Telefón, ktorý vychádza z trojice predstavených noviniek ako najlepšia voľba. Najmä keď vezmeme do úvahy, že S20 Ultra 5G je poriadne drahý, hoci je to technologická špička.

Nám sa javí S20+ ako šikovný telefón do ruky. Je veľký, ako všetky dnešné telefóny, do ktorých chcel výrobca dať poriadnu batériu. Tu je kapacita 4500 mAh a telefón vydrží takmer dva dni používania. Má široké možnosti využitia, a tak sa dá viac hovoriť o tom, že získate celodňový smartfón. Pravdepodobne ho budete intenzívne používať.

Z pohľadu priamych inovácií je tu niekoľko zlepšení. Fotoaparát je jedným z nich a je to vidieť. Otázkou je, či toto bol dôvod na opätovné posunutie cenovky mierne nahor. Displej má tenké rámiky a vyzerá to naozaj dobre. Vidieť vylepšenie v porovnaní so staršou generáciou S10. Displej je zaoblený po hranách a zakrivený. Vyzerá to pekne a zakrivenie už nie je také dramatické, ako kedysi. To nás teší, osobne by sme si priali plochý displej. V zakrivení nevidíme reálny prínos. A ako ukazujú modely série A s plochým displejom, zakrivenie nebolo potrebné ani na „tú grafickú čiarku“ na boku displeja, ktorou ste vytiahli bočný panel.

3,5 mm audiokonektor tu už nie je. Popravde, už sme si to ani nevšimli. Je to ale tým, že k smartfónu nepripájame externý mikrofón. Štvorica zadných fotoaparátov je mierne vystúpená a väčší obdĺžnik vyhradený práve tomuto segmentu je fajn. Telefón sa na stole nekýve a displej sa dá ovládať aj takto.

Keďže je tu rovnaký procesor ako pri ostatných dvoch modeloch série S20, rýchlosť je rovnaká. Je to vlajková loď a je to rýchly a svižný telefón za každých okolností. Páčila sa nám podpora 120 Hz displeja. Po chvíli hladšie a ostrejšie prekresľovanie prestanete vnímať, no aj tak sme telefón použili radšej v tomto režime ako pri vyššom rozlíšení. Na maxime, teda na 3200 × 1440 px) už musíte vystačiť so 60 Hz.

Telefón sme si zvykli odomykať tvárou. Je to najrýchlejší spôsob. Snímač odtlačkov pod displejom funguje výborne, ten používame v tmavých svetelných podmienkach, keď rozpoznanie tváre nefunguje. Prednú aj zadnú časť chráni sklo Gorilla Glass 6, napodiv telefón nie je taký klzký a v ruke drží stabilne.

Fotoaparát má 3-násobné optické priblíženie. Je hybridné, nie čisto optické a celkovo sú fotky vynikajúce. Dá sa ísť až na 30-násobok hybridného priblíženia. Rozhranie fotoaparátu si môžete prispôsobiť, a tak si na spodný riadok dáte režimy fotenia, ktoré sú pre vás podstatné.

Páčil sa nám režim Single Take, v slovenskom rozhraní nazvaný ako Jednotlivé snímanie. Stlačíte spúšť a držíte. Výsledkom budú fotky v rôznych režimoch a animácia. Toto je režim, ktorý sa oplatí použiť, neverili by ste čo všetko sa dá zachytiť a navyše je to niekedy celkom vtipné. Nakrúcanie videa v 8K je fajn, no pri 24 fps pre nás stráca zmysel, pri 600 MB objemu za minútu takisto. Ale je to tu, ak chcete ohromný počet detailov, máte tú možnosť.

Nabíjanie s výkonom 25 W považujeme za nutnosť. Pri tejto cene smartfónu určite, prijali by sme aj rýchlejšie nabíjanie. Samsung ale ide cestou istoty a prinesie radšej nižší, ale bezpečnejší výkon na nabíjanie. Nechýba bezdrôtové nabíjanie ako aj nabíjanie iných zariadení priložením chrbtom k sebe.

Inovácií je dosť, niektoré sú menšie, iné väčšie. Umiestnenie predného fotoaparátu doprostred nie je rušivé. Ak vám ale prekáža, nadstavba podporuje na tomto mieste vytvorenie pevného stavového riadka a aplikácie doň nebudú svojím rozhraním zasahovať. A ešte stále je tu možnosť zrezať rozhranie až pod stavový riadok.

Model telefónuSamsung Galaxy S20+
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 3. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM + eSIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2,8 / 2,7 GHz
Displej, počet fariebDynamic AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1440 × 3200, 19:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 1 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac/ax, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 (f/2.2) + 12 (f/1.8) + 64 (f/2.0) + ToF snímač Mpx, 8K, 25 fps
Predný fotoaparát / video10 (f/2.2) Mpx, 4K, 60 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]161 × 74 × 9 / 186
KonektorUSB-C, 25 W
ZapožičalSamsung
Cena [EUR s DPH]999
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score486243
PCMark for Android – Performance11624
3DMark Sling Shot Extreme – Total2772
Graphic2622
Physics3465
VRMark Amber Room – Total4490
A1 SD Bench – RAM [MB/s]26657
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]940 / 228
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Šikovný do ruky, kvalita spracovania
  • Výborné fotografie, 3-násobné optické priblíženie
  • Vysoký výkon
  • Výdrž batérie na celý deň náročného používania

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Iba 25 W nabíjanie
  • Diskutabilná potreba 8K nakrúcania videa

Verdikt

Samsung Galaxy S20+ je výborný telefón. Jeho cena je dosť vysoká, ale ponúka špičkové parametre a množstvo vlastností, ktoré si obľúbite a budú praktické. Nemáme na mysli len režimy fotenia, ale aj bezdrôtové nabíjanie, prepracované rozhranie, 120 Hz displej a dlhú výdrž na jedno nabitie.

Cena: 999 €

Zapožičal: Samsung

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.