Samsung vyrobil kancelársky monitor s inovatívnym dizajnom, ktorý má zaberať čo najmenej miesta na stole. Využijete ho v stiesnených priestoroch, ale aj na ľubovoľnom stole, ktorého plochu chcete využiť na prácu v maximálnej možnej miere.

Monitor má označenie Space Monitor, pričom Space v tomto prípade neznamená vesmír, ale jednoducho priestor. My sme testovali jeho 27-palcovú verziu, ktorá má modelové označenie LS27R750. K dispozícii je tiež 32-palcový model so 4K rozlíšením.

Samsung Space Monitor (LS27R750) ponúka 27-palcový VA panel s rozlíšením 2560 x 1440 pixelov. VA panel má 144 Hz obnovovaciu frekvenciu a 4 ms odozvu. Chválime vernosť zobrazenia farieb, ktorú sme namerali na úrovni 96,7 % pre sRGB, 74,7 % pre Adobe RGB a 80,1 % pre DCI P3. Pozorovacie uhly však nie sú optimálne a pri pohľade zboku dochádza k miernemu skresleniu. V rámci testovania sme tiež namerali jas od 55,10 do 267,55 cd/m2. Minimálny jas by mohol byť o niečo nižší, niekto môže mať pripomienky aj k maximálnemu jasu. Nám počas práce bohato postačoval. Kvalitu displeja hodnotíme ako výbornú.

Zaujme dizajnom stojana

Samsung Space Monitor sa odlišuje najmä dizajnom stojana. Ten neobsahuje podložku, ktorú položíte na stôl. Využíva však držiak v štýle upínacej svorky, ktorým sa uchytí o zadný bok stola. Rameno stojana je pohyblivé, takže monitor môžete mať doslova opretý o stenu alebo si jeho spodnú hranu položiť na stôl. V druhom prípade vystúpi rameno a monitor dopredu, takže môže na stole trochu zavadzať. Takisto ho môžete používať pod ľubovoľným náklonom ramena a aj samotná obrazovka umožňuje zmenu náklonu. Túto variabilitu v jeho nastavení sme si obľúbili, do dokonalosti už chýba iba úprava výšky bez nutnosti hýbať s ramenom.

Samsung Space Monitor má vo výbave HDMI 2.0 port a mini DisplayPort 1.2. Napájací kábel môžete pripojiť do priloženého HDMI kábla, čo je praktické riešenie alebo do zadnej strany monitora. V nastaveniach je k dispozícii funkcia obraz v obraze, ktorá rozdelí obrazovku na dve polovice. V každej časti sa potom zobrazuje obraz z iného zdroja.

Monitor ponúka niekoľko predpripravených režimov. Režim Standard využijete na bežnú prácu, režim Cinema je vhodný na sledovanie videa a filmu. Režim Dynamic Contrast odporúčame aktivovať, ak potrebujete dynamickejší kontrast. Ostrosť obrazu, jas, kontrast a nastavenie farieb si môžete prispôsobiť sami. V tomto smere ide o bežnú softvérovú výbavu. Aktivovať si môžete aj funkciu na prepočítanie obrazu do vyššieho rozlíšenia, k dispozícii sú dve úrovne.

ModelSamsung Space Monitor (LS27R750)
Veľkosť a typ panelu27″, VA, 2560 x 1440 px, 144 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva55,10 až 267,55 cd/m2, 4 ms
Pokrytie farebného priestoru96,7 % sRGB, 74,7 % Adobe RGB, 80,1 % DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, natočením ramena, nie, Obraz v obraze, inovatívny stojan
KonektivitaHDMI 2.0, mini DisplayPort 1.2

Samozrejmosťou je režim tlmenia modrého svetla a Samsung Space Monitor ponúka aj herný režim. Je však škoda, že nevyužíva technológiu FreeSync, resp. iné riešenie na adaptívnu synchronizáciu obrazu.

Verdikt

Samsung Space Monitor ponúka kvalitný displej a inovatívny dizajn stojana. Vďaka tomu zaberá menej miesta ako bežné monitory a tiež disponuje aj veľkou flexibilitou. Môžete ho používať pod rôznymi uhlami, čiže v tomto smere prináša pridanú hodnotu v porovnaní s bežnými monitormi.

Zapožičal: Samsung

Cena: 388,90 €

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit