Tento satelitný prijímač začína novú éru obľúbených a cenovo výhodných prijímačov Cryptobox, a to svojím siedmym radom.

Prijímač sme testovali v bežných domácich podmienkach pri sledovaní satelitného televízneho vysielania, prehrávaní multimediálnych súborov z pripojeného disku a sledovaní streamovaného videa z YouTube.

Hlavné vylepšenie: H.265/HEVC

AB Cryptobox 700HD má v porovnaní s doterajším radom 6XX hlavnú výhodu v tom, že obsahuje kodek H.265/HEVC. Je to kodek, ktorý efektívne komprimuje v tomto prípade obraz v HD rozlíšení a umožňuje tak vysielateľovi ušetriť istú šírku pásma a s pôvodnými parametrami tak prenášať ešte aj ďalší kanál. Ušetrí sa asi 50 % voči kodeku H.264/AVC a viac ako 70 % oproti staručkému MPEG 2. To je pre vysielateľa značná výhoda a je tak viac ako pravdepodobné, že práve sem bude smerovať vývoj. Kúpou tohto prijímača ste tak pripravení na budúcnosť.

Na druhej strane, žiadny z vysielateľov slovenských alebo českých kanálov zatiaľ tento moderný kodek nepoužíva. V prípade vysielania v 4K rozlíšení ho však už niektorí poskytovatelia používajú, lebo tu je požiadavka na šetrenie objemu prenesených dát najvyššia. V prípade HD vysielania tak urobil napr. najväčší ruský operátor Trikolor TV. Predpokladáme, že české stanice prídu na našom území ako prvé s prechodom na H.265. Jednoducho povedané, tento kodek je budúcnosťou a AB Cryptobox 700HD je vašou investíciou do budúcna. V každom prípade, sprostredkovaný obraz zo slovenských a českých staníc je veľmi kvalitný, zdal sa nám o niečo lepší ako pri rade Cryptobox 6XX.

My sme si podporu kodeku H.265 s kontajnerom MKV skúšali pri prehrávaní multimediálnych dát z pripojeného USB disku. S tým si poradil. Prijímač však neprehrá úplne všetky formáty súčasných multimediálnych dát, podpora pre tie najdôležitejšie tu však je.

Dizajn a konštrukcia

AB Cryptobox 700 prichádza s overeným dizajnom tohto radu, dominuje mu displej so štyrmi znakmi. Na ňom môže byť zobrazený aktuálny čas alebo číslo kanála. Podsvietenie znakov na displeji sa dá nastaviť v piatich stupňoch. Tiež sa dá vybrať, či po vypnutí prejde prijímač do stavu šetriaceho režimu (vypína sa prakticky všetko, okrem možnosti trvalého zobrazenia času na displeji) alebo do stavu standby (vypína sa len obrazový a zvukový výstup). Zobudenie zo šetriaceho režimu trvá asi 25 sekúnd, zo stavu standby je to za 8 sekúnd.

Keď sme pri rýchlosti – AB Cryptobox 700HD prichádza s možnosťou FastScan pre slovenské a české stanice. Vtedy sa pri prvom zapnutí alebo obnovení továrenského stavu televízne stanice v skutočnosti neladia. Naladí sa len jedna frekvencia, na ktorej sú umiestnené aktuálne parametre satelitných staníc a takto je prijímač pripravený na prevádzku do 50 sekúnd od prvého zapnutia. Rovnako je prijímač vybavený systémom Auto FastScan, ktorý Vás zbaví nudného prelaďovania, pokiaľ sa zmenia parametre vysielania (to sa stáva dosť často). Výhodou je, že vďaka funkcii Auto DiSEqC sa naozaj všetko rozpozná automaticky, vrátane LNB.

Vpredu je ešte USB 2.0 port, šachta na vsunutie dekódovacej karty (tentoraz aj s presne vyznačenou polohou, ako má byť karta zasunutá) a mechanické prepínače kanálov. Na zadnej strane nájdete povinnú výbavu: HDMI, optický výstup zvuku, ďalší USB 2.0 port, Ethernet port, vstup pre kábel od paraboly (s následným výstupom pre ďalší prijímač) a pre majiteľov starších televízorov je tu aj SCART konektor. Je zaujímavé, že prijímač kombinuje najnovší kodek H.265 a pritom jeden z najstarších konektorov na pripojenie televízora, ale vieme o tom, že niektorí používatelia si berú satelitný prijímač na chalupu, kde majú ešte starý televízor a tu sa to hodí.

Vnútorná výbava

Do prijímača nie je možné vložiť disk, pripojenie pamäťového média je možné len cez USB porty. Použiť sa teda dá USB disk, ale aj (rýchly) USB kľúč. Ak máme pripojené externé pamäťové médium, použiť sa dajú funkcie ako je TimeShift (posunutie v živom vysielaní a účinný spôsob na preskakovanie reklamy) a nahrávanie živého vysielania. Na USB si môžete uložiť aj všetky vaše nastavenia prijímača.

Procesor je tu v porovnaní s radou 6XX rýchlejší, je to Ali M3526 s taktom 1 GHz a k tomu rýchla DDRIII RAM pamäť. Po nahraní alternatívneho softvéru môžete využiť aj zabudované aplikácie ako je napr. YouTube, v štandardnom softvéri sme našli aj niekoľko hier. Podpora modernej formy teletextu, teda HbbTV v tomto prijímači nie je integrovaná. Pripojenie na Wi-Fi alebo 3G modem sa dá riešiť dokúpením týchto externých modulov.

Mobilná aplikácia a diaľkové ovládanie

AB Cryptobox 700HD môžete spojiť aj s mobilnou aplikáciou pre Android a iOS s označením G-MScreen. Prijímač a smartfón s touto aplikáciou musia byť na rovnakej sieti a vtedy môžete cez smartfón vyberať programy, ale aj na smartfóne sledovať živé vysielanie (to isté ako na TV pripojenom k prijímaču). Vieme o tom, že sa pripravuje aj vylepšená verzia tejto aplikácie a tešíme sa na ňu.

V aplikácii G-MScreen vidíte všetky naladené programy, môžete sa medzi nimi rýchlo prepínať

A takto si na smartfóne pozriete aktuálne televízne vysielanie

Diaľkový ovládač (DO) je prijemne rozvrhnutý, prvky na ovládanie multimédií sú na hornej strane. Po chvíľke používania sa dá prijímač cez toto DO ovládať aj po pamäti.

Verdikt

AB Com začal nový rok novým radom Cryptobox 700 dobre a vyzerá to na zaujímavé vylepšenia. Zatiaľ je to predovšetkým o podpore kodeku H.265, čo sa dá využiť v budúcnosti, ale posilnená je aj hardvérová výbava. Páčilo sa nám rýchle nastavenie aj prepínanie kanálov.

Cena: 57,90 eur

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.