Nekompromisný výkon v externom disku? Na to treba SSD verziu. Kým niekoľko rokov dozadu platilo, že externý disk je celom určite otáčkový, dnes už to nie je celkom tak. Vysoké kapacity a najmä extra rýchle disky nájdete aj vo verzii SSD.

Podobne ako nami testovaný model. V našej verzii mal kapacitu 1 TB, no kto chce maximum, môže zvoliť až 2 TB verziu. Tá však stojí až 659 eur. Kto by chcel základ, je tu najnižšia kapacitná verzia s cenou 109 eur.

Vyhotovenie a balenie

Disk je určený pre najnáročnejších používateľov. Tí, ktorí hľadajú extra vysoké prenosové rýchlosti avšak zároveň potrebujú aj poriadnu dátovú kapacitu. Disk je vyhotovený tak, aby vydržal nepriaznivé podmienky. Jeho telo má pogumovanie po bokoch a na zadnej strane. Vďaka tomu zvládne pády. Váži menej ako 40 gramov, čo je tiež fajn vlastnosť pri pádoch. Jeho pogumovanie však bude najmä tlmiť náhodné pády, no a okrem toho sa disk nebude šmýkať. Prenášať ho môžete na karabíne, oko na prevlečenie je súčasťou na vrchu tela.

„Zabudnite na rotačné disky. Sú tu externé SSD disky s vysokou kapacitou.“

Disk má certifikáciu IP55, takže odolá náhodnému postriekaniu vodou a čiastočne prachu. Nie je ale odolný voči ponoreniu do kvapaliny.

K počítaču sa pripája cez USB-C rozhranie, ktoré je aj na externom disku. Do počítača sa dá pripojiť cez rovnaké rozhranie alebo využiť port USB 3.0 či staršie možnosti. Redukcia z USB-C na USB-A je súčasťou balenia.

Externý disk je dostatočne odolný aj na to, aby ste ho mohli prenášať na karabíne

Rýchlosti

Jednou z hlavných výhodu je stabilita dátového prenosu. Disk je vhodný pre administrátorov, ale aj pre fotografov, ktorí chcú upravovať obrázky uložené priamo na disku. Pri čítaní dát rýchlosťou 400 MB/s bola rýchlostná odchýlka iba na úrovni 2,5 MB/s. Disk je teda vhodný nielen na prevádzku virtuálnych strojov, ale napríklad aj ako inštalačné médium na hry zo Steamu.

Výrobca hovorí o rýchlosti 550 MB/s pri čítaní. My sme túto rýchlosť presiahli a náš strop bol 558 MB/s. Zápis bol rýchlosťou 335 MB/s. Na to, aby ste dosiahli najvyššie možné rýchlosti, je treba použiť priame USB-C pripojenie.

Šifrovanie

Program Secure Access a tvorba hesla

Externý disk môžete zašifrovať funkciou BitLocker, ak to váš operačný systém Windows podporuje. Šifrovanie na úrovni súborového systému, podobne ako u diskov značky Western Digital, nie je možné. Výrobca pridal vlastný program na zabezpečenie. Vytvoríte si prístupové heslo a potom ukladáte súbory na disk cez program SanDisk Secure Access pre Windows a macOS. Tento softvér umožňuje využívať disk normálnym spôsobom. Teda aj na ukladanie dát, ktoré nepotrebujete šifrovať. Výhodné najmä pri použití medzi rôznymi operačnými systémami alebo zariadeniami. Dá sa nastaviť automatické odhlásenie od programu, a tak uzamknutie zašifrovaných súborov. A takisto aj bezpečné odstránenie dát, ktoré prenášate na pevný disk. Na zabezpečenie súborov používa 128-bitové šifrovanie. Treba si dať pozor na zabudnuté heslo. Nie je spôsob, ako heslo resetovať alebo obísť. Keď heslo zabudnete a zmierite sa so stratou dát, môžete disk naformátovať a nainštalovať si program znova. Tým, že sa nešifruje celá partícia, vždy môžete mať na disku dáta, ktoré budú dostupné zapojením napríklad do sieťového disku.

Secure Access podporuje šifrovanie súborov cez Drag & Drop

thumbs-up-icon

Výhody

  • odolnosť voči pádu
  • certifikácia IP55
  • stabilná rýchlosť zápisu a čítania

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • stále vyššia cena

Verdikt

SanDisk Extreme Portable SSD je super výkonný externý SSD disk. Určený je pre tých, čo nechcú kompromisy medzi rýchlosťou a kapacitou a ani odolnosťou. Treba ale počítať s tým, že kompromis sa nebude dať robiť ani pri cene. Pre záujemcov o tento typ rýchleho disku je tu možnosť využiť nižšie pamäťové verzie 500 a 250 GB za nižšie ceny. Výhodou je vstavaný program na šifrovanie súborov a adresárov na disku.

Zapožičal: 339 €

Cena: Western Digital

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.