Samsung inovuje svoje SSD disky a prináša nové modely. Ide o sériu Samsung Portable SSD T5.

Novinky prinášajú podobný dizajn minulej sérii a aj tento raz je kladený dôraz nielen na rýchlosť ale aj vzhľad. Hliníkové šasi so zaoblením po stranách pripomína powerbanku. Kompaktnosť diskov sa nám páčila a my sme testovali kapacity 500 GB (MU-PA500B) a 1 TB (MU-PA1T0B. Oba disky majú rovnaké rozmery a to 74 × 58 × 10,5 mm.

Kým kapacitne menšia verzia váži 49 gramov, 1 TB verzia váži len o 2 gramy navyše. Na diskoch nie sú žiadne LED diódy, nijako teda nerušia a zbytočne nerozptyľujú. Na pripojenie je treba použiť USB-C kábel, podporujú štandard USB 3.1 Gen. 2. V balení diskov sú dva káble a to USB-C na USB-C a USB-C na USB-A. Žiadne starosti s pripojením.

Špecialitou diskov je podpora šifrovania dát. Ak ho zapnete, bez hesla sa k údajom nedostanete. Disk sme pripojili k smartfón s USB-C konektorom a mohli používať ako vymeniteľnú jednotku. V prípade, že disk šifrujete, je treba si nainštalovať aplikáciu od výrobcu na prístup k chráneným údajom.

Výrobca hovorí o prenosovej rýchlosti na maximálnej úrovni 540 MB/s. My sme počas testovania namerali 290 MB/s pri zápise421 MB/s pri čítaní dát.

Cena: 500 GB – 221,85 EUR; 1 TB – 458,89 EUR

Zapožičal: Samsung

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.