Prečo si kúpiť namiesto externého disku sieťový disk?

Na to sa pozrieme v tomto článku a zároveň predstavíme možnosti modelu DS216+II od Synology. Kto už o tejto značke počul, ten vie, že má svoje vlastné riešenia pre všetky skupiny domácich aj firemných používateľov. Nejde len o to, aby ste si mali kam uložiť súbory. Disk je vhodný pre tých, čo chcú automaticky zálohovať počítače po tom, čo sa s nimi pripoja do domácej siete alebo sledovať 4K obsah na TV.

Výbava

Verzií v tejto sérii je niekoľko, no tu je podstatné, že tento model je rozpoznateľný hlavne svojím výkonom. Používa totiž dvojjadrový procesor Intel Celeron N3060 s frekvenciou 1,6 GHz. Ide o riešenie, ktoré podporuje pridanie dvoch 3,5″ diskov. Samozrejme, pridať môžete aj 2,5″ disky. My sme na testovanie použili 2,5″ SSD disk. Disk môžete pripojiť prakticky akýkoľvek, no výrobca má na svojich stránkach aj zoznam kompatibilných diskov.

Tento model je výhodný aj v tom, že si do neho môžete pripojiť ďalšie zariadenia. Má jeden e-Sata port a dva USB 2.0 porty na zadnej strane, hneď vedľa LAN konektora. Na prednej strane je port USB 3.0 a ten sme využili s bežným externým diskom alebo flashdiskom s týmto rýchlym rozhraním. Súborový systém je univerzálnejší než ten, čo máte vo vašom počítači s OS Windows. Tu si totiž môžete disky rozdeliť na viac partícií s rôznymi súborovými systémami. To je vhodné pre každého, kto chce absolútnu kompatibilitu s Linuxom alebo napríklad macOS.

Inštalácia diskov nevyžaduje žiadny nástroj. Stačí odňať predný panel a vybrať dve šachty na HDD. Do nich umiestnite disky a vložíte ich do tela NAS. Nič zložité a ešte k tomu je tu podpora hot-swapu. Disky sa dajú vymieňať za chodu. Teda za predpokladu, že s nimi aktuálne nepracujete alebo ich nemáte zapojené v RAID 1 alebo inom poli, ktoré by využívalo oba disky naraz.

V základnej výbave je už spomínané sieťové pripojenie cez LAN port. Ako doplnkové riešenie sa dá využiť Wi-Fi adaptér. Zoznam kompatibilných adaptérov je takisto na webe. Stále budete potrebovať zariadenie napájať z elektrickej siete, no mať ho pripojené na Wi-Fi môže byť zaujímavá výhoda.

Porty na zadnej strane

Model DS216+II má hardvérové dekódovanie formátov H.264/265, MPEG-2 a VC-1 do maximálneho rozlíšenia 4K a 30 snímkach za sekundu. To všetko zvládne procesor a 1 GB RAM, ktoré sú priamou súčasťou stanice.

Podpora IP kamier

To, čím sa NAS riešenia Synology odlišujú od ostatných, je priama podpora IP kamier. Vy síce môžete použiť na ukladanie dát z IP kamery aj iný sieťový disk. Nedostanete však k nemu softvérové riešenie na sledovanie obrazu, posúvanie, vyhľadávanie a ďalšie funkcie. Čiže okrem obyčajného ukladania dát dostávate softvér na správu kamery a nemusíte sa spoliehať na základnú výbavu, ktorú občas dostanete s lacnými kamerami. Kto chce mať doma alebo vo firme kamerový systém, má dve licencie v základnej výbave. Teda dve kompatibilné kamery. Výrobca ich takisto uvádza na svojej stránke a verte, že tento zoznam je dlhý. Prakticky nebudete nijako limitovaní.

DiskStation Manager 6.1

Centrum balíčkov na inštaláciu aplikácií

Toto nie je náš prvý test NAS tejto firmy a vždy sme pri testovaní chválili práve operačný systém. Uviedli sme, že výrobca sa o svoj systém príkladne stará. To však neznamená, že po sebe len opravuje chyby. Aktuálne sme už mohli vyskúšať verziu DSM 6.21, ktorá prináša niekoľko zásadných vylepšení.

Novinka je dostupná od 21.2.2017 a ak máte doma sieťový disk od Synology, je pravdepodobné, že automatická aktualizácia už nainštalovala nový systém. Novinka podporuje súborový systém Btrfs s podporou samoopravy poškodených súborov, Active Directory Server a nechýba podpora IronWolf Health Management pre disky Seagate. Ako vidno, toto je riešenie, ktoré sa neuzatvára do seba, no aktívne podporuje rôzne služby a produkty iných výrobcov.

Správca súborov, podporuje Drag&Drop priamo z Prieskumníka do internetového prehliadača

Len pre úplnosť, DSM sa inštaluje z internetu a skopíruje sa na pevný disk. V prípade poruchy NAS-ka (teda nie diskov), ich len vyberiete a vložíte do nového NAS od Synology. Vďaka tomu, vždy keď vyberiete disky, všetko máte na nich. Nič nezostáva v hardvéri. Funkcia USB Copy 2.0 podporuje správu pravidiel na pripojené zariadenia. Môžete si definovať čo a kam sa má skopírovať po vložení pamäťového média. Vylepšení je však viac, ide najmä o riešenia, ktoré využijú firmy.

Operačný systém podporuje inštaláciu množstva aplikácií. Môžete si spraviť vlastný server, nahodiť redakčný systém, pridať antivírus, emailový server, aplikáciu na poznámky atď. Nechýbajú klasické aplikácie na prehrávanie hudby, videa alebo obrázkov. Dokonca si môžete pri inštalácii vybrať z balíčkov. Vďaka tomu sa nainštalujú všetky aplikácie na to, aby ste si vytvorili domáce multimediálne centrum. Áno, aj vrátane torrentových klientov na sťahovanie dát z internetu.

Inštalácia balíčkov priamo pri inštalácii operačného systému

Hodnotenie

+ multimediálny výkon na 4K video, domáce centrum zábavy, zálohovacia stanica, podpora IP kamier a špeciálne dohľadové centrum
– žiadne podstatné

Cena: 329 €
Zapožičal: Synology

Verdikt

Synology DS216+II je pokročilý sieťový disk s uznávaným operačným systémom DiskStation Manager 6.1. Je to riešenie pre každého, kto chce skutočne špičkové riešenie do domácnosti alebo do firmy na dva pevné disky. Systém je sebestačný a vďaka tomu budete môcť integrovať NAS-ko do firmy cez Active Directory, doma prehrávať súbory na smartfóne, tablete alebo na počítačoch či TV. Nechýba možnosť pripojiť do jedného z USB portov napríklad aj tlačiareň. Vybrané modely budú podporovať aj skener na multifunkcii.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.