieva. Výrobca hovorí o výdrži do 17 hodín s dvomi batériami. V našom prípade sme sa dostali na hodnotu niečo vyše 5 hodín. Podiel má na tom dobré riadenie spotreby, čo je doménou práve 7. generácie intelovských CPU a tiež HD displej.

Model / TestyPanasonic Toughbook CF-54
Kancelársky výkon – PCMark 103272
Essentials7049
Productivity5689
Digital Content Creation2371
Herný výkon – 3DMark 111454
Graphics score1398
Physics score3822
Combined score902
VR Mark
Orange Room443
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]429,2
Access time [ms]0,072
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:11
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]237
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]28,9 / 31,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]33,6 / 38,2
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,74
Odolnosť tela5/5
Dizajn5/5
Klávesnica3/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Elektronický filter displeja na ochranu súkromia
  • Odolá pádom, poliatiu a vibráciám
  • Kufríkový dizajn
  • Pevné pánty displeja
  • Možnosti rozšírenia portov a príslušenstva

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • V základnej verzii iba HD displej
  • Klávesnica nie je podsvietená

Cena: 1890 €

Zapožičal: Panasonic

Model notebooku/ParameterPanasonic Toughbook CF-54
ProcesorIntel Core i5-7300U 2,6 ÷ 3,5 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskSamsung, 256 GB SSD
Displej14″, IPS, max. rozlíšenie 1366 x 768 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty3x USB 3.0, HDMI, čítačka SD, 4G modul, RJ-45, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]345 x 272 x 30
Skutočná hmotnosť [kg]1,889
ZapožičalPanasonic

Verdikt

Panasonic Toughbook CF-54 je odolný notebook do fabriky alebo na cestovanie a časté prenášanie do rôznych podmienok. Nie je z najodolnejšej série od Panasonicu, ale vydrží veľa. Je tu veľa možností, ako si ho prispôsobiť. Vhodný aj pre tých, ktorí nechcú vyslovene najodolnejší notebook, ktorý je hrubý a menej pohodlný. Toto je ideálny kompromis do terénu aj na pracovný stôl.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.