Tlač veľkého objemu dokumentov býva sprevádzaná vyššími nákladmi na tlač. Potrebujete tlačiť veľké objemy strán a bude vám stačiť čierna farba? Odpoveďou na vaše potreby by mohla byť práve táto multifunkcia na tlač materiálov do formátu A4.

Čím zaujme?

Multifunkčné zariadenie Sharp MX-B455W prináša poriadnu dávku výbavy. Na pohľad obyčajné zariadenie na obojstrannú tlač, kopírovanie a skenovanie. Vo vnútri má výkonné komponenty na to, aby sa začlenila do každého pracovného tímu. Tým, že podporuje iba čiernobielu tlač, bude vhodná do oddelení, kde nebude treba tlačiť prezentácie alebo grafiku. Samozrejme, vytlačiť to zvládne, avšak monochromaticky. Skenovanie je možné aj vo farebnom režime. Výhodou je obojstranný podávač dokumentov, do ktorého môžete vložiť až 100 listov papiera.

V základnej výbave je zásobník na 500 listov papiera plus ďalších 50 môžete dať do univerzálneho podávača. Maximum, ktoré viete doplňujúcimi zásobníkmi získať, je 2350 listov papiera.

Zariadenie má v sebe pevný disk s kapacitou 500 GB na ukladanie zabezpečených úloh. Skenovať sa dá aj do on-line služieb ako Exchange účtov alebo posielanie príloh priamo cez Gmail. Na vnútrofiremné využitie sú dostupné všetky zaužívané protokoly. Skenovať sa dá napríklad do zdieľaného priečinka na miestom úložisku vo vašej sieti alebo posielať dáta cez FTP. V prípade veľkého výsledného súboru po naskenovaní ho netreba posielať do emailových schránok. Môžete nechať rozposlať link na daný súbor a používatelia k nemu budú mať prístup cez URL adresu.

Možnosti skenovania na multifunkcii Sharp

Tlač

Rozlíšenie pri tlači a skenovaní je 600 × 600 dpi. Čiernobiela tlač v tomto prípade znamená 256 odtieňov sivej. Rýchlosť tlače je do 45 strán za minútu v normálnom režime, to bez otáčania. Celkovo je táto multifunkcia veľmi rýchla. Všímali sme si nielen tlač a skenovanie samotné, ale aj reakčné časy. Po úvodnom zahriatí je vždy v plnej pohotovosti. Využijete na nej práve rýchlu dostupnosť pri zaraďovaní tlačových úloh. Vytlačenie jednej strany trvá iba tri sekundy. Pri obojstrannej tlači je rýchlosť tlače približne 25 strán za minútu. Jedna z vecí, ktorá vám naozaj zrýchli celkovú prácu, je tlač PDF. Na rozdiel od mnohých iných modelov takmer nepoznáte či tlačíte dokument z Wordu a či z PDF formátu. My sme dosiahli rýchlosť podobnú bežnej kancelárskej tlači, ako sme spomenuli vyššie.

Kopírovanie alebo skenovanie podporuje rôzne režimy. Napríklad skenovanie dokladov, pričom naraz ich môžete naskenovať až štyri, a to klasicky so spracovaním oboch strán.

Nastavenia

Prispôsobenie si zariadenia podľa vlastných či firemných potrieb je jednou z hlavných stránok. Tu sa dá totiž nastaviť snáď všetko. Od spôsobu pripojenia do siete cez Wi-Fi, Ethernet, účty používateľov a ich oprávnenia až po vizuál hlavného displeja. Správcovia môžu multifunkciu nastaviť cez samostatnú IP adresu. Tlačiť sa dá aj z USB zariadenia, a takisto naň skenovať. Tento spôsob môžete pokojne zablokovať. Dotykový displej má uhlopriečku 7 palcov a je prehľadný. Poskytne zobrazenie prebiehajúcich úloh a tiež si môžete nastaviť detaily tlače, kópie alebo skenu priamo na displeji. Všetko tiež cez ovládač v počítači.

thumbs-up-icon

Výhody

  • rýchla tlač
  • zrozumiteľné rozhranie
  • ovládanie cez dotykový displej
  • možnosť aplikovať oprávnenia na používateľov
  • nízka cena tlače a veľké zásobníky tonera

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • vyššia nadobúdacia cena

Verdikt

Sharp MX-B455W je zariadenie, ktoré patrí medzi najvyššie modely z tejto série. Nám sa najviac páčila pripravenosť zariadenia. Žiadne dlhé pauzy, prestoje, ani potvrdzovanie hlásení. Skrátka sme mohli tlačiť vždy, keď sme potrebovali. Cena zariadenia nie je nízka, no ak vás zaujali možnosti tohto modelu, výrobca má z tejto série aj lacnejšie zariadenia. Toner na 30 000 strán stojí 109 eur. Tlač jednej strany vyjde približne na 0,36 centa.

Zapožičal: Sharp

Cena: 2190 EUR

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.