Prívlastok Lite dáva pri tomto modeli väčší zmysel, hoci s pôvodným modelom Note10 má spoločné len pero S Pen.

To je vlastne jeho podstata a vy máte možnosť kúpiť si telefón s perom za veľmi dobrú cenu. Veľký displej a vyššia hmotnosť majú svoje opodstatnenie. Na písanie perom je ideálny, počítajte ale s tým, že kvôli väčším rámikom je to poriadny kus telefónu so 6,7-palcovým displejom.

Batéria má kapacitu 4500 mA, čo je pri Samsungoch jednodňová výdrž, hoci výrobca zvykne hovoriť o dvoch dňoch. Dá sa to dosiahnuť, no bude potrebné zapnúť šetriaci režim. My máme radi rozhranie od Samsungu a celkové možnosti ich smartfónov. Výdrž jeden deň nám neprekážala. Je tu aj podpora 25 W nabíjania. Výrobca tu ponechal aj audiokonektor a v spodnej časti je vložené aktívne pero S Pen, ktorým sa dajú ovládať funkcie smartfónu rovnako ako pri štandardnom Note10. Teda používať ho pri fotení na vytvorenie záberu alebo prepínanie predného a zadného fotoaparátu, prehrávanie hudby či napríklad na pohyb v galérii.

Samsung Galaxy Note10 Lite

Samsung Galaxy Note10 Lite, Zdroj: Samsung

Telefón sa veľmi dobre používa aj napriek nižšiemu výkonu ako má pôvodný Note10. Ťahy perom sú plynulé, nie je tu stopa charakterizujúca oneskorenie. Písať sa dá aj na zamknutom displeji. Skrátka je to smartfón s dotykovým perom. Má 4096 stupňov registrovaných prítlakov, a tak sa dá použiť aj na kreslenie, nielen na bežné písanie. Silnou stránkou je napríklad premena písaného textu na tlačený a následne editovateľný text. Ďalej vystrihovanie častí obrazovky a rozpoznanie textov a prevedenie do editovateľnej podoby. Možností je viac, sami prídete na to, čo s perom robíte najradšej.

Na odomknutie smartfónu sa dá použiť optická čítačka pod displejom. Rovnako ako pri modeli S10 Lite sme radšej používali rýchlejšie rozpoznávanie tvárou. Celkovo však chválime vynikajúcu nadstavbu od Samsungu. Tá je zároveň náročná na výkon a spotrebu. Všetko išlo hladko a nakoniec vďaka extra veľkej batérii nebude spotreba problém. Je ale pravda, že pri smartfónoch tejto značky býva pri použití telefónu pokles batérie dramatický. V noci napríklad o niekoľko percent, hoci sa telefónu nedotknete.

Fotoaparát nás v tomto prípade zaujal viac, ako pri S10 Lite. Najmä pre teleobjektív, ktorý tu je a ponúka 2× optický zoom. Všetky tri snímače majú 12 Mpx a nechýba ani širokouhlý objektív. Mierne nižší výkon oproti Note10 nebol žiadny problém. Všetko bolo rýchle, fotenie ako aj prepínanie režimov fotoaparátu. Celkovo má Samsung jeden z najlepších fotoaparátov čo sa týka rozhrania. Fotografie z tohto modelu však už nie sú také prekontrastované, ako zo smartfónov tejto značky poznáme.

Samsung Galaxy Note10 Lite

Samsung Galaxy Note10 Lite, Zdroj: Samsung

Model telefónuSamsung Galaxy Note10 Lite
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 1. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2,7 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2400, 19 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 1 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 (f/1.7) + 12 (f/2.4) + 12 (f/2.2 Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video32 (f/2.2) Mpx, 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]164 × 76 × 9 / 199
KonektorUSB-C, 25 W
ZapožičalSamsung
Cena [EUR s DPH]599
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score325700
PCMark for Android – Performance5309
3DMark Sling Shot Extreme – Total3991
Graphic4389
Physics3030
VRMark Amber Room – Total4906
A1 SD Bench – RAM [MB/s]14626
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]732 / 188
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Cena
  • Aktívne pero S Pen
  • Kvalita fotografií
  • 2× optické priblíženie
  • Nočné fotografie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Chýba vodoodolnosť
  • Telo je kvôli väčším rámikom okolo displeja poriadne veľké

Verdikt

Samsung Galaxy Note10 Lite zaujal cenou a tým, že v ňom výrobca skutočne ponechal pero S Pen. Máte možnosť kúpiť si Note10 s veľkým displejom a za super cenu. Je tu stále 2× optické priblíženie, ale budete sa musieť zaobísť bez vodoodolnosti.

Cena: 599 €

Zapožičal: Samsung

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.