Je to takmer vlajková loď. Verzia XZ2 Compact, predstavená spolu s verziou Xperia XZ2, nemá voči najvyššiemu modelu bezdrôtové nabíjanie, vibračný audio systém alebo 5,7″ displej. Pozrime sa na to, čím nás zaujal. Zadná strana má polykarbonátový kryt s matnou úpravou. Nazýva ho námraza a vyzerá to pekne. Na rozdiel od XZ2-ky tu nebudete mať odtlačky prstov.

Telo

Sony menilo dizajn a je to vidieť na prvý pohľad. Na obrázku možno nevyzerá až tak lákavo. Urobiť dnes plochý telefón je pre mnohých výrobcov takmer povinnosť a na mnohých modeloch si nás na tento spôsob výzoru telefónu naučili.

Zaoblená zadná strana bol jeden z najlepších dizajnových krokov. Telefón sa drží v ruke úžasne a nebude sa vám šmýkať. Na zadnú stranu sa presunul snímač odtlačkov, ktorý pôsobí prirodzenejšie po uchopení telefónu do ruky. Fotoaparát je len minimálne vystúpený. Jeho kruhové lemovanie je ochranný prvok, inak je sklo v jednej línii so zadným krytom. Spodná hrana má USB-C konektor a batéria s kapacitou 2870 mAh sa dá nabíjať technológiou Quick Charge 3.0. Sony aj v tomto prípade pokračuje s adaptívnym nabíjaním.

Extra pochvalu si výrobca zaslúži za pokračovanie s vyhradeným tlačidlom na fotografovanie. Takmer sme naň aj zabudli, no rýchlo sme sa k jeho dvojpolohovému stlačeniu vrátili. Fotilo sa nám s ním istejšie.

Na tejto hrane sú zároveň ďalšie ovládacie prvky ako tlačidlo na vypnutie a dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti. Druhá bočná hrana má slot na Nano SIM kartu a v ňom aj slot na pamäťovú kartu. Bohužiaľ aj teraz platí, že keď vyberiete slot so SIM kartou alebo bez nej Xperia sa bez výnimky reštartuje. Tým pádom sa nedá ani pamäťová karta vložiť alebo vybrať bez reštartu smartfónu. Nepríjemné, snáď na to má Sony dobrý dôvod. Audiokonektor už chýba, podľa Sony ho dnešní ľudia nepotrebujú. Nám chýbal, ale je pravda, že bez neho dokážeme žiť.

Praktický pohľad

Displej je špičkový a podporuje HDR. Sony vylepšuje zážitok z prezerania videí cez Triluminos display, a tak filmy s HD a vyšším rozlíšením vyzerajú aj na Full HD+ displeji veľmi dobre. Je radosť na ne pozerať a dynamickejšia farba vytvára podmanivý zážitok, hoci voči realite trochu skresľuje. Sony hovorí, že ich X-Reality Mobile procesor s Triluminos displejom vytvoria až o 30 % viac farebných detailov oproti bežným IPS displejom. Môžeme potvrdiť, že aj filmy v horšej obrazovej kvalite vyzerali dobre.

Stereo reproduktory nad a pod displejom sú výborné. Spoznáte ich ihneď pri prvom spustení nejakej hudby alebo filmu. Páčili sa nám, poslúžia na hudbu aj pozeranie filmov, počuli sme však už aj lepšie reproduktory.

Napríklad tie na Samsung Galaxy S9. Keď k smartfónu pripojíte Bluetooth slúchadlá alebo cez USB-C konektor s podporou Hi-Res audio, využijete ďalšie možnosti. Funkcia DSEE HX slúži na obnovenie frekvencií komprimovaných súborov. Poznáte to nielen z tohto smartfónu, ale aj ostatných sérií Xperia ako aj multimediálnych prehrávačov Sony Walkman.

Smartfón vydrží na batériu celý deň náročného používania. Dokážete sa s ním dostať aj na dva dni reálneho používania. Stačí zapnúť účinný režim STAMINA. Výdrž batérie sme si naozaj obľúbili, tiež aj upozorňovanie na to, kedy sa nám batéria pravdepodobne vybije.

Po zhruba 5 dňoch používania sa smartfón naučil náš spôsob používania a to, kedy ho nabíjame a poskytoval potom rôzne odporúčania. Celkovo je nadstavba systému nadmieru užitočná a výrobca na nej poriadne zapracoval.

Snažil sa priniesť užitočné veci, nie hlúposti, ktoré vo výsledku reálne nebudete potrebovať. Hneď na to môžeme spomenúť funkciu 3D Creator na vytvorenie vašej 3D fotografie alebo akéhosi priestorového 3D selfie modelu.

Fotografovanie

Toto je silnou stránkou telefónu. Fotoaparát typu Motion Eye s čipom Exmor RS vie naozaj fotiť. Jednak rýchlo zaostruje a fotky robí s minimom chýb. Pohybové sú ostré s efektom pohybu, teda miernym rozmazaním ruky či inej časti tela fotených osôb.

Toto ale pripisujeme skôr absencii nastavenia rýchlosti uzávierky ako prediktívnemu zaostrovaniu. Je ale pravda, že aj takéto fotky bývajú veľmi dobré a sú správne rozpoznané ako pohybové.

Xperia XZ2 Compact správne rozpozná makro a krásne rozmaže, ak fotíte pod menším uhlom. Zaujímavá je aj tvorba super spomaleného videa. My sme nakrúcali v HD režime s 960 snímkami za sekundu. Vtedy totiž môžeme nakrúcať 0,2 sekundy, vo Full HD je to len 0,1 sekundy. Telefón nielen podporuje prehrávanie HDR videí, XZ2 Compact ich aj nakrúca, a to sa rozhodne počíta. Vaše HDR video môže byť až v rozlíšení 4K.

Model telefónuSony Xperia XZ2 Compact
Operačný systémAndroid 8.0. aktualizácie 1. 4. 2018
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 845, 8-jadrový, max. 2,8 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 1080 × 2160
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 400 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, BGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video19 Mpx / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2870 mAh, Quick Charge 3.0
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]135 × 65 × 12 / 168
KonektorUSB-C
ZapožičalSony Slovakia
Cena [EUR s DPH]599
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score264955
PCMark for Android – Performance8180
3DMark Sling Shot Extreme – Total4711
Graphic5159
Physics3612
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • praktický dizajn
  • odolnosť IP68
  • rýchlosť vlajkových lodí
  • kvalitný fotoaparát a videokamera
  • rozhranie systému plné praktických funkcií

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • chýba 3,5 mm audiokonektor
  • chýba vibračné audio z plnej Xperia XZ2

Verdikt

Sony Xperia XZ2 Compact je podľa nás skutočný špičkový telefón. Možno bude jeho 5 palcov niekomu málo, no nám sa javil ako príjemný spoločník s výkonom vlajkových lodí. Menší displej a super výkonný model, to je niečo, čo dnes vidíte len na veľmi málo smartfónoch. Na fotoaparát sa môžete spoľahnúť nielen vonku za pekného počasia, ale aj na oslavách, kde je svetlo rôzneho spektra a fotoaparáty s ním majú problém. Naozaj podarený a praktický kúsok.

Cena: 599 EUR

Zapožičal: Sony Slovakia

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.